JTC

Het Wel- en Wee- van de Nieuwerkerk E (13)

Ook dit weekend gebeurde er weer van alles bij de E-teams van Nieuwerkerk. Daarbij sprongen de belangrijke wedstrijden van zowel de E1 als de E3 er absoluut uit. Voor beide ploegen werd een resultaat geboekt dat perspectief biedt voor een eventueel kampioenschap! Maar natuurlijk waren er ook andere wedstrijden die de aandacht meer dan verdienen, wat dacht u van de E5 die niet te stoppen lijkt in 2024?

Uw razende reporter kreeg deze week her en der de vraag of hij al klaar is voor het grote werk. De grote media en de stap naar voren om echt in de schijnwerpers te staan. Verslagen schrijven voor het vlaggenschip, de droom van iedere reporter. Toch is dat voor nu een stap te ver. Mocht u toch behoefte hebben aan een (eventueel inhoudelijke) beschouwing van een wedstrijd van “Het Eerste” door uw reporter, voelt u zich vrij om mij aan te spreken bij de bar na een dergelijke wedstrijd. Indien u mij voorziet van het nodig “spraakwater” zal ik u voorzien van een analyse welke in potentie kant noch wal zal raken. De conclusie hierbij is dus dat u vooral van stukjes van de E-teams zal gaan genieten, waarbij mij niets anders rest dan u veel leesplezier met deze editie van de “Wel- en Wee” te wensen!

PKC E1 – Nieuwerkerk E1

We beginnen gelijk met een wedstrijd waar het er echt om ging. De kinderen van de E1 mochten afreizen naar Papendrecht om daar de strijd aan te gaan met PKC. Zoals u als trouwe lezer al weet stonden deze ploegen 1e en 2e in de poule. In de thuiswedstrijd won Nieuwerkerk vrij gemakkelijk van PKC, namelijk met 11-3. Daarna was echter in de uitslagen en stand te zien dat PKC zich goed had herpakt. Voor de wedstrijd was het verschil 3 punten in het voordeel van Nieuwerkerk (eigenlijk 1, maar PKC had een wedstrijd meer gespeeld). De vraag vooraf was dus of PKC zou afhaken en op 5 punten kwam of dat er bij verlies voor de blauw-zwarte formatie slechtst een gaatje van 1 punt over zou blijven.

Aangekomen in de (bij)hal 2 van PKC was deze goed gevuld. De hal was niet heel ruim opgezet, aangezien de zijkant van het veld direct gevormd werd door de neergelaten wand. Daarbij hield ook de ruimte achter de korf niet over, slechtst een meter of 2-3. Maar juist de omschreven omstandigheden zorgde voor een hele leerzame en spannende wedstrijd. Zowel het meegereisde publiek als het thuispubliek waren goed aanwezig en alle spelers en speelsters gaven de volledige inzet.

Al snel bleek dat er fel en goed verdedigd werd. Ook het voorverdedigen van beide ploegen verdiende complimenten. Aan het moeizame aanvallen van was te merken dat beide ploegen dergelijke weerstand niet gewend zijn. Normaal kan Nieuwerkerk versnellen en vanuit actief werken in de aangeef op het juiste moment zorgen voor een kans. Doordat PKC sterk bleef voorverdedigen werd het tempo echter uit de ploeg gehaald. Andersom bleek dat ook Nieuwerkerk in staat was om de verdediging rondom de paal goed te verzorgen.

Dat gezegd hebbende had PKC vanaf minuut 1 het initiatief. Steeds kwam de ploeg op 1 of op 2 doelpunten voorsprong. De E1 gaf echter niet op en bleef knokken en kwam steeds terug. Ondanks een serie mooie aanvallen werd er onvoldoende gescoord door Nieuwerkerk. Diverse doorloopballen en schoten vielen er gewoon niet in, waardoor er na het maken van een gelijkmaker geen voorsprong gepakt kon worden. Uiteraard was het lagere percentage ook een effect van de net wat hogere druk die PKC wist te geven. Steeds bleef de wedstrijd maar heen en weer golven, en steeds wist PKC op voorsprong te komen. Tijdens dit stuivertje wisselen waren er mooie doelpunten van Lydia en Noa, waarbij Noa ook deze wedstrijd weer liet zien de volle 100 % te willen geven. Tussendoor pakte Faas ook zijn doelpunt mee, na dit doelpunt was het voor uw reporter leuk om te zien hoeveel (positieve) ontlading dit opleverde. Faas had een heel pittige tegenstander, en moest vooral defensief maximaal aan de bak. Mede daardoor had hij het aanvallend moeilijker en kwam zo niet tot zijn normale doelpunt productie.

