CKV Nieuwerkerk

Trots en blij

Datum: 07-04-2019 09:09

Het zal toch niet weer gebeuren……… Dat dacht ik vooral tijdens het oplopen van de spelers van D1 in een donkere DeetosSnel-hal, slechts verlicht met een spotlight. Uitzinnige CKV-supporters, enorm trotse papa’s en mama’s in spanning op de tribune en natuurlijk de hoofdrolspelers zelf: de spelers en trainers van de D1.

Het was voor mij als voorzitter van de JTC van CKV de zoveelste finale van een NK die ik mocht bijwonen, maar wat werden er veel verloren. Die prachtige lichting van o.a. Koen, Tobias, Ashwin, Babette, Emma, Mirthe, Annick en Romee. Ze haalden finale op finale, maar steeds was daar weer die teleurstelling en een 2e plek. In Papendrecht, in Dordrecht en vrij recent nog in Bennekom.

Natuurlijk, die eveneens prachtige lichting met o.a. Bart, Wouter, Jelmer, Robin, Melissa, Jose en weer Annick en Romee en later ook Mike. Die flikte het wel in de D1 en de C1. Maar juist toen die C1 kampioen werd, zat ik ergens in Alphen bij een wedstrijd om de 5e plek te kijken. Nieuwerkerk en finales…… het was geen gelukkige combinatie de laatste jaren. Tot aan zaterdag gelukkig!

En ja, dat maakt je enorm trots, blij en emotioneel zelfs! Prachtig toch!? Waar die kids met hun enthousiasme voor kunnen zorgen! Fantastisch! Deze nieuwe prachtige CKV-lichting met Britt, Renske, Lana, Lise, Isabel, Raph, Kenzo, Taco, Matthijs en Shayn (en reserves Gaby, Jip en Ruben) kreeg het voor elkaar! De beste van Nederland worden op het allerhoogste niveau!

Het begon allemaal begin maart. Nieuwerkerk D1 kon thuis kampioen worden in de reguliere competitie. Gelukkig gingen de trainers aan de slag om hun kids zo goed mogelijk voor te bereiden op het NK. Want ook bij deze kampioenswedstrijd mochten de kids oplopen in het donker en de spotlights, werd er muziek gedraaid en was er een speaker. Allemaal zaken die er een maand later voor zorgen dat het allemaal niet zo nieuw is. Net zoals het idee van de trainers om in de weken voorafgaand aan het NK te oefenen tegen de C1 en de C2. Meer weerstand en ook dat is een goede voorbereiding op het NK. De trainers Marlies, Masja en John hebben hun spelers de afgelopen periode fantastisch voorbereid op het NK en daarvoor veel complimenten. De kinderen waren ontspannen en dat zorgt voor de beste prestaties.

Zaterdagochtend vroeg naar de Kleine Vink. De D1 ging eerst ontbijten met elkaar. Inmiddels een mooie NK-traditie. Nog zo’n mooie traditie is dat voorzitter Alfred Huijser de ploeg dan toespreekt, hen veel succes wenst maar vooral wijst op het feit dat ze moeten gaan genieten van deze dag. Het is niet voor veel spelers weggelegd om een NK te spelen, dan is het zo zonde als je niet geniet. Dankzij sponsor www.Alkalinewater.nl kregen de spelers prachtige NK-shirts uitgereikt, met daarop info over het toernooi, hun namen en het logo van de sponsor. Veel dank en Arline en John Tims voor deze mooie shirts. Ook shirtsponsor Van Loon Plantdecoratie had aan de kids gedacht. Super leuk! En natuurlijk van de club een mooi spandoek, dat later in de Kleine Vink wordt opgehangen. Nog even snel op de foto in de nieuwe shirts en dan snel naar Dordrecht. Matthijs maakte de foto, hij was de hele dag mee met de ploeg. Wat zal dat veel mooie foto’s opleveren! Dank je wel Matthijs. En natuurlijk ook Lucenda, die als verzorgster mee was.

Na het vertrek van de spelers, liep de kantine langzaam vol. Maar liefst 75 supporters hadden zich aangemeld voor de dubbeldekker naar Dordrecht. De laatste CKV-supporterssjaals gingen over de toonbank en met een mooi gezelschap stapten we in de bus van Henk. Op naar Dordrecht.

