Bestuur & TC CKV Nieuwerkerk

Reactie CKV Nieuwerkerk – 4 mei

Na de diverse nieuwsberichten van afgelopen dinsdag volgt hierbij een reactie van het bestuur van CKV Nieuwerkerk over de diverse transfers van onze selectiespelers. Ondanks dat bijna het voltallige bestuur op dit moment op vakantie is, zult u begrijpen dat daar weinig sprake van genieten is. Ons mooie visitekaartje van de afgelopen jaren, de selectie van CKV Nieuwerkerk, stort momenteel volledig in elkaar. Dat doet veel pijn. Niet alleen voor ons bestuur en Technische Commissie maar natuurlijk voor de hele club.

Let wel: wij gunnen onze spelers het allerbeste. Laat dat duidelijk zijn. Maar dit is natuurlijk niet wat wij voor ogen hadden.

Toen we ongeveer een maand geleden de kruisfinale jammerlijke en onnodig verloren van Tempo was daar natuurlijk wel de vrees. Dit kon wel eens het einde betekenen van een zeer succesvolle periode van Nieuwerkerk 1. De afgelopen jaren hadden we flink aan de weg getimmerd. Met een jonge selectie (veel mensen stroomden uit de A1 direct door naar het eerste) maakten we onder leiding van coaches Leon en Jan een mooi proces door. We konden daardoor jeugdige talenten aantrekken, zoals Laura, Jop en Mats, en groeiden door naar de top van de Hoofdklasse met zeer aantrekkelijk korfbal. Net voordat corona begon in 2020 haalden we de playoffs in de Hoofdklasse. We waren als team en als club in een flow en hadden zomaar die Korfbal League kunnen halen. Iedereen weet dat het net niet zo mocht zijn. Toch bleef de selectie ons trouw. Omdat de groep zo hecht was en omdat er een gevoel leefde van “we hebben nog wat af te maken”.

In december 2021 nog een positieve evaluatie gehouden als Technische Commissie met de selectie. Spelers tevreden, bijna iedereen zou alweer binnenboord blijven en een 6e jaar met deze trainers zag het ruime meerendeel ook zitten. Leon besloot anders. Hij maakte vroegtijdig zijn vertrek bekend. Vanaf dat moment heeft Nieuwerkerk 1 helaas geen wedstrijd meer gewonnen. Er zullen vast tal van redenen aan te wijzen zijn, maar feit blijft dat deze goede ploeg ondermaats heeft gepresteerd de afgelopen maanden in 2022. Geen wedstrijd gewonnen. Een 4e plek in een poule van 4. En de kruisfinale tegen Tempo dus verloren. En toen was het geen Korfbal League, geen Korbal League 2 (Tussenklasse), maar de nieuwe hoofdklasse.

We voelden natuurlijk wel aan; dit gaat wat teweeg brengen. Andere clubs ruiken hun kans. Voor het bestuur en de TC ook een tegenvaller. De kandidaat nieuwe coaches hadden namelijk aangegeven alleen te komen als minimaal die Tussenklasse werd gehaald. Dat is het logische gevolg als je vist in de topvijver van korfbalcoaches. Met minder nam CKV Nieuwerkerk geen genoegen. Die gesprekken konden we dus opnieuw starten. Daarnaast de gesprekken met de spelersgroep. Wat stond ons te wachten?

Eerst een evaluatie van het zaalseizoen. De spelers toonden zich zelfkritisch en straalden uit dat dit recht gezet moest worden. Er waren natuurlijk wel wat twijfels. Het mooie nieuws van Babette haar zwangerschap. Maar goed Babette is nog heel jong en kan sterk terugkomen. Miriam die, zoals afgesproken, stopte na het zaalseizoen en gaat studeren. De zware tegenvaller van Cathy die een flinke blessure opliep en bijna een jaar moet revalideren. En Dani die al eerder had aangegeven te stoppen omdat hij de drive miste om door te gaan met topkorfbal. Maar de overige spelers spraken zich bijna allemaal uit. Zij hadden de intentie om te blijven bij CKV Nieuwerkerk en volgend seizoen orde op zaken te stellen, en vonden zichzelf schatplichtig ten opzicht van de club . Met die groep konden we op zeker een goede trainer vinden en ook de nodige versterkingen binnenhalen.

We wisten wel dat het wankel was. Als 1 speler zou vertrekken, kon het zomaar eens snel gaan. Ook was er bij ons ook wel sprake van enige verbazing. Clubs die niet eens op het hoogste niveau spelen boden onze spelers grote geldbedragen en zelfs winstpremies om ze binnen te halen. Daar kunnen en willen wij geen eens tegen op kunnen. Spelers spelen bij ons omdat ze het leuk vinden om bij Nieuwerkerk te spelen. Maar goed, zo werkt het blijkbaar niet meer. Zelfs niet in de Tussenklasse. En natuurlijk balen wij er van dat notabene de nieuwe club van onze huidige coaches Leon en Jan achter onze spelers aanzit. Maar goed, dat zijn blijkbaar ook de wetten van de korfbalsport.

Afgelopen weekend is het hard gegaan. Niels besloot voor zijn kans te gaan op het hoogste niveau. Hij gaat naar Korfbal League club Blauw Wit in Amsterdam. We zijn trots op hem. Hij genoot de afgelopen zes jaar alle vertrouwen bij Nieuwerkerk en sprong met grote stappen naar een topniveau. Niet veel later werd ook bekend dat Koen en Laura vertrokken. Zij kiezen voor de Korfbal League bij KCC. Ook op hen zijn we natuurlijk trots. Koen vanaf de jongste jeugd bij Nieuwerkerk, altijd in de top van Nederland gespeeld en al op zeer jonge leeftijd aanvoerder van Nieuwerkerk 1. En Laura die zich de afgelopen jaren ontpopte tot publiekslieveling in de Kleine Vink.

Ondanks dat we de afgelopen twee jaar door het vuur zijn gegaan voor onze spelers, en vele stormen hebben door staan, is deze storm ons net even te veel.

Wij voelen ons genoodzaakt en verplicht om jullie vanuit Nieuwerkerk correct te informeren. Na de mei-vakantie zullen wij alles op alles zetten om een zo goed mogelijke selectie te krijgen voor volgend seizoen. Het zal anders worden. Dat staat vast. Maar in Nieuwerkerk 2 en 3 staan veel talenten klaar om te laten zien wat zij kunnen in het vlaggenschip. Uit de A1 komen talenten door. En wellicht kunnen wij onze ervaren spelers uit Nieuwerkerk 3 nog enthousiast maken voor een avontuur in de selectie. We moeten aan de bak. Dat staat vast. Alle helpende handjes zijn daarbij welkom. We gaan scouten in de regio, want we hebben natuurlijk voor goede spelers nog steeds veel te bieden in de (Reserve) Hoofdklasse. Er zijn vast genoeg trainers die hierin een uitdaging zien.

Kortom, we zijn strijdbaar.

Bestuur en TC CKV Nieuwerkerk

Meer berichten