JTC

Onze jeugdprestaties in perspectief plaatsen

CKV Nieuwerkerk is het korfbalseizoen 2023/2024 begonnen met 28 jeugdteams. Daarvan zijn er maar liefst 11 kampioen geworden tijdens de eerste periode van het veldseizoen. Belangrijk was ook de plaatsing in de Hoofdklasse kampioenspoule van 2024 door de A1, B1, C1 en D1. In dit stukje willen we de prestaties van onze jeugd eens in het perspectief plaatsen; zowel landelijk als regionaal.

We zijn ons er natuurlijk van bewust dat er bij CKV Nieuwerkerk nog heel veel beter kan in de jeugdopleiding. Het begint vaak aan het einde van een korfbalseizoen. Keuzes maken voor de teamindeling, kinderen helaas moeten teleurstellen, volgens betrokkenen soms met een gebrekkige motivatie. En soms zijn de verschillen ook gewoon heel klein. Na het indelen van de teams begint de zoektocht naar trainers en coaches. Ook dat is geen makkelijke opgave, maar we slagen er steeds beter in door het enthousiasme onder onze (jonge) vrijwilligers. Maar ook daar doen we natuurlijk niet alles goed. Zoals dat ook geldt voor het indelen van de trainingstijden. Zeker in de zaal is dat een vak apart. We gaan van drie velden elke avond naar 1 sporthal en soms wat gymzalen. Ook daar kunnen we niet iedereen tevreden houden. Dat geldt ook voor het onderwerp scouting. Met name in de junioren komen er soms spelers van buitenaf om ons nog beter te maken. Niet iedereen is daar altijd blij mee.

Het is ook goed om elkaar scherp te houden! Daar worden we met elkaar beter van. Kritiek leveren is vrij eenvoudig. Het levert pas wat op als je dat goed en rustig aan elkaar kan overbrengen, zodat de andere er beter van wordt en daarmee onze teams weer verder kan helpen. Op wat voor manier dan ook.

Er kunnen dus dingen (nog) beter worden geregeld bij onze club. Maar af en toe mag je ook gewoon wel even trots zijn! Na corona zijn er twee volledige korfbalseizoenen gespeeld. In die twee jaar hebben we vier (!) keer met een jeugdteam van CKV Nieuwerkerk in een Hoofdklasse finale gestaan. Echt heel knap! En ook dit veldseizoen zijn de prestaties van onze jeugd van topklasse. Elders op onze website kunnen jullie alles lezen over onze 11 jeugdkampioen: Jeugdkampioenen CKV Nieuwerkerk.

Daar is te zien dat onze F1 en E1 met overmacht kampioen zijn geworden! Ook de nieuwe D1 is alweer kampioen geworden in de Hoofdklasse. Met maar 3 spelers van het succesteam van vorig jaar en aangevuld met spelers uit de E1 en D2. Dat is een compliment waard aan de huidige trainers, maar ook aan de trainers van de D2 en E1 van vorig jaar! Even ter vergelijking. KZ D1 versloeg onze D1 vorig jaar twee keer in de finale. Dit jaar speelt KZ D1, ook met spelers van vorig jaar, geen hoofdklasse. Ze spelen breedtekorfbal. Het geeft aan hoe knap het van onze D1 is dat zij ook dit jaar weer zo goed presteren. En hoe Nieuwerkerk in de jeugd structureel een hoog niveau aantikt en niet afhankelijk is van een 1 of 2 toevallig sterke lichtingen/talenten.

Landelijk perspectief
Vanaf april 2024 wordt er op het veld in kampioenspoules gespeeld in de Hoofdklasse van de D, C, B en A. Bij de D, C en B spelen de 16 beste teams van Nederland (waarschijnlijk) in vier poules van vier om het Nederlands kampioenschap. Bij de A-junioren zijn er nog maar acht teams over en die spelen (waarschijnlijk) in twee poules van vier om het landskampioenschap.
CKV Nieuwerkerk zit daar dus met alle selectieteams bij. De D1, C1, B1 en A1 spelen in die kampioenspoules. Hoeveel clubs in Nederland denken jullie hebben dit ook voor elkaar gekregen?

…….