Kort na aankomst in de prachtige DeetosSnel hal werden de spelers van de acht ploegen voorgesteld aan het publiek. Maar liefst vier clubs uit de Korfbal League waren vertegenwoordigd op dit Hoofdklasse-NK voor de D-pupillen. PKC uit Papendrecht, Fortuna uit  Delft, LDODK uit Gorredijk en KZ uit Koog aan de Zaan. Drie clubs die later op de avond een play-off speelden voor de finale in de Ziggodome. Hoofdklasser CKV Nieuwerkerk en Overgangsklasseclubs SKF Veenendaal, Oranje Wit Dordrecht en De Meeuwen Putten maakten het sterke deelnemersveld compleet.

De organisatie van DeetosSnel maakte van het oplopen een prachtige happening. Mooie muziek, een goede speaker en leuke informatie over alle teams. Toen de spelers van Nieuwerkerk D1 zich voorstelden in hun prachtige nieuwe NK-shirts schoten de zwart/blauwe streamers door de lucht. Fantastisch dat de heren uit de C1 en B1 dit helemaal zelf hadden geregeld. Top.

Daarna verloopt zo’n dag in sneltreinvaart. Korte wedstrijden van 25 minuten, even rust als ploeg en publiek en hop naar de volgende wedstrijd. Nieuwerkerk begon tegen PKC. Overtuigend kampioen geworden, dus een tegenstander met kwaliteiten. De wedstrijd ging gelijk op, maar ooh wat stond Nieuwerkerk D1 goed te verdedigen. Die fantastische verdediging zorgde ervoor dat de aanval alle tijd kreeg. En toen het in de aanval eenmaal ging lopen, ging het steeds makkelijker. Een prachtige 9-3 overwinning in je eerste NK-wedstrijd.

In de andere hal had Lion goed werk verricht. Hij analyseerde KZ D1 en de Meeuwen D1. Snel even overleg met de trainers en zo begon direct de voorbereiding op de volgende wedstrijd. Weer in hal 1. Ditmaal tegen KZ. Ook een kampioen uit de poule. Zij hadden enigszins verrassend de openingswedstrijd verloren van De Meeuwen met 4-5. KZ bleek een stugge tegenstander met een prima defensie. Nieuwerkerk kwam er niet lekker in. Een beetje slap zelfs. Op 4-4 kon het alle kanten op, maar KZ kwam op 4-5 en Nieuwerkerk zag twee doelpunten worden afgekeurd. De eerste nederlaag in een officiële wedstrijd van dit hele seizoen was een feit. En ja dat is even slikken.

Dat betekende volle bak tegen De Meeuwen, die twee keer hadden gewonnen. Even rekenen. Ja winnen met 2 verschil was sowieso goed voor de finale. Winnen met 1 verschil misschien ook wel. Maar in ieder geval winnen. Ondertussen konden de thuisblijvers heel goed op de hoogte blijven door Tim, die alles goed bij hield op Twitter.

De Meeuwen had fantastisch publiek meegenomen en samen met de supporters van Nieuwerkerk zorgden ze voor een prachtige sfeer bij deze beslissende wedstrijd. Nieuwerkerk schoot uit de startblokken. Het was 4-0 voordat je het besefte. Wauw! De Meeuwen wisselde al snel en bracht meerdere spelers uit de C1 in de ploeg. Het hielp niet. Nieuwerkerk hield het dicht. 5-0 bij rust. Weinig actie in de tweede helft, maar wat maakt het uit. Winnen met 7-1 in de beslissende poulewedstrijd is gewoon ongelooflijk knap! Sneu voor de Meeuwen, zij zakten van plek 1 naar plek 3 in de poule. Op doelsaldo werd KZ D1 tweede en Nieuwerkerk eerste. Naar de finale!

De finale zou worden gespeeld tegen LDODK uit Gorredijk. Zij hadden ruim gewonnen van Oranje Wit, kropen door het oog van de naald tegen SKF en wonnen knap van favoriet Fortuna. Coach Marlies had poule B van Nieuwerkerk vooraf zwaarder ingeschat dan poule A. Ze kreeg gelijk, want PKC (B) won van Oranje Wit en werd 7e. De Meeuwen (B) won van SKF en werd 5e. En ook KZ (B) won na verlenging van Fortuna en werd 3e. Wat zou het mooi zijn als die lijn kon worden doorgetrokken in de finale!

