TC / PR

Nieuwerkerk komt matige eerste helft niet te boven tegen ONDO

Op een zonovergoten complex de Kleine Vink heeft het nieuwe team van CKV Nieuwerkerk niet direct de harten van het publiek gestolen. De eerste helft van de wedstrijd tegen ONDO was van een zeer laag niveau. Na een veelbelovende start (2-2 na 4 minuten) zakte Nieuwerkerk door de ondergrens en keek tegen een beschamende 3-10 achterstand aan bij rust. Na enkele wissels in de rust werd het wel wat beter. Pas in de slotfase leek het even nog te kunnen, maar de 12-14 nederlaag was terecht en het resultaat van een hele matige start. Een dure misser in deze korte en belangrijke competitie!

De eerste competitiewedstrijd voor het nieuwe CKV Nieuwerkerk vond plaats op de Kleine Vink. De komende drie weken speelt het team van Jessica Zeevaart en Serge van den Hoorn drie uitwedstrijden op rij. De dag voor de start van de competitie werd de promotie/degradatieregeling van de nieuwe veldcompetitie bekendgemaakt. Een nieuwe competitieopzet met een nieuwe regeling. Over zes weken kan de kampioen van deze kleine poule van 4 (GKV, Excelsior, ONDO en Nieuwerkerk) promoveren naar de Ereklasse. De nummer 4 van de poule speelt in april 2024 Overgangsklasse. Elke wedstrijd is dus enorm belangrijk. Helaas leek dat nog niet helemaal doorgedrongen bij de spelers van Nieuwerkerk 1.

Vorig jaar was de start in Ridderkerk tegen KCR. Een nieuwe ploeg met een laag verwachtingspatroon. Dit jaar ook een vrij nieuwe ploeg, met toch wel een wat hoger verwachtingspatroon. De nieuwe spelers Bob v.d. Weide, Nathan Marck en Luka v.d. Vliet kregen direct een basisplaats. Kenneth de Ronde en Emma Collée begonnen op de bank. Verder zag het publiek op een bloedheet sportpark Bart Huijser, Wouter Wilhelm, Lotte Larooij, Babette Blok en Jorieke Bolomey in de basis.

De wedstrijd begon leuk. De eerste aanval met Nathan Marck, Bob v.d. Weide, Jorieke Bolomey en Lotte Larooij speelde een prima eerste aanval met een aantal goede schoten. In de 3e minuut was het raak, 1-0 van ver door V.d. Weide. Het bleek de laatste goal van dit vak te zijn, dat na de goede start heel ver weg zakte. ONDO scoorde via Hugo Meijer (de man van de eerste helft) direct 1-1. Ook het tweede aanvalsvak van Nieuwerkerk begon goed. Een paar prima schoten en uiteindelijk de 2-1 via een vrije bal van Babette Blok. Ook nu gelijk weer de reactie van ONDO. 2-2 na vier minuten spelen.

Daarna een mindere fase van de eerste aanval van Nieuwerkerk. De schoten werden van steeds grotere afstand genomen en de precisie ontbrak. Zeven minuten geen goals. Aan de andere kant ook lang geen ONDO goals dankzij goed verdedigend werk van Nieuwerkerk. Daarom extra jammer dat er twee keer niet werd verdedigd bij een schot (11e minuut) en een vrije bal (12e minuut) van dezelfde heer. 2-4 na 12 minuten. De eerste aanval van Nieuwerkerk stond op dat moment op een schotpercentage van 1 op 24.

De tweede aanval van Nieuwerkerk deed het beter, want door een prima actie van wederom Babette Blok was het gelijk raak. 3-4 vanaf de stip. Percentage van 2 op 6 voor die aanval op dat moment. Maar…… de laatste 17 minuten zou Nieuwerkerk helemaal niet meer scoren. Er waren nog wel grote kansen voor het kwartier op de 4-4. Bart Huijser miste achter de korf en daarna een fraaie doorloper van Luka v.d. Vliet mis. Ook Wouter Wilhelm mocht van heel dichtbij aanleggen, maar hij deelde in de aanvallende malaise.

Nieuwerkerk werd wat apathisch en laconiek het laatste kwartier. Het begon met heel matig verdedigen van Nieuwerkerk bij een vrije bal van ONDO: 3-5. Nieuwerkerk stond er bij en keek er naar. Er werd ingegrepen met een dubbele wissel. Emma Collée kwam in het veld, zodat Luka v.d. Vliet naar het eerste aanvalsvak ging. Zij kwam echter niet tot een schot voor de rust. Ook Bob v.d. Weide miste enkele korte kansen in deze fase voor 4-5.