Dat zijn er maar vier! Alleen Unitas Harderwijk, TOP Sassenheim en PKC Papendrecht spelen net als CKV Nieuwerkerk met alle jeugdteams in de kampioenspoule van de Hoofdklasse op het veld. Grote clubs met een eveneens sterke jeugdopleiding als DVO, LDODK, Fortuna en KZ hebben dit niet voor elkaar gekregen. En dat plaatst onze prestaties wat meer in perspectief. We beseffen met elkaar dat er nog veel beter kan, maar laten we ook stilstaan bij successen. Dit is gewoon een hele knappe prestatie van CKV Nieuwerkerk. Van onze organisatie, van onze JTC, van onze trainers en natuurlijk van onze spelers! Chapeau!

Hieronder een overzicht van de 26 clubs die met 1 of meerdere jeugdteams straks in 2024 zijn vertegenwoordigd in de kampioenspoule van de Hoofdklasse:

Club Kampioenspoule  A-junioren Kampioenspoule B-aspiranten Kampioenspoule C-aspiranten Kampioenspoule D-pupillen Totaal
1 Nieuwerkerk A1 B1 C1 D1 4
2 PKC A1 B1 C1 D1 4
3 TOP (S) A1 B1 C1 D1 4
4 Unitas A1 B1 C1 D1 4
5 DVO A1 B1 D1 3
6 LDODK B1 C1 D1 3
7 Dalto B1 C1 D1 3
8 Groen Geel B1 C1 D1 3
9 Albatros B1 C1 D1 3
10 SKF B1 C1 D1 3
11 Fortuna A1 C1 2
12 KZ A1 C1 2
13 Valto A1 B1 2
14 HKC C1 D1 2
15 Meeuwen C1 D1 2
16 Avanti B1 D1 2
17 Die Haghe B1 1
18 Heerenveen D1 1
19 DOS’46 B1 1
20 Vr’schaar(H) B1 1
21 Oranje Wit B1 1
22 Drachten C1 1
23 Refleks C1 1
24 Vaststellingswerf D1 1
25 De Wâlden D1 1
26 Wageningen C1 1
8 A1-teams 16 B1-teams 16 C1-teams 16 D1-teams

Regionaal perspectief

Het valt op dat CKV Nieuwerkerk de enige club uit de regio Rotterdam is met teams in de Hoofdklasse van het jeugdkorfbal. Ook daarop mogen we natuurlijk trots zijn. Clubs als KCC, KOAG, WION, Korbis en IJsselvogels hadden op het veld geen jeugdteams in de Hoofdklasse en dus uiteraard ook niet in de kampioenspoules van de Hoofdklasses in 2024. Korbis C1 speelt overigens in de zaal wel bij onze C1 in de Hoofdklasse.

Een verklaring van dit succes zit deels waarschijnlijk in het aantal jeugdteams dat CKV Nieuwerkerk heeft (28 en straks in de zaal zelfs 29). In de regio komt alleen Korbis hier bij in de buurt met 25 jeugdteams. IJsselvogels en KOAG hebben 15 jeugdteams, KCC heeft er 18 en WION slechts 4. Het aantal jeugdteams zegt wat ons betreft veel over hoe goed Nieuwekerk erin slaagt nieuwe leden te werven en te binden. Aan de andere kant brengt dit dus, zeker rond de start van de zaalperiode, andere problemen met zich: namelijk voldoende trainingsruimte vinden voor al deze teams. En aan het begin van het seizoen willen we natuurlijk ook het liefst 2 trainers op elk team.

Geven deze successen nu reden om achterover te kunnen leunen? Nee zeker niet. Over een paar weken begint het zaalseizoen. Ook daar willen we graag presteren en daarvoor moeten we elke week beter worden op trainingen en in wedstrijden. En als we in april 2024 goed voor de dag willen komen in die zware kampioenspoules, dan zullen we zeker hard moeten blijven werken. En kritisch op elkaar durven zijn.

We zijn trots op de genoemde prestaties en willen alle vrijwilligers die zich daarvoor inzetten bedanken voor hun inzet. Natuurlijk hopen we steeds meer goede vrijwilligers te krijgen in onze organisatie, in onze JTC en natuurlijk als trainer/coach. Die laatste groep is natuurlijk van cruciaal belang voor de sportieve ontwikkeling van onze jeugdleden.

We kijken uit naar het zaalseizoen! Het is de JTC toch weer gelukt om zoveel mogelijk teams twee keer te laten trainen, zodat iedereen bij CKV Nieuwerkerk de ruimte krijgt om zich door te ontwikkelen!

Veel plezier in de zaal!

CKV Nieuwerkerk

Meer berichten