TC / PR

Onverwachte promotie Nieuwerkerk

Zaterdag 14 oktober 2023 is een dag voor in de geschiedenisboeken van CKV Nieuwerkerk. Eindelijk maakt de ploeg ook op het veld een stapje omhoog. Jarenlang bleef de club hangen op het 3e niveau van Nederland (lang was dat de Overgangsklasse). Door de 10-9 winst op Excelsior en het onverwachte verlies van ONDO promoveert CKV Nieuwerkerk naar de Ereklasse degradatiepoule (het 2e niveau en eigenlijk de oude Hoofdklasse). Eerlijk is eerlijk, daar hadden weinig mensen op gerekend zaterdag. Toch was het lekker druk op Sportpark de Kleine Vink en na een moeizame wedstrijd tegen Excelsior (10-9 winst) volgde iedereen gespannen de livestream van ONDO. Toen GKV daar met 15-17 won, ontstond er een mooi en onverwacht promotiefeestje bij Nieuwerkerk!

Livestream van Nieuwerkerk – Excelsior en het onverwachte feestje na afloop:

(11) Nieuwerkerk 1 – Excelsior 1 (zaterdag 14 oktober 2023) – YouTube

Nieuwerkerk had in haar “vooruitblik” de scenario’s duidelijk gemaakt. Voor het kampioenschap in deze kleine poule en de bijbehorende promotie was de ploeg afhankelijk van het resultaat van koploper ONDO. Alleen bij gelijkspel of een nederlaag van ONDO kon Nieuwerkerk nog kampioen worden. En ONDO speelde thuis tegen het al gedegradeerde GKV (0 punten), dat ook wordt geteisterd door blessures. Weinig hoop dus op succes van GKV in ’s Gravenzande. Zelf speelde Nieuwerkerk ook nog eens de lastige wedstrijd tegen het fysiek sterke Excelsior. Die ploeg maakte ook nog kans op de promotie.
Bij Nieuwerkerk zat Nathan Marck wederom met een blessure langs de kant. Ook Emma Collée was niet okselfris. Vanuit tactisch oogpunt kozen Nieuwerkerk coaches Jessica Zeevaart en Serge van den Hoorn voor spits Mika de Ruiter in de basis. Nieuwerkerk had behoefte aan makkelijke goals. Helaas bleven die zaterdag wederom uit. De Ruiter scoorde overigens wel 3 keer en verdedigde uitstekend. Onder de melodie van Calvin Harris “to believe in a miracle” floot de scheidsrechter voor de eerste keer deze wedstrijd. Een wonder, dat was wat Nieuwerkerk nodig had.

De 1-0 viel uit handen van Luka v.d. Vliet die een prachtige pass vanuit de ruimte van aanvoerder Bart Huijser op waarde schatte. Het werd qua scores sowieso wel de helft van Luka v.d. Vliet. Zij maakte in de eerste helft drie van de slechts vijf Nieuwerkerk-goals. Het vele publiek op de Kleine Vink zag een spannende maar moeizame wedstrijd. Bij Excelsior begon Jelmer Beijeman goed aan het duel. Hij schoot de 1-1 binnen van afstand. Mika de Ruiter zette daar de 2-1 tegenover in de 7e minuut. Vlak nadat Bob v.d. Weide van dichtbij een grote kans op 3-1 miste, scoorde Excelsior in de 10e minuut de 2-2.

De 11e minuut was exemplarisch voor dit veldseizoen van Nieuwerkerk. De ploeg moet hard werken voor de goals. Babette Blok miste een strafworp. Enkele seconden later verdiende Luka v.d. Vliet een strafworp. Was het de harde wind? Waarschijnlijk wel, maar ook V.d. Vliet miste dit buitenkansje. Balbezit bleef voor Nieuwerkerk en na een lange aanval was het uiteindelijk toch V.d. Vliet van afstand voor de 3-2.

Daarna nam Excelsior de wedstrijd over. Drie goals achter elkaar in zes minuten. Jelmer Beijeman wederom van afstand voor 3-3 en daarna tweemaal Wouter Kamps. De 3-4 was een slimmigheidje. Excelsior verdiende een strafworp via Iris Gerritsen. Zij werd even naar de kant gehaald, zodat Kamps de strafworp kon benutten. Na de 3-5 van Kamps kwam Wouter Wilhelm in de ploeg voor meer defensieve controle. Later zouden Bob v.d. Weide en Bart Huijser van vak wisselen. Klasse hoe Huijser en ook De Ruiter in het vervolg verdedigden tegen Emiel de Kruijff en Jelmer Beijeman (die niet meer zou scoren).