Naar mate het einde van de wedstrijd naderde werd door de spelers zelf goed herkend dat Kathy net het benodigde stukje over had ten opzichte van haar tegenstander. Daardoor verzorgde het gehele team een mooie aanval en kon Kathy, net als vorige week, belangrijk zijn en scoren. Goed werk van de mannen om de aangeef te verzorgen, en minstens net zo belangrijk werk van Fem door als bliksemafleider mee te werken in die aanval. Überhaupt was het voor beide coaches mooi om te zien hoe Fem, die na een aantal wedstrijd afwezig te zijn geweest doordat ze ziek was, steeds weer een stapje fitter en scherper aan het worden is. Ondanks dat ze na het eerste kwart al met een rood hoofd en een stevige hoest aan de kant stond bleef ze maar doorgaan, we kijken uit naar een volledige fitte Fem!

Uiteindelijk floot de scheidsrechter af met een stand van 7-7. Een stand die de wedstrijd in de ogen van uw reporter goed weer gaf. Weinig doelpunten, veel druk, veel spanning, veel inzet van beide kanten. De E1 mag vaker van dit soort wedstrijden spelen, hier word je echt beter van!

Uiteraard is het ook niet vervelend dat de E1 door dit resultaat nog steeds op 3 punten blijft van PKC. Er is daardoor nog ruimte voor een eventuele misstap met het oog op het kampioenschap. Er zijn nog 5 wedstrijden te spelen, na het komende rustweekend is er een programma met eerst Albatros E1 en daarna IJsselvogels E1, respectievelijk de nummers 4 en 3 van de poule. Na deze wedstrijden zal duidelijk worden of er een kampioenschap in de zaal behaald zal gaan worden!

Nieuwerkerk E2 – ONDO E1

Afgelopen zaterdag stond alweer de derde wedstrijd van 2024 op het programma voor de E2. Opnieuw een thuiswedstrijd, nu tegen de huidige gedeelde nr. 1 van de zaalcompetitie ONDO E1.

Dat het moeilijk zou worden om de ongeslagen status van 2024 te behouden kwam niet als een verrassing. Dat de E2 dit zaalseizoen duidelijk is gegroeid, met name in verdedigend opzicht, bleek wel uit het eerste kwart. Waar het in de uitwedstrijd tegen ONDO na 10 minuten al 9-1 in het voordeel van ONDO stond, waren nu de rollen omgedraaid en pakte de E2 zelfs brutaal de leiding met een 3-1 voorsprong.

Ondank dat de E2 een aantal niet volledig fitte spelers had, speelden ze de 1e helft sterk en had ONDO duidelijk moeite met het spel van Nieuwerkerk. Het geloof kwam in de ploeg dat er misschien wel een stunt in kon zitten!

Helaas zakte de moed en concentratie de 2e helft wat in. ONDO schakelde een tandje bij en de E2 had moeite om aan te blijven haken. De eindstand van 8-14 in het voordeel van ONDO hakte er dan ook goed in bij de E2. Niet alleen deed de uitslag niet helemaal recht aan de redelijk gelijk opgaande strijd, maar het gevoel dat er vandaag meer in zat zorgden voor een aantal teleurgestelde koppies.

Al met al toch een mooie prestatie. Het doel is toch wel de 3e plek vasthouden. Door het verlies van de nr. 4 Phoenix tegen Avanti, blijft de E2 op een knappe 3e plek staan. Komende zaterdag een weekje vrij. Zaterdag de 3 februari de thuiswedstrijd tegen Valto E1.

Excelsior E2- Nieuwerkerk E3

Zaterdag 20 januari 2024. Voor de E3 de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar…en wat voor wedstrijd. De allesbeslissende kraker voor het verdere verloop van het zaalseizoen van de E3. Een duel tussen plaats 1 en 2 en de koppositie. De spanning rondom deze wedstrijd was groot. Er staat nogal wat op het spel.