Over die finale had ik het al even. Dat oplopen moet toch echt onvergetelijk zijn voor de spelers. Maar ook voor de papa’s en mama’s en de vele opa’s en oma’s die er waren. En wat was er veel jeugd van Nieuwerkerk aanwezig. Ik zag heel veel spelers uit de F en de E. Die moeten na zaterdag toch ook maar 1 droom hebben. Heel hard trainen en hopen dat ze ooit ook een NK halen. Zaterdag schreeuwden ze de longen uit hun lijf en dat was prachtig om te zien. De combinatie van het legioen van Nieuwerkerk was prachtig. De junioren en de B1-mannen als roergangers en de jongere jeugd die zich daar helemaal aan optrok. Een haag voor de D1-spelers bij het oplopen. Wauw wat gaaf allemaal, maar zoals gezegd, we hadden nog niks! En weer een tweede plek……. Au het zou pijn hebben gedaan.

De finale ging zeer gelijk op. Bij rust was het 3-4 voor LDODK en daar was niet veel tegen in te brengen. Maar na rust was het gelijk 4-4. En toen zei Alfred het achter me. Let op, het wordt zo gelijk 5-4! En ja hoor, hij had gelijk! High Five met de voorzitter. En Bam, 6-4 in de volgende aanval! Wat een goal! Nieuwerkerk gooide alle schroom van zich af en begon te korfballen als een kampioen. Snelheid, schoten, rebounds, doorlopers. Plots lukte alles. Even knipperen met je ogen en het stond gewoon 10-4! Een 7-0 streak na rust in de finale op een NK. Dat is bizar knap. Onder die omstandigheden zo presteren, wauw! En het leuke was dat de goals door heel veel verschillende spelers werden gemaakt. Met 5 om 5 moet je op zo’n moment ook twee spelers teleurstellen en op de bank laten starten. Gelukkig konden ze invallen en hun minuten maken. En hoe gaaf als je dan gelijk scoort. Dan is die reservebeurt echt gelijk vergeten!

Uiteindelijk winnen met 10-6 en een ware pitch-invasion door de supporters van Nieuwerkerk. Prachtige blijdschap! Spelers de lucht in. Er zijn hele mooie filmpjes van, we moeten maar kijken of we die ergens kunnen plaatsen.

De huldiging volgde al snel en uit handen van internationals Randy en Brett kreeg Nieuwerkerk D1 de beker uitgereikt. De blijdschap was zo groot dat ze de medailles bijna vergaten. Er werden mooie foto’s gemaakt die voor altijd een mooie herinnering zullen zijn. Het knuffelen en juichen ging nog even door en het was als CKV-er enorm genieten op dat moment in Dordrecht.

Snel met elkaar naar de bus, want die stond al even te wachten. In de bus tot rust komen en bij de kantine nog even napraten met elkaar. Het hoort bij een NK-dag van Nieuwerkerk. Al snel kwamen de kampioenen ook aan bij de kantine en werd er voor hen een erehaag gevormd. Top dat er vrijwilligers achter de bar kwamen en dat er mensen aan de slag gingen in de keuken. Zo kon iedereen nog wat eten en drinken en bijkomen van een zeer geslaagde dag.

Een ding is zeker. De trainers en natuurlijk ook de spelers zullen deze dag nooit meer vergeten! Maar dat geldt denk ik voor alle mensen die zaterdag aanwezig waren. Het was een prachtige en onvergetelijke dag. Een dag en een prestatie om enorm trots op te zijn!

Alle spelers en coaches: gefeliciteerd met dit fantastische resultaat!

Alle supporters van zaterdag: bedankt voor jullie support, die was erg goed!

Alle vrijwilligers die op wat voor manier hebben bijgedragen: bedankt!

De vereniging DeetosSnel: bedankt voor een top-organisatie.

Maandag gaat de JTC weer vergaderen. We gaan het hebben over de nieuwe manier van selecteren en de nieuwe manier van trainen. Alles om de jeugdopleiding van CKV Nieuwerkerk beter te maken en zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen. Maar eerst gaan we stil staan bij dit fantastische succes! Want ook wij zijn natuurlijk super trots op onze kanjers van spelers en trainers.

Op naar het volgende NK en hopelijk winnen we dan weer de finale. Dat voelt gewoon veel beter : - )

Ronald Verbeek
Voorzitter JTC CKV Nieuwerkerk