CKV Nieuwerkerk

 “……Kick vuurde ons aan door in de rust te vertellen dat we de bal uit mochten nemen. Dat was een voordeel!! ….”

 

Hoe is het nu met .... Een nieuwe rubriek waarin we in gesprek gaan met oud-selectiespelers -en trainers van onze vereniging. Ook proberen we veel oude foto’s te plaatsen.

Na de mooie verhalen van onze oud-verzorger Dolf Nome is het vandaag de beurt aan één van onze juryvoorzitters / veldwachters: Guus de Lange. Net als bij Dolf gooi je er een kwartje in en krijg je verhalen voor een knaak. Geen tijd te verliezen dus!

Guus werd 58 jaar geleden in Capelle aan den IJssel geboren, is getrouwd, heeft 3 kinderen, 1 kleinzoon (Mats van Jasper en Esmee) en is in afwachting van kleinzoon nummer 2.

Van harte Guus en Anneke! Guus wat doe je tegenwoordig?

"Ik werk nog steeds bij de gemeente Rotterdam, de sociale dienst en ben daar jarenlang consulent geweest. Sinds 2015 ben ik trainer en nu geef ik sollicitatietrainingen aan werkzoekenden. Ik heb het in deze functie enorm naar m’n zin!"

Als ik me niet vergis, ben je niet met een blauw-zwart geboren hè?
"Dat klopt. In 1979 ben ik via Jan Hordijk bij Nieuwerkerk terecht gekomen. Ieder weekeinde sprak ik hem telefonisch omdat ik als korfbalverslaggever wedstrijdverslagen schreef voor de streekploegen in het Rotterdams Nieuwsblad. Jan was mijn contactpersoon voor Nieuwerkerk en vertelde dat Bert Brinkman en Henk Bison zouden gaan stoppen. Voor mijn vriend Kees Knuisting Neven en mij was dat een goed moment om de overstap van De Kapellen naar Nieuwerkerk te maken. Dat team speelde hoger dan onze oude vereniging en wij waren beiden ambitieus. Nooit spijt van de overstap gehad! Wij kwamen trouwens meteen in het eerste team, dat toen nog 12 spelers telde (drie vakken). Ik was 20 en werkte toen ook al bij de sociale dienst, toen nog als administratieve kracht. We trainden in die tijd 2 keer per week. De intensiteit hing voor een groot deel af van de eigen inzet. Het bleek mogelijk er een “eigen invulling” aan te geven. Ik trainde altijd heel fanatiek. Ik heb het spelen in het eerste tot 1983 volgehouden. Ik stopte met een kampioenschap nadat we dat jaar ervoor gedegradeerd waren."

Staand vlnr; Liesbeth Ploeger, Dita Knuisting Neven Van Herk, Ineke Harms, Ria en Gerda Marck (van der Knaap)

Zittend vlnr: Theo de Vlaming, Guus de Lange, Wim van Leeuwen, Kees Knuisting Neven en Henk Collee

 

Wat voor type speler was je? Wat was je kracht en waar was je minder bedreven in? Als je het kan vergelijken met de selectie van nu, wie zou zich met jou kunnen meten? Zowel qua kwaliteit als qua type speler?

"Ik was een loper met een vrij zuiver schot van de halve afstand. Verdedigen was bepaald niet mijn sterkste punt. Een vergelijking met nu maken kan ik niet, omdat het type spel en het niveau van de vereniging enorm veranderd is. Wij speelden boerenkoolkorfbal en nu is alles zoveel professioneler en ook serieuzer. Ik vind wel dat er heel veel gevraagd wordt van de huidige selectiespelers, maar vrees dat het niet anders kan gezien het huidige niveau. Ik denk trouwens wel dat ik wel een goed koppel zou vormen met Jasper Marck omdat hij als speler enorm veel op z’n vader Nico lijkt, met wie ik vroeger ook gespeeld heb."

Vlnr: Kees Knuisting Neven, Guus de Lang, Coen Staal en Nico Marck (zie de gelijkenis!)

Welke wedstrijd zal je altijd bijblijven en waarom?
"De eerste zaalwedstrijd in onze eigen sporthal in Nieuwerkerk, de Ringvaarthal. Jarenlang had Nieuwerkerk de thuiswedstrijden elders (bijvoorbeeld de Energiehal) moeten spelen. Toen onze gemeente eindelijk ook een hal kreeg was iedereen heel blij. Wij waren zo nerveus, dat we na een 0-5 op een 2-7 achterstand kwamen. Op dat moment maakte zich een kracht van ons meester die ik maar zelden heb meegemaakt! We wonnen de wedstrijd (van Weidevogels uit Bleiswijk overigens) met 8-7 en het publiek juichte het dak er bijna af!!"

Welk seizoen zal je altijd bijblijven en waarom?
"Het seizoen waarin we bijna alle veldwedstrijden gelijkspeelden. Ik heb daar ook een stukje over geschreven in het clubblad van toen: De Mik Raak. In de laatste wedstrijd had onze tegenstander Bolnes nog 1 punt nodig om niet te degraderen en die wonnen we nou weer net (9-8)! Geinig he?!"

Was was jouw beste medespeler?
"Dat was Wim van Leeuwen om zijn atletisch vermogen en fysieke kracht (hieronder staand 2e van rechts, tussen Henk Collee en Ed van de Berg in)"

Staand vlnr; Kick Hartlief, Jan de Bel, Guus de Lange, Kees Knuisting Neven, Ed van de Berg, Wim van Leeuwen, Henk Collee

 

Zittend vlnr: Mirjam van Dam, Ria Marck, Jan Hordijk, Marijke Kalkman, Dita Knuisting Neven Van Herk, Liesbeth Ploeger

 

Wat is jouw all time favorite CKV-team?
"Het team met 8 meter heren ! Dat team promoveerde naar de Overgangsklasse, wat een sensatie was voor een dorpscluppie als Nieuwerkerk. De 8 meter zijn Willem Jan van Gulik (2m), Jeroen van Gulik (1.96), Jack de Ruiter( 2.02m) en Eric Rook( 2.02)"

 

Welke trainers heb je versleten en wat staat je daar nog van bij?
"Kick Hartlief en Dick Opschoor. Kick vuurde ons aan door in de rust te vertellen dat we de bal uit mochten nemen. Dat was een voordeel!!"

 

We zijn je nog bijna elke week op onze club. Is er iets opvallends dat je met ons wilt delen?
“Wat opvalt is dat er zoveel mensen al heel lang bij de club betrokken zijn en ook blijven. Dat vind ik een goed teken en dat bewijst ook, dat het mogelijk is op een hoog niveau te presteren in combinatie met het behouden van de “dorpse”sfeer.”

 

Een standaard vraag is wat je onze jeugd zou willen meegeven? 
“Korfbal is een unieke sport, waarin mannen en vrouwen op basis van gelijkwaardigheid samenspelen in 1 team. Dat zie je in geen enkele andere sport en dat haalt volgens mij het beste in zowel mannen als vrouwen naar boven. Kijk maar naar alle korfbalrelaties.”

En heb je verder nog een niet gestelde vraag?
“Of Carthago verwoest moet worden!”

 

Nou daar kunnen we zeker verder mee Guus. Ik zal eens kijken of onze gast van volgende week hier mee uit de voeten kan. Over gasten gesproken, wie moeten we zeker voor deze rubriek vragen?
“Kees Knuisting Neven, met wie ik al 41 jaar bevriend ben.”

 

Dat lijkt me geen onoverkomelijke vraag Guus.

 

Dank je voor je tijd en tot snel in onze hal!