CKV Nieuwerkerk

“Presteren is leuk; plezier hebben het allerbelangrijkste”

Het is al weer even geleden dat we de laatste “Hoe is het nu met ….” konden lezen op onze website. Dat was het interview met IJsbrand. Na de heerlijke spraakwaterval van ons aller IJsbrand ditmaal een rustiger relaas van wellicht de beste speler die Nieuwerkerk heeft voortgebracht. Zeer jong debuterend in Nieuwerkerk 1 en eigenlijk op de verkeerde plaats geboren. Zou zijn wieg in de Drechtstreek gestaan hebben dan zou hij het tot international geschopt hebben en jaren in de basis van grootmachten als Deetos en PKC gestaan hebben. Zijn korfballoopbaan begon echter op het platteland van Nieuwerkerk. Als jeugdspeler alle vertegenwoordigende teams gehaald maar als speler van een 3e klasser ga je niet het grote Oranje halen. Echt getest is hij nooit. Promotie naar de Overgangsklasse werd zijn hoogtepunt.

Henk is momenteel 56 en heeft nog immer Nieuwerkerk aan den IJssel als zijn hometown.

Henk je nadert de pensioengerechtigde leeftijd maar je mag nog heel eventjes. Welke werkgever siert jouw loonstrookje?
“Ik geef al héééél lang LO-les in het Middelbaar onderwijs. Op “mijn”school: Het Comenius College. En nog steeds met heel veel passie en plezier!”

Henk flying high op de doorbraak tegen Weidevogels. Op de achtergrond de in aanbouw zijnde kunstgrasvelden op Sportpark Dorrestein.

 

Je bent niet de enige Collee die hier op de Dé Ka Vé rondloopt, naast je vrouw hebben ook al je kinderen onze clubkleuren vertegenwoordigd. Sterker nog: je hebt er zelfs nog twee in de selectie rondlopen en Brigitte balt nog wekelijks bij het oud-vedettenteam bouwjaar 1960-1970. Hoe ben jij eigenlijk aan het korfballen geraakt?

“Het zal rond 1970 geweest zijn. Ik ging mee naar een training met straatgenoot Hans Mertens. Tonny Hector-Dekker was mijn 1e trainer. In mijn jonge jaren ook training gehad van de veel te vroeg overleden Piet Kersbergen. Fantastische man!”

Als ik vervolgens aan Henk vraag welke teams hij doorlopen heeft, volgt er een typisch Collee antwoord. Dat weet ik echt niet meer precies. Uiteraard wel altijd de 1e teams. Ik weet niet beter dat ik tot en met de jeugdtijd altijd kampioen ben geworden. Ik denk dat ik 15 jaar was toen ik af en toe in viel in het eerste team. Dat was midden jaren ’70”. Duidelijker kan het toch niet? Hier zit Henk Collee.

…. De Karhu-schoenen en het tape tot net onder de knieschuif. Alles klopt.  Behalve de positie: Henk onder de korf??? Tegenstander: het midden jaren ’90 opgedoekte Sportief uit Lekkerkerk aan den IJssel

 

Henk is niet de enige uit de beginperiode van onze club. De vaste lezers weten dus wel hoe het met de trainingsfrequentie destijds zat. “Dat was tweemaal in de week een uurtje of anderhalf trainen. Wel pittig mede door het vele stomme loopwerk. Het korfbal van destijds is natuurlijk totaal niet te vergelijken met het hedendaagse spel. Het spel is totaal veranderd/geëvolueerd. Het is allemaal veel sneller, veel technischer en tactischer. Nee het is echt op alle facetten enorm veranderd. Heeft niets meer van doen met hetgeen wij wekelijks op de mat legden” 

…. Laatste wedstrijd in de selectie ….


Henk, je bent eigenlijk de enige uit jouw generatie die nog als actief speler met de zeer talentvolle patatgeneratie heeft mogen ballen die ons club uiteindelijk ook echt landelijk op de korfbalkaart zette.

“Ik heb inderdaad de jonkies als Willem-Jan, Jeroen, Jack, Eric, Ruud, Monique, Esther, Milou, Mirjam, Heike, Ida en Jolanda zien komen. Ik had er toen al een halve eeuw op zitten. Ik speelde in juni 1992 mijn laatste wedstrijd in het vlaggenschip. FIKS uit…..de kampioenswedstrijd. We wonnen en promoveerden naar de overgangsklasse (vergelijkbaar met de huidige Hoofdklasse, red). Ik speelde een heerlijke pot….kreeg 10 minuten voor tijd een publiekswissel….en verdween direct in de dichtstbijzijnde stront-sloot haha” (zie de eerste foto hierboven)

Voor de lezers die jou niet als speler hebben meegemaakt: wat voor type speler was je eigenlijk?
“Ik was een aanvaller, een typische puntspeler. Mijn grootste kwaliteit was mijn startsnelheid en explosiviteit. Qua spel enzo leek ik wel wat op Niels die nu in 1 speelt, denk ik. Maarruh Niels jij bent beter hoor!”

Zijn er eigenlijk nog wedstrijden die er voor jou echt uitspringen, die je echt zijn bijgebleven? Ook nu weer een open doekje.
“Ik heb ongelooflijk veel kampioenschappen meegemaakt. Kan dus moeilijk kiezen. Hou het maar op eerder genoemde FIKS.”

Okay je kan je dus niet specifiek een wedstrijd herinneren. Heb je dat ook met je voormalige medespelers?
“Nee, dat is een ander verhaal. Ik kan ze allemaal nog redelijk helder voor de geest halen. Maar als ik er specifiek eentje mag noemen dan is het wel Jeroen van Gulik. Qua aanleg en talent fenomenaal! En dat geldt ook voor de trainers welke ik versleten heb. Dat waren er velen, maar Dick Opschoor, Ed Mayer en Ruud van Balkom halen bij mij wel een podiumplek. Alle drie voor mij zeer memorabele trainers.”

Henk, degenen die wekelijks naar ons 1e en 2e team gaan kijken, ontkomen er niet aan jouw  decibellen van jouw zoetgevooisde stemgeluid te horen. Heb je ook iets kleins voor op bijvoorbeeld een tegeltje?
“Dat is een kolfje naar de hand van deze gymdocent: presteren is leuk; plezier hebben het allerbelangrijkste.”

 

Henk als jongste bediende in het Nieuwerkerk 1 van trainer Kick Hartlief. Een trainer die bij Henk niet het predikaat ‘memorabel’ zal krijgen

 

Mooi Henk, zeer mooi. Beter wordt het niet. Tijd om af te nokken. Welke niet gestelde vraag wil je nog beantwoorden?
“Mijn overallteam van onze mooie club? Dat zou dan gevormd worden door Bert Brinkman, Jeroen van Gulik, Koen Collee en – ja toch?  Henk Collee , Mirjam Groenendijk, Ineke Harms, Viola Harms en Emma Collee”

Nou ja met drie Colleetjes in het team kunnen er in ieder geval twee rood pakken en dan nog zal er een Collee de wedstrijd uitspelen. En shirtjes wassen en samen carpoolen uiteraard ook reuze handig. Nee zonder gekheid Henk, een mooi team met in ieder geval heel, maar dan ook heel erg veel goals op het wedstrijdformulier zeg.

Enorm bedankt voor je openhartigheid en een heel mooi seizoen gewenst. Denk wel aan je hart hè!

Het gaat je goed Collee!