In de laatste 10 minuten ging het helemaal mis. Hugo Meijer schoot zuiver en van afstand zorgde hij voor 3-6 en 3-7. De eerste aanval van ONDO bleef zo keurig op 20% schieten. Nieuwerkerk grossierde in balverlies en zag twee ONDO dames de 3-8 en 3-9 binnenschieten. Met zijn vierde goal zorgde Hugo Meijer voor een zeer pijnlijke 3-10 ruststand.

Nieuwerkerk zocht de rust op met een schotpercentage van 3 op 58. ONDO van coach Tom v.d. Burgt deed dat met 10 op 49 een stuk beter.

Zeevaart en Van Den Hoorn grepen in de rust in. Jason de Smit en Kenneth de Ronde kwamen in het veld voor Marck en V.d. Weide. De Smit zou zijn reboundende rol goed invullen in de tweede helft en de schoten van De Ronde waren iets scherper. Voor ONDO was het zaak om het gaatje intact te houden en dat deed de ploeg uit ’s Gravenzande ook lang.

Sterker nog, het gaatje werd zelfs 8 na de 3-11 van Matthijs Verbaan in de 3e minuut (zijn 3e goal). Verbaan zou lange tijd de enige ONDO speler zijn die wist te scoren de tweede helft. Lotte Larooij kwam na deze goal weer in het veld. Babette Blok schoot naast Larooij snel de 4-11 binnen (haar 3e). Daarna veel 1-schotsaanvallen aan beide kanten. Nieuwerkerk had goals nodig, maar er volgde een periode van zes minuten zonder goals. ONDO vond dat natuurlijk prima.

In de 11e minuut viel daar dan toch de 5-11, Bart Huijser van afstand. Helaas direct weer raak door Matthijs Verbaan, 5-12. Een kwartier voor tijd de 6-12 van Kenneth de Ronde. Het laatste kwartier ging Nieuwerkerk er pas weer een beetje in geloven. Dat kwam ook door de invalbeurt van Kas van den Heuvel. De speler uit A1 (overgekomen van Reeuwijk) bracht veel energie en rebounds. Zijn 1e schot was zelfs raak! 7-12. Mooi debuut. Dat deze speler na basisplekken in de A1 en Nieuwerkerk 2 eerder op de dag zoveel energie bracht, moet de andere spelers van Nieuwerkerk 1 toch wel achter de oren doen krabben.

In de 18e minuut schoot Huijser Nieuwerkerk op 8-12, 100% voor Huijser na de rust. Wouter Wilhelm kwam weer terug in het veld, maar wederom verdedigde hij niet goed bij de vrije bal van Matthijs Verbaan; 8-13 en de derde ONDO goal van Verbaan na de rust. Kas van den Heuvel liet niet veel later zien hoe het moet. Hij verdedigde met zijn handen hoog en blokte de volgende vrije bal van Verbaan.

Via schoten van Jorieke Bolomey en Lotte Larooij in de 20e en 21e minuut werd het 10-13. ONDO zette daar een goede lange aanval tegenover met de 10-14. De eerste goal van dit ONDO vak na de rust. Kenneth de Ronde gelijk daarna met zijn 2e goal voor 11-14. Echt spannend werd het helaas nooit. ONDO miste een strafworp. De Ronde miste ook nog een strafworp. Met haar 2e schot bepaalde Bolomey de eindstand op 12-14.

Nieuwerkerk won de tweede helft met 9-4. De eerste helft was het verschil helaas te groot geworden. Die laatste 10 minuten voor rust waren bepalend geweest. In de tweede helft ging Nieuwerkerk met een percentage van 9 op 50 naar de kant tegenover 4 op 46 bij ONDO.

De totaalcijfers waren 12 op 108 voor Nieuwerkerk en 14 op 95 voor ONDO. Een hele dure nederlaag voor Nieuwerkerk dat de komende weken uit een ander vaatje moet tappen.

Doelpunten Nieuwerkerk: Babette Blok 3, Bart Huijser 2, Kenneth de Ronde 2, Jorieke Bolomey 2, Bob v.d. Weide 1, Kas van den Heuvel 1 en Lotte Larooij 1