JTC / PR

Nieuwerkerk A1 strandt in het zicht van de haven

Nieuwerkerk/Jumbo Kraan heeft de halve finale om het landskampioenschap verloren van DVO A1 uit Bennekom. De Nieuwerkerkse junioren stonden drie minuten voor het einde van de wedstrijd met één been in de finale. De 11-8 voorsprong met nog zo weinig speeltijd leek voldoende. Tot ontsteltenis van het vele publiek en natuurlijk Nieuwerkerk A1 ging het helaas toch nog fout. De spanning sloeg toe en in de slotseconde schoot DVO de 11-11 binnen. In de verlenging die volgde was Nieuwerkerk A1 mentaal geknakt en zag het DVO A1 met 12-15 winnen.

De halve finale is hier terug te kijken:

Het was een prachtige dag bij CKV Nieuwerkerk. De club organiseerde de halve finales om het landskampioenschap voor de D, C en B-hoofdklasse. De organisatie was top en de publieke opkomst, was ondanks het matige weer, ook goed. De kers op de taart was aan het einde van de middag de halve finale van Nieuwerkerk/Jumbo Kraan A1. De kampioen speelde op eigen veld tegen de nummer 2 van de andere poule, DVO A1. DVO A1 werd twee maanden geleden nog landskampioen zaalkorfbal in een vol Ahoy. Vorige week plaatste DVO zich in de slotseconde voor deze halve finale veld.

Er waren zaterdagmiddag heel veel blauw/zwarte supporters op dit duel afgekomen. DVO was de favoriet, maar Nieuwerkerk A1 was zeker in goede vorm. Bij opkomst volgde veel vuurwerk van de Nieuwerkerkse supporters. Wat een ambiance voor de junioren! Knalvuurwerk, siervuurwerk en heel veel fakkels. Door de harde wind waren de vele rookbommen snel verdwenen. Die harde wind speelde beide teams wel parten in de wedstrijd.

Nieuwerkerk A1 begon uitstekend en pakte via acties van Cato Korteweg (stip Kas van den Heuvel) en Robin Bal al snel een 2-0 voorsprong. Daarna was het (te) lang wachten op de volgende goal van Nieuwerkerk, dat met wind tegen speelde deze eerste helft. DVO nam de wedstrijd over via een doorloper van Esmee van Graven in de 5e minuut. Lara van Golberdinge schoot kort daarna de 2-2 binnen van afstand. Het waren dus aan beide kanten de dames die voor het gevaar zorgde.

De wedstrijd was vervolgens niet van een heel hoog niveau. Verdedigend stond het wel goed aan beide kanten. DVO was in staat om langere aanvallen te spelen. Met twee schoten zette Merel van de Brink DVO op 2-4. Tussendoor miste ze nog wel een strafworp. Er waren bij deze stand 17 minuten gespeeld. Een minuut later de eerste herengoal van DVO: Simon Gerritsen kreeg de tijd voor zijn schot en zorgde voor 2-5. Er waren nog 12 minuten te spelen in de eerste helft. DVO zou niet meer scoren tot de rust.

Bij Nieuwerkerk kwam Job Kuiper in het veld en werd Kas van den Heuvel in de slotfase naar het andere vak gebracht. Een strafworp van Bas van Schaik en een mooi schot van Kuiper zorgde toch nog voor een prima ruststand voor Nieuwerkerk A1. 4-5, terwijl DVO met de wind mee had gespeeld. Dat bood perspectief!

De tweede helft was dan ook voor Nieuwerkerk A1. Alexander Cornelisse schoot kort na rust, voor het Nieuwerkerk publiek, de 5-5 binnen! Wat volgde was een zeer overtuigende fase van de ploeg van coaches Nathan Marck en Bob van der Weide. Verdedigend hield Nieuwerkerk het sterke DVO heel lang van scoren. Aanvallend bouwde Nieuwerkerk aan een steeds ruimere voorsprong. Ilvi de Ruiter miste nog een strafworp, maar kort daarna schoot Bas van Schaik Nieuwerkerk in dezelfde aanval alsnog op een 6-5 voorsprong. De 7-5 was van dezelfde Van Schaik en zo stond Nieuwerkerk na 10 minuten in de tweede helft op een voorsprong. DVO had al 22 minuten niet gescoord!

En Nieuwerkerk A1 ging door! Na een heerlijke pass van Kuiper scoorde Isabel de Zwart van dichtbij de 8-5. De aanval daarna een prachtige actie van Job Kuiper die hij zelf heerlijk afrondde tot grote vreugde van het publiek. 9-5 voor Nieuwerkerk en dus een 7-0 run van Nieuwerkerk. Nog 15 minuten te spelen. En de wetenschap dat DVO al 27 minuten niet had gescoord. Was Nieuwerkerk op weg naar de finale? Een 10-5 zou DVO waarschijnlijk definitief hebben gebroken, die viel helaas niet.

