PR

In gesprek met Ronald Verbeek en Martijn Reijm…

Op een winderige zaterdagmorgen trekt ondergetekende nog eens zijn pen onder het stof vandaan. Eerder die week triggerde een belletje vanuit de Technische Commissie deze schrijver om maar weer eens aan de slag te gaan. Er is namelijk heuglijk nieuws naar buiten gekomen. En daarover mag wel een artikel worden geschreven. Daarom stap ik op deze zaterdag voor de feestdagen op de fiets richting huize Reijm voor een interview met de nieuwe hoofdcoaches van CKV Nieuwerkerk 1: Martijn Reijm & Ronald Verbeek.

Zo mannen, ik viel nog net niet van mijn stoel een aantal weken geleden. De comeback van een zeer illuster duo, vanwaar deze keuze om in te stappen?

Ronald: “We werden vlak na het afscheid van Jessica & Serge (de vorige hoofdtrainers) gevraagd door te TC of wij de club wilden helpen. En daar hoefden wij eigenlijk niet lang over na te denken. Er waren nog twee wedstrijden te spelen, vrij belangrijke wedstrijden en dat was voor ons de voornaamste reden om te starten als hoofdcoach van Nieuwerkerk 1.”

Martijn: “Daar sluit ik mij helemaal bij aan. En als we dan nog een stukje verder uitzoomen: ik heb altijd al hoofdtrainer willen zijn van mijn eigen club. En die kansen zijn er wel eens eerder geweest. Maar dit voelde voor mij als het juiste moment en met de juiste groep.”

Ronald: “We hebben duidelijk afgesproken dat de focus zou liggen op die twee weken na het vertrek van de vorige trainers. Pas na de wedstrijd tegen KVS zijn we verder gaan praten en kwam de vraag vrij snel op tafel of wij de rest van het seizoen wilden afmaken.”

Dat is mooi, maar het lijkt mij lastig om op zo’n moment in te stappen. Hoe zijn jullie van start gegaan?

Ronald: “We hebben eigenlijk meteen gezegd dat we vooruit wilden kijken en niet terug naar die eerste vier wedstrijden in de zaal. Natuurlijk hebben we met elkaar even gesproken maar vervolgens eigenlijk direct de focus gelegd op de toekomst.”

Martijn: “Daarnaast hebben we uitgelegd wat wij een winnende cultuur vinden. Daar hebben we duidelijke afspraken over gemaakt. Maar het belangrijkste is dat we met de groep zijn gaan kijken naar wat er juist wél kan. Positieve energie is voor ons heel belangrijk en dat krijg je wanneer je kijkt naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden.”

En dan speel je een eerste wedstrijd en die resulteert in een forse nederlaag. Wat doe je dan?

Martijn: “Dat klopt. Maar wat we hebben gedaan is de focus gelegd op wat er juist wél goed ging. GKV speelde die zaterdag ook gewoon een hele goede wedstrijd, zo eerlijk moeten we zijn. En daarom hebben we gezegd: dit ging er allemaal wél goed. Daar kunnen we op voortborduren.”

Ronald: “Wat ik vooral mooi vond is dat de week na die nederlaag er hartstikke goed werd getraind. Ook daaraan merkten wij dus er positieve energie zat in de groep en ook zij weer vooruit keken.”

Hoe belangrijk was die wedstrijd tegen KVS voor jullie en de spelersgroep?

Ronald: “In Scheveningen schreven ze dat wij de overwinning vierden alsof we Ahoy hadden gehaald. Maar een hele jonge spelersgroep die net een trainersduo kwijtraakt, dat heeft impact. Plus dat als we deze wedstrijd hadden verloren, we wel heel ver achterop waren geraakt. Daarom was die wedstrijd voor ons zo belangrijk. En hadden wij eigenlijk allebei het gevoel op de zaterdagavond na die wedstrijd van hé, hier groeit iets. We moeten hier verder op bouwen.

Martijn: “Wat belangrijk is om te vermelden is dat we in die twee weken anders wilden gaan spelen. Dat heeft tijd nodig om te landen. Maar wat we zagen in die wedstrijd tegen KVS is dat de groep daarin al enorme stappen heeft gezet. Dus naast het feit dat we belangrijke punten hebben gepakt daar, is het voor ons een bevestiging dat we op de juiste weg zijn.”

