CKV Nieuwerkerk

Hoe is het nu met..... Mirjam Groenendijk

Datum: 27-09-2017 08:52 null

Hoe is het nu met .... Een nieuwe rubriek waarin we in gesprek gaan met oud-selectiespelers -en trainers van onze vereniging. Ook proberen we veel oude foto’s te plaatsen.

Deze week het allereerste deel met Mirjam Groenendijk. Een speelster die op jonge leeftijd al in Nieuwerkerk 1 speelde en daar jarenlang speelde. Mirjam maakte zelfs de stap naar topclub PKC. Dat was toendertijd nog niet zo gewoontjes als dat nu is. Met PKC 1 werd Mirjam landskampioen en een jaar later keerde ze weer terug bij CKV Nieuwerkerk.

Mirjam is momenteel 48 jaar en woont nog steeds in Nieuwerkerk aan den IJssel. In het dagelijks leven werkt ze – naast dat ze moeder is van drie pubers - als oproepkracht bij ‘de Meiden’ van Groente en Fruit op de markt.

Zoals velen werd zij ook op de bekende wijze lid van onze club.

“Mijn vriendinnetje zat op korfbal. Iedere zaterdag liep ik op de voetbalvelden om te kijken bij mijn broers en ik wilde ook een sport gaan doen in plaats van alleen maar kijken. Na een keertje te hebben en mee getraind ben ik toen gaan korfballen. Ik was dacht ik 9 jaar. Ik ben begonnen in de C3. Na een paar wedstrijden mocht ik naar de C1. Daarna de B1, J1 (huidige A1) en toen kwam ik in het eerste team van Nieuwerkerk waar ik dacht ik 13 jaar in heb gespeeld. Net als nu trainden we op de dinsdag en donderdag – een uurtje - en speelden we op zaterdag onze potjes.”

Weet je nog iets van je debuut in ons vlaggenschip?

“Op mijn 16e mocht ik af en toe al invallen en stond ik elke week reserve. Dat zal het seizoen 85/86 geweest zijn. Ik weet nog goed dat IJsbrand Maaskant me na mijn eigen wedstrijd naar het eerste bracht in zijn – ik dacht - oranje autootje. Ik zat toen op het CIOS in Overveen.”

 

In welk seizoen speelde jij je laatste wedstrijd in de selectie en weet je nog iets van deze wedstrijd?

“In mei 1998 speelde ik mijn laatste wedstijd in Nieuwerkerk 1.  Nadat ik terug kwam van PKC heb ik nog twee seizoenen bij Nieuwerkerk gespeeld. Ondertussen was ik moeder geworden van onze zoon Sander.”

Wat voor speelster was je en ken je binnen onze huidige selectie een vergelijkbare dame?

“Mijn kracht was denk ik mijn vechtlust en inzet. Verdedigend was ik sterker dan aanvallend alhoewel ik ondanks mijn mindere techniek altijd wel doelpunten mee pakte door hard te werken en mijn snelheid. De paalzone was voor mij en in de krant stond ook een keer dat ik een paaldame met insteekfunctie was. Van die naam ben ik nooit meer afgekomen hahaha. Vergelijken is voor mij lastig. Ik kom helaas te weinig op de korfbal momenteel om te kunnen zeggen wie er van de huidige selectie qua spel op mij lijkt.”

Welke wedstrijd zal je altijd bijblijven en waarom?
“Dat is de kampioenswedstrijd tegen Fiks onder leiding van Ruud van Balkom. We promoveerden toen we naar de overgangsklasse (destijds het een na hoogste niveau, red). Wat een feest en na allemaal in de sloot gegooid te zijn een mooi feest in de kantine. Ook mijn afscheidswedstrijd toen ik naar PKC ging zal me bijblijven. Een dubbel gevoel. Op sportief gebied geweldig en super om meegemaakt te hebben, maar dat seizoen met Bram Rog was echt het leukste seizoen van allemaal en ik vond het ook moeilijk om Nieuwerkerk achter me te laten. Het was een geweldig seizoen. We hadden Dolf Nome als verzorger en Jan de Bel als hulpcoach en gingen met de gesponsorde busjes naar de wedstrijden. We hebben zo veel gelachen met elkaar maar tegelijk waren we ook fanatiek en serieus met de sport bezig. Door het plezier dat we met elkaar hadden was elke training en wedstrijd voor mijn gevoel een feestje. Maar dat gold ook voor de periode bij PKC. Sportief gezien was dat geweldig en ook daar heb ik het zo naar mijn zin gehad en zo genoten en gelachen. Geweldige tijd ook.”

