TC / PR

CKV Nieuwerkerk 1 lacht als laatste na spannende slotfase tijdens de IJssel-derby versus KOAG 1

Het is Nieuwerkerk afgelopen zaterdag gelukt om de eerste punten binnen te slepen in de eerder beschreven Ereklasse-degradatie poule. Nadat KOAG 1 brutaal eenmaal de voorsprong nam (0-1), dwong Nieuwerkerk haar tegenstander de gehele wedstrijd de achtervolging in te zetten. Een eenvoudige winstpartij werd het echter zeer zeker niet. Na een 9-6 voorsprong bij rust was het KOAG dat scherp uit de kleedkamer wist te komen. De groen-gelen trokken de stand tot eenmaal gelijk (14-14), hadden bij fases in de 2e helft het momentum, maar het bleef bij erop, en niet er overheen. Bij deze 14-14 tussenstand hield Nieuwerkerk knap het hoofd koel en zou Nathan Marck in deze fase opstaan door twee belangrijke goals op rij te maken. KOAG stribbelde vervolgens nog voor een laatste maal tegen, maar moest toch de punten in Nieuwerkerk achterlaten.

Wil je meer foto’s zien,  klik hier

Alle doelpunten kan je ook terugkijken:

Het was een typisch Hollands voorjaar weertje rondom de Kleine Vink. Een frisse wind, meerdere regenbuitjes maar zo nu en dan ook wat zonnestralen. Gelukkig weerhield de frisse temperatuur het de Nieuwerkerk en KOAG aanhangers niet om deze IJsselderby live te aanschouwen. De ontmoeting stond onder leiding van A. van der Beukel en D.Boogaard, die bij vlagen hun handen vol hadden aan deze wedstrijd. Om +/- 15:30 floten zij voor het eerst en kon de wedstrijd van start gaan.

