PR

Nieuwerkerk onderuit tegen sterker HKC (18-20)

In een afgeladen sporthal de Kleine Vink is het CKV Nieuwerkerk ook in haar vierde wedstrijd niet gelukt om te winnen. Koploper HKC was na een 9-10 voorsprong bij de rust uiteindelijk met 18-20 te sterk. Een terechte overwinning, omdat Nieuwerkerk niet goed genoeg voor de dag kwam zaterdag. Na een matige start van de wedstrijd nam HKC de teugels stevig in handen en pakte via een 0-8 streak een voorsprong van 3-9. Op karakter knokte Nieuwerkerk zich volledig terug in de wedstrijd en bij rust was het verschil nog maar 1. Ook in de tweede helft moest een moeizaam scorend Nieuwerkerk de hele tijd in de achtervolging. Maar de inzet, die zeker aanwezig was, leek te worden beloond toen het kort voor tijd 17-17 werd. Een fenomenale Nadhie den Dunnen besliste in de minuut die volgde de wedstrijd met twee treffers. Vier wedstrijden op rij geen overwinning en het succes toch nog in eigen hand hebben. Dat is bijzonder, maar het houdt Nieuwerkerk overeind!

De eerste wedstrijd in ruim twee jaar waarin CKV Nieuwerkerk weer zonder restricties supporters mocht toelaten. De laatste keer dat dit kon en mocht in 2020 was ook een thuiswedstrijd tegen HKC. Op dit soort avonden ervaart Nieuwerkerk dat sporthal de Kleine Vink zijn naam eer aan doet. De prachtige thuishaven van de club is eigenlijk te klein. HKC was met 120 supporters aanwezig en vulde daarmee bijna de halve tribune. Samen met het vele Nieuwerkerk publiek zorgde het wel voor een ambiance waar je als liefhebber kippenvel van krijgt. Het KNKV nam deze wedstrijd ook uiterst serieus want het had een van de beste arbitrale duo’s uit de Korfbal League naar dit Hoofdklasse-duel gestuurd.

De prachtige randvoorwaarden brachten de spelers helaas niet tot grootse daden. De eerste aanval van Nieuwerkerk was typerend voor een groot deel van de wedstrijd. Snel onnodig balverlies. HKC kwam wel tot schoten in de eerste aanval, maar wist de korf niet te vinden. Veel 1-schotsaanvallen in de openingsfase en zeker aan Nieuwerkerk kant teveel balverlies. Toch leek Babette Blok met een mooie doorbraak de 1-0 te scoren. Maar deze doorloper werd helaas gemist. Dit zou Nieuwerkerk vaker overkomen deze avond. Een aanval later bijvoorbeeld al Jop Brouwer na een mooie actie. Het had zomaar 2-0 kunnen staan. Maar nu werd het 0-1 via een schot van Mark Klop in de 4e minuut. Zonde! Nieuwerkerk kwam een aanval later goed weg toen Eliza Roest geen strafworp kreeg in de rebound. In de 6e minuut werd het dan eindelijk 1-1 door een schot van Niels Stuurstraat.

De tweede aanval van Nieuwerkerk had minder tijd nodig. Het eerste schot van Dani Hoogendoorn was raak, 2-1. Twee minuten later herhaalde hij dat kunstje van grote afstand, 3-1! Goede start van Hoogendoorn. Eliza Roest herstelde zichzelf en verdiende direct daarna een strafworp, 3-2. Wederom balverlies in het eerste aanvalsvak van Nieuwerkerk en Eliza Roest schoot HKC op 3-3. Acht minuten gespeeld.