Wie vond je beste medespeler- of speelster in jouw periode?

“Dan kies ik toch voor Jeroen van Gulik. Het is dat hij Nieuwerkerk trouw is gebleven maar hij had zeker op het hoogste niveau mee kunnen komen. Een allround korfballer en daarnaast lang en fysiek sterk (nu niet gaan bluffen hé Jeroen haha).”

Welke spelers zijn je sowieso bijgebleven?
“Dat zijn eigenlijk heel veel spelers. Vooral het team waarmee we jaar na jaar kampioen werden en naar de overgangsklasse gingen. Met bijvoorbeeld Jeroen van Gulik zat ik alle jaren in hetzelfde team. Esther de Leeuw, Ellen den Outer en Yvette Truyens daar heb ik zo van genoten en zo veel mee gelachen. Joke Velsink; daar stond ik als 16 jarige mee in het vak in mijn eerste jaar senioren. Henk Collee die altijd liep te mopperen op me als hij zelf slecht speelde en het vervolgens in zijn rug schoot (haha sorry Henk ;-) Ida de Jong, Ruud Hogeweg en Jolanda de Ruiter (die nog wel eens een deurtje in de sporthal dicht knalde… he Jo ;-)  Te veel herinneringen en mensen om allemaal op te noemen maar waar ik enorm van heb genoten.”

Kan je het korfbalspelletje van nu nog vergelijken met dat uit jouw periode?

“Het spel is zo anders dan in mijn tijd. Ik ben begonnen op het veld met drie vakken. Rietenmandjes, gras en voetbalschoenen. Terwijl ik dit type denk ik oeiiii wat word ik oud haha. Als ik nu hoor hoe het gaat vrije ballen vanaf de stip, schotklok en het nieuwe wisselen enzovoort is de sport inderdaad ten goede veranderd. Sneller en veel dynamischer.”

Wat is jouw all time favorite CKV-team?
“Nou dat weet ik niet, maar mijn voorkeur gaat erg uit naar harde werkers in plaats van luie talenten. Maar om een veelzijdig en goed team te hebben heb je van beide nodig. Het belangrijkste is natuurlijk het willen werken voor elkaar. Dus vul maar in. Favoriete Coach is uiteraard toch wel: Jan de Bel! ;-)”

Over coaches gesproken, welke heb jij allemaal voor de groep zien staan?

“Ik ben begonnen bij – ik dacht - Liesbeth Ploeger, de heer Van Gulik, Cor de Groot, Kees Knuisting Neven, Peter Schravendijk, Richard Cheryzweski (vast fout geschreven ;-)), Ed Mayer, Ruud van Balkom, Bram Rog en later bij PKC Ben Crum. Na het snelle vertrek van Ron Westerkamp bij Nieuwerkerk sloot ik af met weer Bram Rog. Hopelijk ben ik niemand vergeten”.

Kom je nog wel eens bij onze club?
“Ik kom helaas door mijn werk weinig op de vereniging. Daardoor kan ik de wedstrijden van mijn zoon Wouter niet meer volgen, wat ik wel altijd wekelijks deed. Als ik er kom is het nog steeds vertrouwd en gezellig. Hopelijk kan ik in de toekomst weer vaker komen.”

En dan uiteraard wel weer in het veld hè?!
“Het zou erg leuk zijn om weer te spelen maar denk dat ik bij de eerste bal afbreek.”

En heb je dan nog een voorkeur qua medespeler?

“Ik kies dan natuurlijk voor Wouter Wilhelm, ook al zit ie in de A1.”

Wat zou je onze jeugd willen meegeven? 
“Geniet van het leuke korfbalspel en als je plezier hebt en inzet toont gaat alles vanzelf. Iedereen levert op zijn eigen niveau dan de beste prestaties en heb je iedere zaterdag met je teamgenoten een leuke wedstrijddag en niet geheel onbelangrijk een gezellige 3e helft.”

Welke niet gestelde vraag wil je nog beantwoorden?
“Ik heb geen vraag maar ik vind dit een erg leuk idee en kijk nu al uit naar de volgende editie.”

En wie zouden we zeker in deze rubriek moeten terugzien?
(Mirjam hoeft niet lang na te denken) “Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar alle verhalen van mijn voorgangers en opvolgers, maar als ik er dan toch een paar mag opnoemen: Joke Velsink, Helma van Dijk en Yvette Truyens.”