Dat was inderdaad een mooie overwinning. Er werd ook goed gejuicht. Hebben jullie gemerkt wat die overwinning deed binnen de club?
Ronald: “CKV Nieuwerkerk heeft natuurlijk een kritisch publiek. Maar die zullen tijdens die wedstrijd wel hebben gezien dat de ploeg er volledig voor gegaan is. En dat heeft uiteindelijk geresulteerd in twee belangrijke punten. Dat zal het publiek onthouden. Daarom vinden we het zo belangrijk dat we juist dit seizoen ook de steun van het publiek ontvangen.”

 

Martijn: “We hebben met elkaar afgesproken dat we iedere wedstrijd alles geven. Dan hoeven we daar nooit een gesprek over te voeren. En dat zal uiteindelijk ook zijn uitwerking hebben op het publiek.”

Ronald: “Laten we eerlijk zijn: het kan écht spoken in de Vink. Maar we weten ook dat de energie van de ploeg zorgt dat het publiek óók die energie krijgt. Als die wisselwerking in balans is, dan vindt geen enkele tegenstander het prettig om in de Vink te spelen.”

Martijn: “Daarom doen we ook bij deze een oproep aan iedereen om op 13 januari om 20:00 tijdens onze eerste thuiswedstrijd die steun aan de ploeg te geven.”

En dus dachten jullie niet: het is zo wel mooi geweest ik ga op zaterdagavond weer lekker op de bank hangen?

Martijn: “Aan de groep zie ik gewoon dat zij het willen. Het is een groep met vrolijke en enthousiaste mensen. Dat geeft enorm veel energie. Daarnaast hebben we de trainingen in die eerste weken samen met Mark van den Brink ook als heel prettig ervaren. Zo kreeg ik er eigenlijk een steeds positiever gevoel bij.”

Ronald: “Ik krijg een heel goede energie van deze spelersgroep. We hebben na de wedstrijd tegen GKV best wel een tikkie gehad. Maar juist daarna merkten we dat de groep zich daar niet druk om maakte, maar vooral vooruit wilde gaan kijken. Martijn en ik hebben in de aanloop naar de wedstrijd met KVS veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding en we merkten dat de groep dat heel snel oppakte. Dat gaf mij een enorm positief gevoel.

Wat is jullie verwachting voor de rest van het seizoen?

Ronald: “We willen zo snel mogelijk afstand nemen van de onderste twee plekken. Deze groep bestaat uit jonge en hele enthousiaste mensen die hard willen werken. Ik verwacht dat we daarom echt mooie stappen kunnen gaan zetten de komende maanden. Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat we in de zaal snel in veilige haven terechtkomen.”

Martijn: “Mijn verwachting is dat we iedere week beter gaan korfballen. En daarom moeten we erin geloven dat we iedere week een resultaat kunnen behalen. Natuurlijk gaan we nog hele lastige wedstrijden krijgen, maar ik geloof er écht in dat we iedere wedstrijd een resultaat kunnen behalen.”

Hoe werd er thuis eigenlijk gereageerd op jullie besluit?

Ronald: “In het verleden heb ik al eens acht jaar bij het eerste gewerkt. Dus wat dat betreft is het voor ons thuis niet helemaal nieuw. Maar het feit dat ik zoveel positieve energie uit het werken met deze selectie haal zorgt ervoor dat ik thuis ook alleen maar gezelliger en vrolijker aan tafel zit. En dat wordt natuurlijk erg gewaardeerd.

Martijn: “Mijn dochter Olivia kijkt op tegen de spelers en speelsters uit het eerste. Dus die is eigenlijk heel trots dat papa nu de trainer is van die ploeg. Ze vraagt ook aan mij of ik iedere training een filmpje wil maken, zodat zij daar weer wat van kan leren. Maar het kost zeker veel tijd en daar hebben we thuis duidelijke afspraken over gemaakt.

Heb je dan nog wel genoeg tijd over om PSV kampioen te zien worden, Ronald?

Martijn: “Ik hoop toch dat we tijdens al die wedstrijden van PSV gewoon zelf moeten spelen haha.”

Ronald: “Ja, dat is toch wel een nadeel van dit hele project, ik heb eigenlijk al teveel potjes moeten missen…”

Willen jullie ergens mee afsluiten?

Martijn: “We wensen natuurlijk iedereen een hele fijne jaarwisseling aankomend weekend. En we nodigen nogmaals iedereen uit om tijdens onze eerste thuiswedstrijd van 2024 de ploeg te komen aanmoedigen.

Ronald: “Ja, daar sluit ik mij helemaal bij aan. We zien iedere lezer van dit artikel dus op zaterdag 13 januari om 20:00 in de Kleine Vink!”

Geschreven door Martijn Huijser

Meer berichten