Na deze 3-3 volgde een sterke fase van HKC. Nadhie den Dunnen gaf het startsein van deze fase door de 3-4 binnen te schieten. Annelies Kop met een doorloper 3-5. Aanvallend werd het er ondertussen niet beter op bij Nieuwerkerk. De schoten waren niet zuiver genoeg en HKC had aan beide kanten over in de rebound. In de 13e minuut een vervelend moment voor Nieuwerkerk toen Niels Stuurstraat hard tegen de paal botste. Na een blessurebehandeling moest hij het veld verlaten om even bij te komen. Gerhard Gouderjaan kwam voor hem in veld. Kort daarna de 3-6 en 3-7  voor HKC door twee rake schoten van Mark Klop. Toen Danny den Dunnen in de 15e minuut met een knappe goal de 3-8 maakte, nam Nieuwerkerk haar eerste Time Out. Het leek een hele moeizame avond te worden voor de ploeg van Simons en Van Essen.

Ook na de Time Out bleef het slordig bij Nieuwerkerk, zo was er direct weer balverlies in de aanval. Aan de andere kant een sportief moment toen Nadhie den Dunnen een bal vasthield terwijl Babette Blok op de grond lag. Haar broer Danny moest daarna wel gelijk schieten, want de klok liep door. Hij schoot raak. En zo stond Nieuwerkerk na ruim tien minuten zonder goals en na een 3-1 voorsprong met 3-9 achter. Een 0-8 streak voor HKC. Er moest echt wat gebeuren!

Babette Blok doorbrak de ban voor Nieuwerkerk van afstand, 4-9. In de 18e minuut schoot Mark Klop alweer zijn vierde treffer binnen. 4-10. Het bleek de laatste HKC-treffer voor de rust te zijn. Deze aanvallende droogte gaf Nieuwerkerk de tijd om terug te komen in de wedstrijd. Cathy van Horik schoot de 5-10 binnen. Een belangrijke treffer, want in haar vak hadden Koen Collée en Miriam Swart nog niet gescoord. Uit een strafworp werd het 6-10 door Dani Hoogendoorn (zijn 3e). Na die goal kwam Stuurstraat bij Nieuwerkerk terug in het veld. Nog 5 minuten voor de rust. In die minuten kwam Nieuwerkerk helemaal terug in de wedstrijd.

Stuurstraat schoot na zijn terugkeer direct raak, 7-10. Time Out voor HKC. Maar Nieuwerkerk ging goed door. Door sterk werk van Laura v.d. Linden in de rebound kon vaker worden herhaald. Het was wederom Stuurstraat, met zijn 3e! 8-10. De aanval daarna bekroonde Dani Hoogendoorn zijn uitstekende eerste helft met alweer een goal. 9-10 en het was weer helemaal een wedstrijd. HKC zakte behoorlijk terug in de slotfase van de eerste helft. Helaas kon Nieuwerkerk het momentum niet optimaal gebruiken door de gelijkmaker nog te scoren.

Na rust was Nieuwerkerk dat momentum helaas kwijt. Ook deze helft begon van beide kant weifelend. In de 4e minuut de eerste goal uit een strafworp van Annelies Kop. Net als in de eerste helft duurde het te lang voordat Nieuwerkerk de korf vond en werden er doorlopers gemist. Daardoor kon HKC weer weglopen. 9-12 door Mark Klop. Topscoorder Niels Stuurstraat deed wat terug voor Nieuwerkerk. Daarna volgde aan beide kanten een wissel.

Direct na de wissel schoot Nadhie den Dunnen knap raak. Haar 2e van de avond en er zouden er meer volgen. 10-13. Bij Nieuwerkerk in de aanval was het stroperig. Ook het aanvallen over de dames Swart en de ingevallen Ephraim leverde niet het gewenste resultaat op. Toch werd het 11-13. Met zijn eerste rake schot was het Koen Collée. Het laatste kwartier ging in en Roest counterde de goal van Collée direct. De wedstrijd leek goed los te komen, want 10 seconden later was daar ook de eerste goal van Jop Brouwer: 12-14. Kort daarna eindelijk het gewenste mooie en snelle samenspel in de Nieuwerkerkse aanval. Het leverde een prachtig doelpunt op van Hoogendoorn na een goede assist van Collée. Helaas kreeg Nieuwerkerk geen kans op de gelijkmaker, want het was wederom Nadhie Den Dunnen. De 13-16 viel uit handen van Eliza Roest. Teveel ruimte waardoor hij op 2 benen kon aanleggen.

