PR

CKV Nieuwerkerk handhaaft zich in de Hoofdklasse!

In een hoekje in sporthal de Kleine Vink vierde de selectie van CKV Nieuwerkerk zaterdag rond de klok van 9 uur feest met elkaar! Het was een herhaling van zetten van het kampioenschap op het veld. Met de blik gericht op de Ipad om de verrichtingen in Dordrecht bij Sporting Delta – Swift te volgen. Verlies voor Swift en daardoor was het 24-24 gelijkspel van Nieuwerkerk tegen KVS voldoende voor handhaving! Opluchting en feest in de Kleine Vink!

En wat een enorme kraker had Nieuwerkerk daarvoor zelf gespeeld tegen KVS uit Scheveningen. In een werkelijk bomvolle sporthal schoten de “Supervissen” uit de startblokken. KVS kwam op een snelle 2-7 voorsprong. Nieuwerkerk herpakte zich fantastisch en ging rusten met een 13-12 voorsprong. Na rust was het stuivertje wisselen. In de slotfase stond Nieuwerkerk steeds op voorsprong, zo ook op 24-23 in de slotminuut. Een strafworp van KVS in de absolute slotfase bepaalde de eindstand op 24-24. Vijf minuten later bleek dus dat dit resultaat genoeg was voor handhaving. Het publiek had genoten van een absolute topavond in de Kleine Vink.

Kijk de livestream terug via: Nieuwerkerk 1 – KVS 1 (zaterdag 9 maart 2024) (youtube.com)

De belangen waren duidelijk. Vier ploegen strijden nog om handhaving in deze Hoofdklasse: Nieuwerkerk, KVS, Sporting Delta en Swift. En deze teams spelen in de laatste twee speelrondes alleen nog maar tegen elkaar. Nieuwerkerk eerst in eigen hal tegen KVS. KVS met ruim 100 supporters aanwezig en Nieuwerkerk met bijna 400 man.

De Kleine Vink barstte uit zijn voegen! Bij het oplopen speciale aandacht voor Babette Blok. Zij speelde haar laatste wedstrijd in de Kleine Vink. Ze hangt na de uitwedstrijd bij Swift helaas haar korfbalschoenen in de wilgen.

KVS en Nieuwerkerk zijn in goede vorm de laatste weken. Beide teams wonnen drie van hun laatste vier wedstrijden. Voor KVS geldt dat ze al drie wedstrijden op rij hadden gewonnen, van ploegen uit de top 4. Nieuwerkerk moest dus een plan bedenken om dit mooie ritme bij KVS te onderbreken. En dat hadden coaches Reym en Verbeek dan ook gedaan. 10 seconden na het eerste fluitsignaal volgden de eerste twee wissels: Nathan Marck en Melissa van der Velde kwamen in het veld. Marck had de opdracht om samen met Bas Stuurstraat te gaan aanvallen tegen de boomlange Jarmo Jongman. Van der Velde moest samen met Lotte Larooij de steun en rebound vervullen. Beide dames slaagden hiervoor met een tien met een griffel. Ook had Marck in de defensie een belangrijke taak om de goals van Jongman in de korfzone te voorkomen.

Ondanks deze tactische plannen was het KVS dat uit de startblokken schoot. Het eerste schot van Madjid Korodowou was raak en de tweede aanval was het raak via Lynn van der Ende: 0-2. Nieuwerkerk reageerde gelijk uit een vrije bal van Babette Blok. Maar ook de 3e poging van KVS was raak, Jesse van der Toorn met de 1-3. Wat een start van KVS! In de 5e minuut volgde de 1-4 van Christiaan Spaans na een actie van Madjid en weer een aanval later een absolute wereldgoal van Madjid voor 1-5. Via Blok deed Nieuwerkerk wat terug in de 6e minuut. Maar KVS was niet te stoppen. Schoten van Martine Rog en Madjid zorgden voor een 2-7 tussenstand na 7 minuten. Waar ging dit heen? Toen Bas Stuurstraat vervolgens een strafworp miste, mocht je spreken van (wederom) een mislukte start van de wedstrijd voor Nieuwerkerk. Een minuut later werd het alsnog 3-7 vanaf de stip door Nathan Marck (goed reboundduel van Melissa van der Velde). Die goal werd direct gevolgd door de 3-8 (doorloper Jesse van de Toorn). Acht minuten onderweg.

