JTC

Het Wel- en Wee- van de Nieuwerkerk E (24)

Zo, de vakantie zit er weer op. Uw reporter heeft mogen genieten van het heerlijke weer in het altijd pittoreske Zeeland. Aldaar werd er genoten van een hapje en een drankje, het lokale zwembad, het strand en ja, zo heel af en toe, werd er zelfs een stukje hardgelopen. Dat was toch eens even genieten!

Behalve het genieten werd ook de geschiedkundige kennis eens even wat bijgespijkerd, in dit geval door een bezoekje aan Neeltje Jans. In gezamenlijkheid met de jongere versie van uw reporter, te weten zijn broer en tevens gerespecteerd civiel ingenieur, werden de daar aanwezige waterwerken aan een grondige inspectie onderworpen. Wees gerust, alles zag er tip-top uit, en voorlopige zijn wij hier in het laagste stukje Nederland veilig voor een eventuele overstroming!

Toch fijn dat de politiek destijds naar aanleiding van de grote overstroming in 1953 ervoor durfde te kiezen om een drastische maatregelen te nemen. Ook toen klonken en klachten als te duur, slecht voor de visserij, onnodig, maar toch werd er gekozen om door te zetten, omdat er een echte visie op een veilige toekomst aanwezig was. Het huidige resultaat is bekend, sinds 1953 hebben we de voeten goed droog kunnen houden! Daar kan de huidige politiek nog wat van leren, want tja, in deze tijd stellen we alleen maar beslissingen uit, over stikstof, over milieu en ga zo maar door…

Met die geruststellende gedachte in het achterhoofd ga ik weer over tot de orde van de dag. Het schrijven van de wekelijkse update van de E-teams van Nieuwerkerk. Daarbij daalt ook bij mij het besef in dat het einde van deze rubriek met rasse schreden aan het naderen is. Nog maar een paar weken en dit jaar en daarmee deze competitie zit erop, waarmee ook uw reporters connectie met de Nieuwerkerk E. Mochten er mensen zijn die het stokje willen overnemen, schrijft u vooral een sollicitatiebrief. Laat deze brief vergezellen van 25 euro, en ik kan u zeggen dat u een grote kans heeft om het stokje daadwerkelijk te ontvangen!

Dan nog even kort een overzichtje van de gespeelde wedstrijden, waarbij er toch sprake was van een relatief vol programma. Alleen de E2, E4 en de E5 waren daarbij vrij. Het is maar een klein / korte competitie, waardoor er in diverse poules nog van alles mogelijk is. Daarbij zien we dat er nog een hoop kampioenskandidaten zijn, waaronder de E1, E3, E4, E5 en E6. We houden u op de hoogte!

KCC E1 – Nieuwerkerk E1

Afgelopen zaterdag was het wederom zover, de derby tegen KCC. Het lijkt wel of Nieuwerkerk E1 er alles aan doet om bij KCC E1 in de poule te komen. Al vanaf de F-jeugd komen deze kinderen elkaar tegen, en al vanaf de F-jeugd zijn het leuke en spannende wedstrijden. Vaak weet Nieuwerkerk daarbij de overwinning veilig te stellen, maar op basis van de uitslagen in de poule, waarbij zowel IJsselvogels E1 als Avanti E1 met drie punten verschil wonnen, was het vooraf een verre van gelopen race. Daar kwam ook nog eens bij dat de E1 vooraf niet op volledige oorlogssterkte leek te zijn. Noa had een enkelblessure overgehouden aan de laatste wedstrijd, Fem was op vrijdagavond pas laat geland en Lydia maakte het nog bonter, die was pas in de vroege ochtend Nederland binnen gereden. Gelukkig kregen we versterking van Florian, waardoor we in ieder geval genoeg wisselmogelijkheden hadden. Vooraf vond er, uiteraard onder het genot van een “bakkie”, een vorming van het strijdplan plaatst door beiden coaches. Daarbij kwamen wij al snel tot de conclusie dat het of geweldig of waardeloos zou gaan worden, waarbij goed starten van levensbelang zou zijn.

En goed starten deden we! De doelpunten vielen als overrijpe appels. Na het eerste kwart stond er al een 2-6 score op het bord. Vanaf de kant positieve verbazing, aangezien deze score de verhoudingen goed weergaf. Nieuwerkerk liet zien dat het trainen op de bal naar achter de korf zijn vruchten af begon te werpen. Daardoor wordt er steeds meer en meer van het gehele veld gebruik gemaakt. Meerdere aanvallen met vele kansen resulteerde in diverse doorloopballen en schoten. Ook al was de afronding niet perfect, het aanvalsspel stond zo goed dat er ook met een minder percentage een mooie voorsprong gepakt kon worden. Het enige nadeel van de tactiek van het spelen van de bal naar de achterkant van de korf is dat een tegenstander op een mono-korfbalveld bij een onderschepping vaak al een voorsprong heeft om naar de overkant te komen. Dat bleek ook meerdere malen het geval. KCC schakelde daarbij snel om en scoorde daar diverse keren uit.

In de korte rust werd de afspraak gemaakt om vooral die bal naar achter te blijven gooien. Mocht het mis gaan, dan is snel omschakelen uiteraard wel erg belangrijk. Daarbij is een eerste kans tegen te accepteren, zolang bij een eventuele tweede (afvallende) bal iedereen maar weer bij zijn of haar tegenstander is. Deze verdedigende aanpassing wierp zijn vruchten af, want KCC kwam slechts één maal tot scoren. Ook Nieuwerkerk draaide net iets minder soepel in dit tweede kwart, met een 3-8 ruststand tot gevolg.