In deze fase kreeg Nieuwerkerk veel kansen maar ook nu werd er teveel gemist en draaide veel ballen uit de korf. Een prachtige doorbraak van Brouwer, die hij eigenlijk nooit mist. Nu wel. Typerend voor deze avond. Een aanval later verdiende Jop Brouwer een strafworp in de rebound. Maar ook dit buitenkansje werd niet benut. Stuurstraat miste. HKC speelde in deze fase ook niet overtuigend, maar had natuurlijk wel de luxe van een driepuntenvoorsprong. 9 minuten voor tijd werd het dan toch 14-16; schot Brouwer.

Maar daar was ze weer. Met alweer haar derde treffer in de tweede helft. Nadhie den Dunnen voor 14-17. Nieuwerkerk moest met nog 7 minuten te gaan op jacht naar HKC. Maar doordat ook Dani Hoogendoorn niet meer raakschoot in de tweede helft, was het moeizaam in zijn vak. Cathy van Horik was wederom belangrijk met een mooi schot, 15-17. Time Out voor Nieuwerkerk met nog ruim 6 minuten. Die pakte goed uit. Vier minuten voor tijd schoot Stuurstraat zijn 5e binnen, 16-17. Snelle onderschepping voor Nieuwerkerk, omdat ook Mark Klop het niet meer had in de tweede helft. Aan de andere kant gelijk weer raak door Stuurstraat! 17-17 met nog drie minuten op de klok! Een orkaan van geluid in de Kleine Vink. Wat een spannende slotfase zou er volgen!

Dezelfde wissels bij beide teams in deze fase, waardoor Sven van Baggum weer in de aanvallende rebound van HKC werd gebracht. En weer was ze daar. Direct na een goal van Nieuwerkerk wist Nadhie den Dunnen te scoren. Dit keer een fraaie doorloper, 17-18. Nieuwerkerk kon op gelijke hoogte komen. Collée forceerde een doorbraak en legt de bal af op Hoogendoorn. Onder de korf miste Hoogendoorn helaas deze opgelegde kans. En dat kan niet als je aan de andere kant een ontketende Nadhie den Dunnen hebt staan. Zij besliste de wedstrijd met haar zesde goal, 17-19! En de helft van de totale HKC-productie in de tweede helft.

Toch bleef Nieuwerkerk er nog voor gaan. Met de wilskracht van de ploeg is niks mis! Brouwer schoot ook gelijk weer raak, 18-19. Het kon nog! Nieuwerkerk kreeg snel de bal weer in de aanval. Hetzelfde recept met Brouwer en Stuurstraat voorin. Sterk werk van Van der Linden, maar dit keer viel de bal niet. In de defensie moest Nieuwerkerk risico nemen en kreeg Klop de ruimte. Hij schoot raak, 18-20. Einde wedstrijd.

Al met al een terechte overwinning voor HKC. Nieuwerkerk was niet scherp genoeg om deze wedstrijd te winnen. 18 goals is te weinig. Na vier wedstrijden heeft Nieuwerkerk nu pas twee punten door twee gelijke spelen en twee nederlagen. Om toch nog op die gewenste 2e plek te eindigen moet de ploeg de komende twee wedstrijden winnen van Wageningen en Unitas. In die zin heeft Nieuwerkerk het toch nog in eigen hand. Best bijzonder, maar wel fijn. HKC is door deze overwinning zo goed als zeker van de play-offs. We wensen hen uiteraard succes en hopen ze nog een keer tegen te mogen komen.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 6, Dani Hoogendoorn 5(1), Jop Brouwer 3, Cathy van Horik 2, Koen Collée 1 en Babette Blok 1

Doelpunten HKC: Nadhie den Dunnen 6, Mark Klop 6, Eliza Roest 4(1), Danny den Dunnen 2 en Annelies Kop 2(1)