De laatste tien minuten vielen er nog maar twee goals. Gelukkig waren die allebei voor Nieuwerkerk. Kenneth de Ronde van dichtbij en in de slotseconde Luka v.d. Vliet van ver. Een 5-5 ruststand. Het zegt genoeg.
Ondanks dat het aanvangstijdstip van Nieuwerkerk was verzet naar 16.00u, was ONDO toch ruim tien minuten later begonnen. In de rust van Nieuwerkerk kon het publiek de slotfase van de eerste helft van ONDO – GKV bekijken op de livestream. Daar was te zien dat GKV er echt voor ging en 10-11 voor stond bij rust. Gespannen gezichten bij ONDO die het eerder die dag al mis zagen gaan voor hun C1, B1 en A1.

Eerst maar de tweede helft in Nieuwerkerk, want Nieuwerkerk had niet zomaar gewonnen van Excelsior. De formatie uit Delft rook natuurlijk ook kansen voor het kampioenschap (letterlijk en figuurlijk trouwens, want er werden zelfs witte rookpotten afgestoken door het publiek uit Delft). De tweede helft verschilde niet veel van de eerste helft. Twee ploegen die elkaar onder controle hadden en weinig scoorden.
Na tien minuten was het 6-6. Voor Nieuwerkerk had Mika de Ruiter een doorloper gescoord. Op deze stand was Babette Blok weer eens belangrijk voor haar ploeg. Zij schoot in de 12e en 13e minuut Nieuwerkerk naar een marge van twee (8-6). Blok kwam daarmee op 18 goals dit veldseizoen (van de 85 in totaal). Vanaf dat moment moest Excelsior in de achtervolging. Wouter Kamps na een kwartier voor 8-7, maar direct gecounterd door Mika de Ruiter van afstand voor 9-7.

In de 23e minuut miste Bob v.d. Weide de derde Nieuwerkerk strafworp. Niet veel later schoot hij van afstand toch de belangrijke 10-7 binnen. In de slotfase deed Nieuwerkerk veel fout en gooide de ploeg veel ballen weg. Daardoor werd het toch nog enorm spannend. In de 28e minuut de eerste goal van Emiel de Kruijff en een minuut later de 10-9 van Wouter Kamps. Hij kreeg ook nog schoten voor de gelijkmaker, maar die viel niet meer. Nieuwerkerk won met 10-9 en eindigde daardoor op 9 punten (van de mogelijke 12).

Snel schakelen naar de livestream van ONDO. ONDO pakte op dat moment een 14-12 voorsprong en het verzet van GKV leek te zijn gebroken. Niets was minder waar. Onder toeziend oog van heel veel Nieuwerkerkers knokte GKV zich terug naar 14-14 en pakte de ploeg uit Gorinchem vervolgens een 14-16 voorsprong. ONDO leek strak van de spanning te staan. Het eindigde uiteindelijk in 15-17 GKV en na het laatste fluitsignaal in ’s Gravenzande barste het feestje spontaan los in Nieuwerkerk! Dank natuurlijk ook aan GKV voor het vervullen van hun sportieve plicht!

Doelpuntenmakers Nieuwerkerk: Luka v.d. Vliet 3, Mika de Ruiter 3, Babette Blok 2, Kenneth de Ronde 1 en Bob v.d. Weide 1

Wie spelen er in 2024 in de Ereklasse – degradatiepoule?
De Ereklasse begon dit jaar voor het eerst met 32 teams. De nieuwe Ereklasse was een samenvoeging van de oude Ereklasse (10 teams), Hoofdklasse (16 teams) en de 6 beste teams uit de Overgangsklasse van vorig jaar. Die 32 teams hebben de afgelopen twee maanden in acht poules van 4 gespeeld. De nummers 1 en 2 van die poules hebben zich voor de kampioenspoule van de Ereklasse geplaatst (het echte “hoogste niveau”; 16 teams als DVO, PKC en LDODK en ook KCC met Koen en Laura en Blauw Wit met Niels).
De Ereklasse degradatiepoules worden gevormd door de acht nummers 3 uit de Ereklasse en de acht kampioenen uit de Hoofdklasse (waaronder dus Nieuwerkerk). De acht nummers 4 uit de Ereklasse zijn gedegradeerd naar de Hoofdklasse.

De volgende 16 clubs spelen in 2024 in de Ereklasse degradatiepoules:
Nummers 3 Ereklasse: SCO, Spirit, Oost Arnhem, Dalto, Groen Geel, KVS, Valto en DeetosSnel
Kampioenen Hoofdklasse: Nieuwerkerk, KOAG, SDO, OKO, Wit Blauw, NKC’51, Synergo, De Meervogels.

Meer berichten