CKV Nieuwerkerk

Hoe is het nu met …… Gerda en Ria

“….Korfbal is al 50 jaar een belangrijke sport in ons leven ….”

Geboren als Gerda en Ria Marck en nu door het levengaand als Gerda van der Knaap en Ria Molenaar.

In onze korfballende IJsselregio zijn beide dames een bekende verschijning. 62 jaar geleden in Nieuwerkerk aan den IJssel een paar minuten na elkaar geboren en al een halve eeuw actief binnen de korfbalsport. Een schoolkorfbaltoernooi bezorgde beide meiden het korfbalvirus en sindsdien hebben ze vele honderden kinderen de beginselen van onze sport bijgebracht. Tot op de dag van vandaag nog zeer actief, de ene bij Nieuwerkerk en de ander bij Korbis, en zeer gewaardeerd binnen beide verenigingen.

Een interview met twee bewogen korfbalsters. Ria heeft altijd in het onderwijs gezeten en Gerda doet nog steeds hetzelfde als 40 jaar geleden: de administratie van het bouwbedrijf van haar man en oudste zoon. Twee ochtenden per week is ze nog op het kantoor te vinden. Een groot deel van beider vrije tijd wordt besteed aan de lokale korfbalclub in respectievelijk Waddinxveen en Nieuwerkerk. Ria geeft bijvoorbeeld nog clinics aan alle groepen 3 en 4 van de Waddinxveense basisscholen, terwijl Gerda nog steeds training aan de allerkleinsten geeft, coacht, JTC werkzaamheden en nieuwe leden opvangt.

Ria “Korfballen is al 50 jaar een belangrijke sport in ons leven. Op 12-jarige leeftijd deden we mee met een schoolkorfbaltoernooi in Nieuwerkerk. Tonny Dekker kwam op ons toe en zei dat wij goed speelden. Tonny zat destijds in Nieuwerkerk 1 en vervulde diverse functies bij de vereniging. Zij had er dus wel kijk op haha. Dat van dat goede spelen was uiteraard een trucje om spelers te krijgen, maar dat had je niet door in die tijd. Je voelde je vereerd en we zeurden bij onze ouders of we lid mochten worden. En dat mocht! Van de gym naar de korfbal om daar vervolgens na 50 jaar nog steeds mee bezig te zijn. Het begon bij trainen en wedstrijden spelen, maar daar bleef het niet bij. Kerstkransen verkopen en krantjes maken bij Henk Bison thuis, trainen geven en coachen. We trainden destijds de B-ploeg van Nieuwerkerk waar onze broer en zus Joke en Nico in zaten. En ja, omdat we niet anders gewend zijn, zijn Gerda en ik hier gewoon mee doorgegaan. We trainen en coachen beiden de F-pupillen. Gerda bij Nieuwerkerk en ik bij Korbis. Erg leuk als kinderen ons verwarren haha. Dat stopt nooit.”

Gerda en Ria in de selectie met spelers welke je nu nog steeds in De Kleine Vink kan tegenkomen. 10 spelers uit deze selectie hebben – al dan niet met hulp van buitenaf – onze club aan minimaal 15 “korfbalbaby’s” geholpen

 

In 1982 was Ria in verwachting van haar eerste kind en dat was de reden om er bij Nieuwerkerk een punt achter te zetten. Na 1 jaar kwam er iemand van Korbis vragen of ze geen zin had om daar te komen.

“Dat wilde ik wel en vanaf 1983 ben ik bij Korbis aan de slag gegaan. Ik heb daar in het 1ste, 2de, 3de en vierde gespeeld. Mijn 4 kinderen hebben ook bij Korbis gekorfbald. Vorig jaar ben ik gestopt met wedstrijden spelen. Ik geef wel trainen aan de recreanten en train dan zelf ook mee. Bij Nieuwerkerk ben ik begonnen bij de B, toen de A en op 16 jarige leeftijd kwamen Gerda en ik al in het eerste.

Gerda “Heel bijzonder was het dat we in onze juniorentijd op een toernooi een keer met 3 – eeneiige tweelingen speelde. We hadden toen nog een middenvak. Wim en Dick Mast, Rene en Henk Hogeweg en wij dus met z’n tweeën."

De zusjes Marck met o.a. Jan en (nu) Helga Hordijk, Bert Brinkman en Henk Bison

Gerda weet je nog iets van je debuut?

"Mijn debuut weet ik niet veel meer van. Er was destijds een groot dames te kort, dus Ria en ik speelden vaak dubbele wedstrijden. Eerst in de junioren en daarna in het 1e. We trainden 1x in de week. Ik kan me werkelijk niet meer herinneren tot welk jaar ik in de selectie gespeeld heb. Wel, dat ik in ongeveer alle teams eronder gespeeld heb. Tot aan het 9e toe, afgelopen jaar ben ik gestopt met wedstrijden spelen."

Ria:We waren trouwens veels te jong om al met 16 jaar in het 1e team te spelen. Dat was eigenlijk veel te snel. Wij hebben bepaalde vaardigheden nooit geleerd. Bijvoorbeeld om op één been te schieten. De tijd om je te ontwikkelen was er niet. Je werd gelijk in het diepe gegooid. In het eerste team werd er geen aandacht geschonken aan vaardigheden die je al had moeten beheersen. Je kunt je nu niet meer indenken dat nieuwe leden die gestart zijn op 12-jarige leeftijd op hun 16e al in het eerste team ballen. We keken enorm op tegen Henk Bison, Joop Karreman, Piet Kersbergen, Bert Brinkman en Martin en Tonny Dekker."

