TC / PR

Kampioen Nieuwerkerk promoveert naar Ereklasse

Het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk is na een 15-19 overwinning op concurrent Kinderdijk ongeslagen kampioen geworden in de Hoofdklasse. De ploeg promoveert naar de Ereklasse Veld waar het in het voorjaar van 2025 uitkomt in de “degradatie-poule”. De kampioenswedstrijd werd onnodig spannend voor de bijna 200 meegereisde Nieuwerkerk supporters. Nieuwerkerk nam een aantal keer afstand van Kinderdijk en sloeg een gaatje van drie en zelfs een keer van vier goals. Kinderdijk vocht zich steeds terug en tien minuten voor tijd kon het nog alle kanten op bij 14-15. Kinderdijk verzuimde toen te profiteren van hun lange aanvallen en aan de andere kant schoot Nieuwerkerk de wedstrijd in het slot. Kampioen en een mooi feestje op het terrein van Kinderdijk en daarna in de Kleine Vink.

Foto’s van Alfred, hier vind je er nog meer

Helaas was Nieuwerkerk voor de vierde week op rij niet compleet. Daar waar de ploeg van coaches Reijm en Verbeek het eerder moest doen zonder Bart Huijser en Luka van der Vliet, waren nu Fenna Mol en Bas van Schaik niet in staat om te starten door botsingen de afgelopen weken tegen Vitesse en De Meervogels. Beide jonge spelers hebben zeker een mooi aandeel gehad in dit succes van Nieuwerkerk. Gelukkig was Van der Vliet wel op tijd fit voor deze wedstrijd.

Er was veel publiek uit Nieuwerkerk afgekomen op dit kampioensduel tussen Kinderdijk en Nieuwerkerk. Kinderdijk kon ook kampioen worden, bij winst kon bij hen de vlag uit. Daar heeft de ploeg uit Alblasserdam alles voor gedaan zaterdag.

De wedstrijd begon aftastend onder leiding van het prima duo Dekker en Lanser, die de spanning van deze wedstrijd goed aanvoelden. Verdedigend stond Nieuwerkerk als een huis. Koen Collée schakelde de topscorer van Kinderdijk, Max Donkervoort, volledig uit. Donkervoort schakelde over na de rebound en liet zien dat ook uitstekend te kunnen. Maar Kinderdijk miste zijn goals zaterdag wel. De 0-1 viel in de 4e minuut en kwam uit handen van Nathan Marck. Na de 1-1 van Bregje Nunninga zette Collée Nieuwerkerk vanaf de stip op 1-2. De stip werd verdiend door goed doorzetten van Luka van der Vliet. Pas 9 minuten later schoot Collée de 1-3 binnen. Het publiek werd in die openingsfase niet verwend. Ook het andere vak van Nieuwerkerk verdedigde heel goed en had met Melissa van der Velde veel verdedigende rebounds.

Dat deed Annick van der Kooij ook en zo brak Nieuwerkerk de aanvallen goed af. Toen Bob van der Weide in de 20e minuut de 1-4 binnenschoot, na goed doorzetten van Marck, leek het een makkelijke middag te worden. Nieuwerkerk verdedigde immers zo sterk.

In de laatste 10 minuten veranderde dit beeld. Nieuwerkerk verloor de controle en zag met name de dames van Kinderdijk zuiverder worden. Zo stond het in de 22e minuut plots 3-4. Nieuwerkerk schakelde bij en kwam via goals van Lotte Larooij en Bart Huijser weer op een gaatje van drie (3-6).

Na een fraaie actie van Marck schoot Van der Weide van dichtbij de 3-7 binnen. Een gaatje van vier met nog ruim vijf minuten. Kinderdijk weigerde te capituleren en na de 4-8 van Luka van der Vliet schoten de geelhemden drie keer raak binnen 100 seconden. Slordig van Nieuwerkerk. Met wederom een goal onderbrak Luka v.d. Vliet deze gele streak: 7-9.