Vanaf dat moment kreeg Nieuwerkerk  controle over de wedstrijd. Verdedigend werden de teugels aangetrokken. En in de aanval was het vanaf dat moment indrukwekkend wat het gelegenheidsduo Larooij en Van der Velde in de korfzone liet zien. De achtervolging werd ingezet met de 4-8 van Luka van der Vliet. In de 12e minuut werd het 5-8 door wederom een strafworp van Nathan Marck.

Een minuut later schoot hij van afstand de 6-8 binnen. De volgende strafworp was voor Luka van der Vliet na een goede versnelling. Ze miste maar mocht in de herkansing na te vroeg inlopen, alsnog 7-8. De 8-8 viel in de 17e minuut en was een prachtige combinatie van drie spelers. Blok zorgde voor de afronding achter de korf (haar derde). KVS was ondertussen begonnen met wisselen. Subersub Youri Nadorp kwam in het veld voor Christiaan Spaans. Nadorp kwam zo naast Madjid te spelen. Spaans kwam niet veel later in het veld voor Jarmo Jongman. Nieuwerkerk had de wedstrijd in handen en kwam in de 20e minuut voor de eerste keer op voorsprong door een schot van Bas Stuurstraat: 9-8. Een minuut later werd het zelfs 10-8 door Larooij achter de korf.

Zo scoorde KVS 8 keer in de eerste minuten en daarna 13 minuten niet. Nieuwerkerk kon zo een 7-0 run neerzetten en de 3-8 achterstand omzetten in een 10-8 voorsprong. Wat een klasse! Direct na de 10-8 wist KVS de korf weer te vinden. Indy Peters van afstand voor de 10-9. Het werd een doelpuntrijke slotfase van de eerste helft, want direct daarna Kenneth de Ronde van afstand voor 11-9. Beide teams hadden ook al zes verschillende doelpuntenmakers. Belangrijk voor Nieuwerkerk was dat Jongman nog niet had gescoord en dat Kenneth de Ronde fantastisch stond te verdedigen tegen Youri Nadorp. De 7e doelpuntenmaker van KVS werd Bente Rodenburg; van afstand 11-10. In de laatste minuut van de eerste helft vielen nog vier goals.

Eerst schot Stuurstraat voor 12-10. 12-11 schot Indy Peters (nog 30 seconden). 13-11 stip Bart Huijser (nog 4 seconden). Zo had ook Nieuwerkerk 7 doelpuntenmakers in de eerste helft. KVS had nog een paar seconden voor de laatste aanval. En dat werd een hele bijzondere goal van Nadorp. Rust 13-12 en vijftien spelers hadden de korf al gevonden. Wat een fantastische eerste helft.

Ook in de tweede helft ging het gelijk los. En weer was de start voor KVS. Lynn van der Ende met de 13-13. Inmiddels speelde Jongman naast Madjid. En bleef Nieuwerkerk tegen Jongman aanvallen. Ook het eerste schot van Nieuwerkerk was raak, 14-13 door De Ronde. Maar KVS was goed uit de kleedkamer gekomen en kwam via Spaans op gelijke hoogte. In hun 4e aanval na rust schoot KVS hun 4e goal na de rust binnen. Madjid zette zijn ploeg in de 2e minuut na rust op 14-15 voorsprong. Wat een start. Een minuutje later was het alweer gelijk na een mooie combinatie tussen Van der Velde en Larooij, die werd afgerond door Lotte. Een soortgelijke actie werd een paar minuten later door Babette Blok afgerond, 16-15 voor Nieuwerkerk.

De fase die volgde was voor Christiaan Spaans. Met enkele hele verre afstandsschoten was hij succesvol, zo ook op 16-16 in de 5e minuut. Lynn van der Ende met alweer haar derde goal zette KVS op 16-17 in de 6e minuut. Nathan Marck schoot gelijk daarna zijn 4e binnen: 17-17. Het was genieten, ook in de tweede helft! Minuutje later 17-18 door Spaans van afstand. Met zijn vijfde zette hij KVS in de 9e minuut op 17-19 (zijn laatste) Bijzonder was dat KVS toen een time out nam. Bij KVS kwam routinier Anne van Arkel in het veld om de strijd onder de korf aan te gaan met Van der Velde en Larooij. Het mocht niet baten, na goed werk van de dames van het Marck van afstand voor de 18-19.

Het laatste kwartier ging in. En daarin was de eerste goal voor KVS. Invalster Larissa Lazarom van afstand voor 18-20. Direct gevolgd door de 19-20 door Bart Huijser van afstand. In de 14e minuut schoot Babette Blok met haar 5e treffer de 20-20 binnen. Opgezweept door het publiek ging Nieuwerkerk op jacht naar de voorsprong. Bob van der Weide kwam in de ploeg voor Marck. Na een schot van Van der Weide pakte Larooij een schitterende rebound op de achterlijn, Van der Weide behield het overzicht en liet Stuurstraat afronden! Wat een goal, 21-20!