In de vroege koude ochtend verzamelde de E3 zich om 8 uur bij de club om daarna richting Delft te glijden..eh ik bedoel rijden. Eenmaal daar aangekomen werd de kleedkamer opgezocht voor het wedstrijdpraatje en wat laatste tactische instructies van de trainer. Uit een analyse van de verloren thuiswedstrijd bleek wat er anders kon en daar is veelvuldig op getraind. Ook had de E3 hulp ingeroepen in de vorm van hun eigen Jan de Bel. Jaco Vogelaar had de eer om deze rol te vervullen. Tijdens de warming up en inschieten zag je bij een aantal spelers van de E3 toch wel de zenuwen opkomen. Is ook spannend zo’n wedstrijd. Nadat de spelers gerustgesteld werden door de trainer begon dan eindelijk de wedstrijd. De 2 teams waren erg aan elkaar gewaagd. Het plan van Excelsior om de focus op Lisa te leggen was al snel duidelijk. Ook Excelsior had dus duidelijk geanalyseerd. Al snel werd het 1-0 en 2-0 voor Excelsior.  De E3 liet zich niet kennen en maakten 2-1 en 2-2. Hiermee eindigden de eerste 10 minuten. In de 2e 10 minuten ging het weer redelijk gelijk op. Excelsior komt hier 2 keer aan scoren toe, waar Nieuwerkerk er maar 1 goedgekeurde goal had. Jammer…met 4-3 de rust in. Weer een peptalk van de coach en klaar voor de 2e helft. Het bleef spannend en er werd heerlijk verdedigd aan beide kanten. Beide ploegen kwamen allebei 1 keer aan scoren toe. 5-4  na het derde kwart. De laatste wissels werden toegepast en door naar kwart 4. En wat voor 4e kwart! Matthijs had het de hele wedstrijd al op z’n heupen en kreeg vleugels! Ondanks de hele tijd achter te hebben gestaan werd de E3 niet gebroken en presteerde het zelfs om 3 keer te scoren! Verdedigend werd er niets meer weggegeven en dit leidde tot een knappe eindstand van 5-8! Ze deden het en hoe. De ontlading was groot bij de spelers, trainers, hulpcoach en het meegereisde publiek. De koppositie in de poule is heroverd. Het gat naar de nummer 2 Excelsior is maar 1 punt. Het betekent dus niet dat de E3 er al is en zal de komende wedstrijden scherp moeten blijven. Na afloop waren daar de complimenten voor de kinderen van de trainer van Nieuwerkerk 1. Steek die maar in je zak E3! Dank gaat uit naar Lynn uit de E4, die weer lekker meedeed. Lekker gedaan Andrew, Lisa, Lynn, Matthijs, Minou en Thirza. Ga zo door! Volgens betrouwbare bronnen is de trainer nog steeds aan het nagenieten van deze mooie wedstrijd.

Nieuwerkerk E4

Nieuwerkerk E4, het team met de eerstejaars E-talenten, was deze week vrij. Komende zaterdag de wedstrijd tegen directe concurrent Albatros E3, succes!!!

Valto E5 – Nieuwerkerk E5

Nieuwerkerk E5 is in 2024 nog altijd foutloos! Afgelopen weekend werd Valto E5 met 6-16 verslagen. De vooruitgang van de E5 is bijzonder te noemen. De eerste zaalwedstrijd tegen hetzelfde Valto werd nog met 5-14 verloren, maar nu waren de rollen compleet omgedraaid.

Net als in voorgaande weken was de start van de E5 niet scherp genoeg. Binnen 10 minuten stond het 3-1 voor Valto, maar gedurende de eerste helft kwam Nieuwerkerk op stoom. Via een aantal mooie doelpunten van Linde, Mats en invaller Brett was de achterstand bij rust omgebogen tot een 3-7 voorsprong.

Ook in de tweede helft bleef de E5 de bovenliggende ploeg. De sterke dames van Valto werden goed verdedigd door Nola en Linde en aanvallend werden enorm veel kansen gecreëerd. Mats scoorde erop los, en ook Jip, Linde en Brett schoten met scherp. Door de overwinning stijgt Nieuwerkerk E5 naar de derde plek met 7 punten uit 7 wedstrijden. Erg knap in deze lastige poule.

Nieuwerkerk E6

De kids van de E6 hadden ook een weekendje rust. Hopelijk zijn ze opgeladen om deze zaterdag naar Reeuwijk af te reizen om daar de punten op te halen!

Avanti E6 – Nieuwerkerk E7

Nieuwerkerk E7 kon helaas dit weekend niet verrassen. Er werd met 9-1 verloren. Absoluut geen schande, want Avanti staat strak bovenaan in de poule. Komend weekend komt directe concurrent KCR E9 op bezoek in de Kleine Vink. Deze ploeg werd al eerder aan de zegekar geregen, mogelijk is dat ook deze keer een optie?