Beide eerste aanvalsvakken hadden weinig tijd nodig om van de 0 af te komen. Schotpoging drie van ex-Nieuwerkerker Peter Scheek ging door de korf waardoor de allereerste KOAG aanval direct de 0-1 zou betekenen. De eerstvolgende Nieuwerkerk aanval trof ook doel, uit handen van Melissa van der Velde. Onze Nieuwerkerk-spits Bas Stuurstraat werd direct en gedurende de wedstrijd strak verdedigd door Vincent Kraaijeveld, die deze middag liet zien over verdedigende kwaliteiten te beschikken. Ondanks deze druk wist Stuurstraat alsnog twee klasse goals op rij te produceren en een eerste gaatje van twee te slaan, 3-1.
Zelf had Stuurstraat de taak gekregen om Scheek van het scoren af te houden. Tweemaal (teveel) fysiek contact op rij betekende een strafworpkans voor Scheek en dit betekende zijn tweede doelpunt alweer. Aan de overzijde direct gevolgd door een fraaie vrije bal van Bob van der Weide (4-2).
Speltechnisch hielden beide ploegen elkaar eigenlijk wel in evenwicht. Nieuwerkerk bleek tijdens de eerste helft wel gewoon een stukje efficiënter in het afronden van de gecreërde kansen. Nathan Marck zijn eerste doelpunt (doorloper) betekende zelfs een gat van vier (9-5). Dit zou achteraf tevens het grootste gat blijken. Nét voor de rust deed de andere ex-Nieuwerkerker binnen de lijnen, Manuel Rook, nog van zich spreken. Met zijn eerste, en enige, goal bepaalde hij de 9-6 stand bij rust.
De Nieuwerkerkse voorsprong zou na rust nog verder verdwijnen. Katinka Hoekman (uiteindelijk drie doelpunten) en opnieuw Scheek brachten KOAG terug in de wedstrijd (9-8), met nog een flink aantal minuten op de klok.
KOAG was niet van plan het op te geven en ging op jacht naar meer. Tijdens deze fase nam Nieuwerkerk meerdere verkeerde schoten/pogingen met als gevolg snel balverlies. KOAG bleef aandringen door meermaals de aansluitingstreffer te noteren, maar Nieuwerkerk behield toch nog een tijd het gat van twee. Na de 13-12 (de 2e van Kraaijeveld) een strafworp mee voor Nieuwerkerk. Marck probeerde de bal af te staan aan van der Weide maar moest toch echt zelf aantreden. Strafworp mis, op de voorkant, maar Marck houdt balbezit en passt direct naar zijn maatje. Van der Weide gooit droog binnen van afstand en kan een dansje doen om dit te vieren met het publiek. KOAG moet opnieuw in de achtervolging en ziet Naomi van ’t Hart trefzeker zijn van afstand. Balverlies Nieuwerkerk en nu is het KOAG die een strafworp verdient. Coach Patrick Muurling (KOAG) neemt een tactische time-out, zodat hij een wissel kan voorbereiden. De dame die de stip zou moeten nemen verlaat het veld en Ruben Vermeer kan gaan aanleggen. Vermeer zat goed in de wedstrijd, vooral op reboundend vlak straalde hij veel kracht uit, en gooide de stip zonder probleem binnen.
Nu was het zijn beurt om te juichen en dit te vieren. 14-14 met nog een kleine tien minuten op de klok. Het momentum ligt nu gevoelsmatig bij KOAG en Nieuwerkerk wordt getest. Zou Nieuwerkerk het gaan weggeven of weet zij haar rug recht te houden?
Na enkele mislukte aanvallen aan beide kanten (doorbraak Marck mis, korte open kans Scheek mis) was het Marck die opstond in deze belangrijke fase. Zijn drie vakgenoten (van der Weide, van der Velde en Lotte Larooij) brachten hem goed en meermaals in stelling, om de druk te verhogen op de KOAG-defensie. Deze druk bleek te hoog en Rook kon de aanvalsdrift van Marck niet meer tegenhouden. Na opnieuw een doorbraakactie (15-14) volgde een rake knal van afstand (16-14) en het gat van twee werd hersteld.
De slotfase van de wedstrijd brak aan en Muurling had nog een laatste troef over. Hij wisselde Scheek naar de aanval toe en deze keuze bleek succesvol (schot Scheek betekende 16-15). De druk opnieuw op de Nieuwerkerk aanval en nu was het Luka van der Vliet (3e goal) die Nieuwerkerk weer wat ademruimte gaf.
Kraaijeveld had zijn schot ook gevonden en counterde op zijn beurt, 17-16 met nog één minuut op de klok. De Nieuwerkerk aanval leek afgeslagen te worden waarna KOAG een allerlaatste kans zou kunnen krijgen op een gelijkmaker en dus een wedstrijdpunt. Maar voordat KOAG de bal bij de aanval krijgen kon volgde een wat warrige situatie, waar twee KOAG spelers en Melissa van der Velde om een bal strijden. Dit moment werd door de leiding als legitiem beoordeeld, waarna de bal plots in handen eindigt bij Marck. Hij ziet zijn maatje Bob volledig vrijstaan vlakbij de korf, aarzelt niet en van der Weide gooit de bevrijdende 18-16 binnen.
Uiteindelijk dus twee belangrijke punten voor de ploeg van Reijm/Verbeek en erg prettig om zo de competitie te beginnen, op gebied van resultaat. Ook een compliment voor het hoofd koel weten te houden, tijdens de spannende slotfase. Tegelijkertijd mag het doorzettingsvermogen en het niet-opgeven vanuit KOAG ook benoemd worden. Zij hebben hun huid duur verkocht, en zullen tijdens de return uit zijn op meer dan dat alleen. Scheek en Marck zijn samen topscoorder geworden (beide 5 goals) en opmerkelijk detail is dat een overgroot meerendeel van de scores uit handen van de mannen zijn gekomen. 25 van de 34 goals kwamen namelijk uit de handen van de mannen.
De uitslag tussen DeetosSnel 1 – Valto 1 is 22-12 waarmee zaalkampioen DeetosSnel een duidelijk signaal afgeeft. Na één speelronde mag Nieuwerkerk zich samen met de ploeg uit Dordt koploper noemen. Over twee weken staat de volgende wedstrijd op het programma. Dan gaan wij als Nieuwerkerk 1 op bezoek bij Valto 1, op zoek naar de volgende punten. Tot dan?