Ria: “Ik was een aanvallende dame. Vooral de doorlopers waren mijn favoriet. Daar heb ik heel wat doelpuntjes mee gemaakt. Meestal met Henk Bison in de aangeef”. 

Gerda: “Het korfbal van vroeger is absoluut niet meer te vergelijken met het spel van tegenwoordig. Het middenvak eruit gooien, was trouwens de beste beslissing ooit. En van systemen spelen, hadden we, in de beginperiode nog nooit gehoord. Afvangen was niet mijn sterkste kant (te klein), dus ik was een aanvallende dame. Ik kan me vele spelers uit die periode nog goed herinneren. Piet Kersbergen, een gedreven korfballer (hij werd nog al eens uit het veld gestuurd). Hij werd later trainer bij onder andere de buurtclubs IJsselvogels en KOAG. Heel jong overleden. Martin en Tonny Dekker, broer en zus. Zeer bepalende spelers destijds. Bert Brinkman – tegenstanders hadden zeer veel moeite met zijn doorloop- en omdraaiballen. Bert was dus een zeer aanvallende speler, die heel graag met Ineke Harms speelde, die onder de korf zeer sterk was."

Bert Brinkman – tegenstanders hadden zeer veel moeite met zijn doorloop- en omdraaiballen

En welke spelers schieten je nog meer te binnen?

“Henk Bison , Aad ter Maten, Jan Hordijk , Henk Collée, IJsbrand Maaskant , Guus de Lange, Kees en Dita  Knuisting Neven,Theo en Karin de Vlaming,  Marijke Kalkman, Helma van Dijk, Marja van de Herik, Rinny de Vent, Liesbeth Ploeger en zo kan ik nog wel even doorgaan. En langs de kant heb ik onder andere Wim v.d. Jagt, Jan Eijke, Roel Brand, Dick Opschoor, Ed Mayer, Nico Meier en Kick Hartlief zien staan." 

Gerda - (staand 1e rij 5e van rechts)  - als ‘groepsoudste’ selectie Nieuwerkerk eind jaren 80

Gerda met 50 jaar korfbalervaring in het Nieuwerkerkse kan je vast en zeker wel je favoriete CKV-team vaststellen?

Ik heb niet echt een favoriet CKV team, want je kunt nu eenmaal niet de spelers van vroeger met nu vergelijken. Maar als het echt moet dan zou ik voor onderstaand team gaan. Deze is gemaakt na mijn afscheidswedstrijd en bestaat uit familie, vrienden en medespelers: broer Nico (oud speler van Nieuwerkerk 1 en vader van Jasper), Ria, zoon Arnaud, kleindochter Zoë, en onder meer ook nog Jan, Aad, Leen, Leo en Ineke, die er altijd al bij waren. Jasper moest helaas zelf spelen die dag, anders was de kring rond geweest."

Gerda je zei het al eerder, je bent nog heel vaak op onze club.

“Inderdaad, samen met Leen Vogelaar draai ik al heel wat jaartjes mee”.

En jij Ria?

“Ook ik kom nog vaak bij Nieuwerkerk. Als er wat te vieren valt ben ik erbij. Ik speel vaak wedstrijden van de F tegen Nieuwerkerk F. Dat voelt dan als thuiskomen. Mijn jeugdtijd was een superleuke tijd en dat vergeet je niet. Vooral de tijd in de A-tjes met Jan Hordijk, Aad ter Maten, Leo Karreman, Marga de Koning, Plony en Anke van der Knaap. Ik heb er wel eens aan getwijfeld om terug te gaan en daar met het team van Gerda mee te spelen. Maar ik heb toch besloten om bij Korbis te blijven. Doordat ik 40 jaar in het onderwijs heb gezeten, heb ik veel kinderen op korfbal gepraat (a la Tonny Dekker)."

Jaren 70: Ria Marck en Aad ter Maten op jacht naar nieuwe leden!

Zouden jullie nog iets onze jeugd willen meegeven?

Word je in een team geplaatst, wat je niet verwacht had, gooi dan NIET gelijk de handdoek in de ring, of nog erger, naar een andere vereniging stappen, maar zet je schouders er onder en laat zien, wat je waard bent. Daarnaast zouden we de jeugd willen mee geven om een team te gaan coachen en/of trainen. Compliment voor diegenen die zich elke week al inzetten en voor diegenen die nog dubben: gewoon doen! Met kinderen werken is het leukste wat er is. Jij kunt het verschil maken voor een kind!"

En met deze heerlijke wervende laatste opmerking besluiten we onze 12e ontmoeting met twee geweldige oud-speelsters die onze selectie rijk is geweest en die tot op de dag van vandaag nog heel veel betekenen voor de korfbalsport!

Gerda of Ria? Aan de Korbis-shirts te zien moet dit Ria zijn ;-)

 

Het meest recente kampioenschap van Gerda met Nieuwerkerk F5 (10 februari 2018)