In de rust bleek dat het toch wel een klein beetje warm was, en dat al dat omschakelen stiekem een hoop energie kost. Snel drinken, even wisselen en dan weer vol gas door! Na rust bleek eigenlijk ook wel dat KCC mentaal geknakt was. Nieuwerkerk kon blijven aanvallen, en kwam via zowel de jongens als de meiden tot kansen. Uw reporter is gedurende dit kwart de tel even kwijt geraakt, waarbij het vermoeden is dat het na 30 minuten spelen 4-12 stond. Vanaf de kant was het vooral genieten om te zien hoe iedereen tot scoren kwam. In tegenstelling tot het tweede kwart werd er gespeeld om samen te scoren, waarbij het bewonderingswaardig is om te zien hoe deze jonge kinderen in staat zijn om een goede eigen kans uitstellen om een teamgenoot een nog betere kans te gunnen. Mooie voorbeelden hiervan waren de assist van Lydia en die van Florian.

In het laatste kwart was de wedstrijd al volledig gespeeld. Toch blijkt dan maar weer dat de E1 kinderen van geen ophouden willen weten. De beide coaches aan de zijlijn “lieten de teugels al wat varen”, maar de E1 kinderen bleven er vol voor gaan. Noa vloog weer door het veld om de bal te onderscheppen, Kathy dook op een bal alsof haar leven ervan af hing, Fem stond strak te verdedigen en Faas was in felle duels onder de korf en in de aangeef verwikkeld. Super mooi om te zien hoe intern al deze kinderen zijn gemotiveerd om te winnen! Tussendoor scoorde de heer van KCC overigens nog het mooiste doelpunt van de wedstrijd, waarbij er rond de middellijn een bal werd onderschept en hij deze er sierlijk met één hand gecontroleerd in gooide.

Het mocht niet meer baten, de eindstand was 7-17 in het voordeel van Nieuwerkerk. Een mooie opsteker, maar zeker geen garantie voor succes in de thuiswedstrijd tegen KCC van 25 mei. Op 25 mei zal ook duidelijk worden wat de concurrentie in de poule verder gaat doen. Afgelopen weekend wist IJsselvogels E1 toch wel enigszins verrassend met 10-7 te winnen van Avanti E1. Voor Nieuwerkerk zou het uiteraard niet ongunstig zijn als Avanti in haar thuiswedstrijd wraak weet te nemen voor deze nederlaag. Vooralsnog is er sprake van een geslaagde eerste seizoenshelft, waarbij van alle ploegen werd gewonnen en het eerste team van de Nieuwerkerk E op koers ligt voor het kampioenschap!

Nieuwerkerk E2

Het tweede E-team van Nieuwerkerk genoot nog wat na van de vakantie. Ook deze week en volgende week staan er slechts trainingen op het programma. De eerste wedstrijd is op 25 mei in Rhoon tegen RWA E1. Daar zal duidelijk worden of de E2 aansluit bij koploper KCR E1 of dat de E2 moet oppassen om in een degradatiestrijd te raken met KOAG E1.

Nieuwerkerk E3 – Korbis E3

In de poule van Nieuwerkerk E3 gaat het eigenlijk tussen Reeuwijk E2 en Nieuwerkerk E3. De andere twee ploegen, Korbis E3 en Phoenix E2 worden steeds met grote cijfers verslagen. Dat bleek ook afgelopen weekend het geval, want Korbis kreeg met maar liefst 18-4 een flinke nederlaag te verwerken. Ook de volgende wedstrijd is tegen Korbis, wat gezien deze uitslag ook vermoedelijk tot een overwinning zal gaan leiden voor Nieuwerkerk. De wedstrijd die zal bepalen wie er kampioen is zal op 1 juni gespeeld worden, dus zet alvast 10.00 uur in de agenda, want dan zal de kraker tussen Nieuwerkerk E3 en Reeuwijk E2 op sportpark de Kleine Vink gespeeld worden.

Nieuwerkerk E4

Nieuwerkerk E4 was afgelopen weekend vrij, en is ook komend weekend vrij. Het vierde E-team van de blauw-zwart combinatie neemt het er wel heel erg van, want op 20 april was de laatst gespeelde wedstrijd, op 25 mei gaan ze pas weer aan de bak. Dan is wel gelijk de belangrijke pot tegen medekoploper KCR E4!

Nieuwerkerk E5

De wedstrijd van Nieuwerkerk E5 tegen KOAG E5 ging niet door. Vanavond om 18:00 uur kan de E5 door middel van een overwinning op de lantaarndrager in de poule ervoor zorgen dat het alleen aan kop komt te staan in deze poule! Ook hier dus weer kansen op een kampioenschap, super!

Nieuwerkerk E6 – Korbis E7

Afgelopen zaterdag stond er geen maat op Nieuwerkerk E6. De ploeg scoorde in één wedstrijd meer dan het hele vorige veldseizoen! Het werd maar liefst 19-3 tegen de E7 uit Waddinxveen. De volgende wedstrijd zal er in Waddinxveen gespeeld gaan worden, waarna er ook nog een uitwedstrijd tegen Vitesse (Ba) op het programma staat. Vermoedelijk zal op de laatste speeldag tegen KCR E7 beslist gaan worden wie er kampioen zal worden in deze poule, succes! 

Nieuwerkerk E7 – IJsselvogels E5

Ook afgelopen zaterdag was er weer sprake van een spannend pot bij het 7e E-team van Nieuwerkerk. Helaas werd er ditmaal nipt verloren. In de derby tegen IJsselvogels werd de eindstand 3-4. De volgende wedstrijd is de return tegen IJsselvogels, hopelijk kan de derby in Moordrecht in “ons” voordeel beslist worden!

Meer berichten