Lang kon Nieuwerkerk niet van de voorsprong genieten. In de slotminuten vielen de strafworpen voor Jongman als rijpe appels. De eerste miste hij nog. De tweede versierde hij goed onder de korf en zo kon hij zijn eerste goal maken vier minuten voor tijd, 21-21. Huijser maakte zijn foutje gelijk goed door van afstand de 22-21 binnen te knallen. Aan de andere kant kwam Wouter Wilhelm de verdediging versterken. Hij kon niet voorkomen dat Madjid de 22-22 binnenschoot.

Nieuwerkerk bracht Emma Collée in de aanval voor de moegestreden Larooij. De eerste assist van Collée werd door Stuurstraat bevorderd tot een goal! 23-22! Nog 3,5 minuut te spelen. De spanning was voelbaar! Jongman kreeg vervolgens een hele goedkope strafworp, raak: 23-23. Na een lange aanval en met nog 1:03 op de klok was het wederom Huijser van afstand.

Wat was de aanvoerder belangrijk in deze slotfase. 24-23! Met nog 44 seconden kwam de bal in Nieuwerkerks balbezit. Dit moest de ploeg uitspelen.

Babette Blok speelde haar laatste minuut in de Kleine Vink. En daarin was Blok onder toeziend oog van haar familie net iets te gretig. Ze schoot de bal met nog 10 seconden op de schotklok. Jongman zakte in en pakte de rebound. Met nog 20 seconden ging de bal naar de aanval van KVS. Stuurstraat stond te dicht op zijn heer. Jesse van der Toorn knalde, net als in de uitwedstrijd in de laatste minuut, langs Stuurstraat. In Scheveningen miste hij zijn doorloper. Nu verdiende hij een strafworp en die scoorde hij. Eindstand 24-24. Iedereen in de hal moest echt even bijkomen van dit spektakelstuk.

Daarna volgden spannende minuten, waarbij Nieuwerkerk dus op de Ipads keek naar de slotfase van Sporting Delta – Swift. Delta won die wedstrijd met 20-18 en daardoor is Nieuwerkerk veilig.

KVS en Sporting Delta spelen volgende week in een rechtstreeks duel tegen elkaar om handhaving. Swift is de eerste degradant. Feest bij CKV Nieuwerkerk uiteraard!

Blok ging op de schouders bij Wilhelm en Huijser en werd bedankt voor een waanzinnig mooie carrière bij CKV Nieuwerkerk.

Uit de eigen jeugdopleiding van CKV Nieuwerkerk heeft Babette Blok zich de afgelopen 18 jaar opgewerkt tot misschien wel de beste dame die Nieuwerkerk ooit heeft voortgebracht. In ieder geval een van de allerbesten. Een voorbeeld voor alle damestalenten van CKV. Nederlands kampioenschappen in de D, C, B en A gespeeld. Meerdere finales gespeeld (helaas nooit gewonnen). Als B-dame gedebuteerd in Nieuwerkerk 1. Na de junioren direct een basisplek in Nieuwerkerk 1. Alle jaren in de Hoofdklasse meegemaakt en ook het behalen van de playoffs voor de Korfbal League. Die wedstrijden werden helaas niet gespeeld. Blok was toen in de vorm van haar leven. Voormalige teamgenoten als Laura van der Linden, Koen Collee, Niels Stuurstraat en Jop Brouwer spelen nu wekelijks de sterren van de hemel in de Korfbal League. Babette bleef Nieuwerkerk altijd trouw. Dit jaar heeft zij een belangrijke bijdrage gehad aan de promotie naar de Ereklasse op het veld en de handhaving in de hoofdklasse zaal. CKV Nieuwerkerk zal haar enorm gaan missen binnen de lijnen.

Goals Nieuwerkerk: Babette Blok 5, Nathan Marck 5, Bart Huijser 4, Bas Stuurstraat 4, Luka van der Vliet 2, Lotte Larooij 2, Kenneth de Ronde 2

Goals KVS: Madjid Korodowou  5, Christiaan Spaans 5, Lynn van der Ende 3, Jesse van der Toorn 3, Jarmo Jongman 2, Indy Peters 2, Youri Nadorp 1, Larissa Lazarom 1, Bente Rodenburg 1, Martine Rog 1