Bob v.d. Weide leek kort voor rust de tussenstand op 7-10 te bepalen van afstand. Maar in de “buzzer” schoot Jenthe Vlieg nog raak, 8-10. Kinderdijk bleef in de wedstrijd. Jammer van die laatste tien minuten.

De eerste goal na rust was van Nieuwerkerk. Aanvoerder Bart Huijser tekende vanaf de stip voor 8-11. Kinderdijk antwoordde met de tweede afstandstreffer van Karlijn van de Wereld. Toen werd het even de grote Bob-show. Voor het uitgelaten Nieuwerkerk publiek scoorde Van der Weide een prachtige doorloper, gevolgd door een net zo mooi dansje. Twee minuten later een strafworp na een goede actie van Nathan Marck. Van der Weide faalde niet en zette Nieuwerkerk alweer op een vier punten voorsprong: 9-13.

Emma Collée kwam toen in de ploeg voor de niet geheel fitte Lotte Larooij. Larooij zou later weer terugkeren en toen kwam Collée in het veld voor Annick van der Kooij. Kinderdijk wisselde ondertussen ook aardig door en bracht steeds verse dames in de ploeg. Ondersteund door een uitstekende rebound ging Kinderdijk het nog nadrukkelijker over de dames zoeken. Zij waren uiteindelijk ook goed voor 11 van de 15 Kinderdijkse goals.

Toch was het eerst Jorick Bot die Kinderdijk alweer terug in de wedstrijd bracht met twee goals: 11-13 na tien minuten in de tweede helft. Met alweer zijn zesde treffer zette Van der Weide Nieuwerkerk op 11-14. De 12-14 kwam uit handen van Max Donkervoort. Hij mocht de strafworp nemen die de dame kreeg, maar vervolgens werd gewisseld. Na een kwartier schoot Collée de 12-15 binnen en zo bleef Nieuwerkerk dus op een ruime marge. De volgende Nieuwerkerkse treffer zou echter 11 minuten op zich laten wachten! Daardoor werd het enorm spannend.

Kinderdijk kwam via twee damesgoals op 14-15. Er waren nog tien minuten te spelen. In de fase die volgde was Kinderdijk de betere ploeg. Het wachten was op de 15-15. Donkervoort pakte rebound na rebound, maar zijn vakgenoten wisten er niet van te profiteren. De defensie van Nieuwerkerk stond onder druk maar maakte geen foutjes. En waar Kinderdijk heel veel schoten miste, was het in de 26e minuut Nathan Marck met de hele belangrijke 14-16. Marck bekroonde zo zijn sterke wedstrijd.

Wouter Wilhelm werd gebracht voor defensieve zekerheid. En het was aan de andere kant Koen Collée die voor de beslissing zorgde door de 14-17 binnen te schieten. Kinderdijk knakte door deze goal. Het kwam nog wel op 15-17, maar al snel was daar de 15-18 van Lotte Larooij. In de slotminuten kon Bas van Schaik nog even zijn opwachting maken. Hij scoorde ook nog vanaf de strafworpstip en bepaalde eindstand op 15-19!

Nieuwerkerk kampioen! Wat volgde was een mooi feestje op het veld met de vele jeugdleden die hun helden uit het eerste hadden aangemoedigd. Zo kan veldkorfbal dus ook ontzettend leuk zijn! De afgelopen zes weken heeft Nieuwerkerk steeds voor veel publiek leuke wedstrijden gespeeld tegen prima tegenstanders. De ploeg van Martijn Reijm en Ronald Verbeek bleef knap ongeslagen en is de terechte kampioen. Net als vorig jaar promoveert de club naar de Ereklasse. Daar wist het zich in juni van dit jaar, ondanks 6 behaalde punten, niet in te handhaven. In 2025 gaat de ploeg het weer proberen.

Doelpunten Nieuwerkerk: Bob van der Weide 6, Koen Collée 4, Nathan Marck 2, Bart Huijser 2, Luka van der Vliet 2, Lotte Larooij 2 en Bas van Schaik 1