Dertien minuten voor tijd schoot Lara van Golberdinge van afstand de 9-6 binnen. Na een half uur dus eindelijk weer een goal van de landskampioen uit Bennekom. Nieuwerkerk profiteerde in het andere vak niet van het fantastische reboundwerk van Kas van den Heuvel. De schoten van Van Schaik en India van de Burgt miste de scherpte om de wedstrijd nu al te beslissen. Zelf tijdens een aanval van bijna 2 minuten werd de korf niet gevonden.

De laatste 10 minuten gingen in. En de tijd tikte weg in het voordeel van Nieuwerkerk. Negen minuten voor tijd een standaardballetje van DVO na het oplossen die werd afgerond door Matthijs de Koning: 9-7. Het juiste antwoord was van Alexander Cornelisse uit een vrije bal, 10-7! Helaas passeerde Simon Gerritsen aan de andere kant direct en uit een doorloper maakte hij 10-8. Weer had Nieuwerkerk het probleem dat het vak van Van Schaik en Van den Heuvel niet tot scoren kwam. De spanning ging ook steeds meer meespelen. Vijf minuten voor tijd kreeg Nieuwerkerk een strafworp, omdat DVO aan de paal zat bij een korte kans van Van den Heuvel. Van Schaik benutte de strafworp en tekende voor de 11-8!

De absolute slotfase brak aan en DVO ging uiteraard alles of niets spelen. Spits Julian Ritman was al enkele keren in de aanval ingebracht. Drie minuten voor tijd weer zo’n korte kans van Matthijs de Koning: 11-9. Spitsen Gerritsen en Ritman werden bij DVO naast elkaar gezet voor de laatste minuten. Nieuwerkerk wisselde mee.

De commentatoren op de livestream vroegen zich af: “Wat moet Nieuwerkerk A1 nu doen?” Ze zeiden het goed “rustig blijven, zoals ze eigenlijk de hele tweede helft al doen”. Helaas lukte dat niet bij de jonge talenten van Nieuwerkerk A1. Met de “haven in zicht” verkrampten de spelers volledig. De ploeg had al aanvallen van twee minuten gespeeld en hoefde dat nog maar 1 keer te doen. Dan kon het niet meer mis gaan. Maar helaas, de eerste aanval leverde al snel een doordring-fout op. Balbezit DVO en weer een rake doorloper van Simon Gerritsen: 11-10. Simpele plaatsfout op de steun vervolgens bij Nieuwerkerk en weer balbezit DVO. Rebound voor Nieuwerkerk en bal weer naar de Nieuwerkerkse aanval. En weer een hele snelle plaatsfout bij Nieuwerkerk. DVO mocht weer op zoek naar de 11-11. Weer viel die niet en met nog 30 seconden kreeg Nieuwerkerk weer de bal in de aanval. Maar voor de vierde keer op rij (!) was Nieuwerkerk A1 heel snel de bal kwijt, dit keer door een te snel schot. Deze vierde keer profiteerde DVO wel: schot van Gerritsen en het werd 11-11 in de slotseconde. Ontluistering bij de honderden supporters die zichzelf volgende week al in Driebergen zagen bij de finale. En natuurlijk teleurstelling bij de ploeg.

Geknakt zocht Nieuwerkerk A1 de kant op voor de korte bespreking voor de verlenging. Een verlenging van twee keer vijf minuten. In de eerste minuut schoot Matthijs de Koning met de wind mee direct de 11-12 binnen. Er werd daarna niet meer gescoord tot aan de rust van de verlenging. DVO opende de tweede helft van de verlenging met een aanval van bijna 1,5 minuut en uiteindelijk een goal van Lara van Golberdinge: 11-13. Toen Simon Gerritsen vanaf de stip de 11-14 scoorde, was de wedstrijd helaas beslist. Alexander Cornelisse scoorde nog wel fraai voor Nieuwerkerk, maar de laatste treffer was van Matthijs de Koning. 12-15.

Feest bij DVO A1 dat opnieuw de finale mag spelen tegen Fortuna A1. De nummer 2 uit de poule won met 19-21 bij KZ. Zo staan de beide nummers 2 uit de reguliere competitie in de finale. We wensen beide teams succes volgende week.

Voor Nieuwerkerk A1 natuurlijk een heel zuur einde van dit mooie veldseizoen. De ploeg was heel heel dichtbij de finale. Nieuwerkerk A1 heeft het de sterke landskampioen heel lastig gemaakt en kan dus met opgeheven hoofd het veld verlaten. Maar toch zullen die laatste drie fatale minuten nog vaak door het hoofd van de spelers en coaches gaan deze zomer. Daarna zullen de jonge talenten steeds meer beseffen dat ze trots mogen zijn op deze prestatie en op het feit dat ze zo veel weerstand konden bieden op dit hoge niveau.

Goals Nieuwerkerk A1: Bas van Schaik 4, Alexander Cornelisse 3, Job Kuiper 2, Kas van den Heuvel 1, Robin Bal 1, Isabel de Zwart 1

Goals DVO A1: Simon Gerritsen 5, Matthijs de Koning 4, Lara van Golberdinge 3, Merel van de Brink 2, Esmee van Graven 1.