CKV Nieuwerkerk

Hoe is het nou met ... Marja van den Herik

Datum: 20-08-2018 10:06 null

Een topper in de jaren 80 en samen met Helma van Dijk een gevreesd duo. Momenteel door het leven gaand als  Marja Blaak – van den Herik, inmiddels 53 jaar en woonachtig met haar gezin in Ridderkerk. 

Een monoloog van een destijds zeer actief CKV-lid.

Nadat ik in 1992 Nieuwerkerk aan den IJssel heb verlaten ben ik 15 jaar werkzaam geweest als plantenziektekundige. Na de geboorte van onze zoons (inmiddels 16 en 18 jaar) ben ik gestopt met werken (wel veel vrijwilligerswerk gedaan) en ik ben nu sinds een jaar of twee werkzaam in de chocolade.

Ik ben bij CKV Nieuwerkerk terecht gekomen via het schoolkorfbaltoernooi. Dat was, als ik me niet vergis, in het voorjaar van 1975. Mijn eerste seizoen zal dus ‘75/’76 geweest zijn. Dat was in de C2, met als trainer Jaap Hordijk. Ik weet nog goed dat we met de eerste training nog niet op de velden mochten en we lopend met palen, punten, korven en ballen naar een grasveld tussen de flats zijn uitgeweken.

Na de C2 heb ik zo’n beetje de volgende teams doorlopen: B3, B1, A1 en J1 met als trainers,  in denk ik niet helemaal de goede volgorde: Gerda vd Knaap( of was het toch Ria), Jan en Helga Hordijk, Ed van de Berg en Kees Knuisting Neven, excuses als ik iemand vergeet (of teveel noem).

Leuk om te melden is dat één van de bovenstaande trainsters nog een jaar het vak Nederlands heeft gegeven aan m’n oudste zoon op het voortgezet onderwijs in Ridderkerk.

Tijdens de J1 periode heb ik ook nog trainingen, wedstrijden en af en toe een toernooi gespeeld met de jeugdselectie van Rotterdam, samen met Willem Jan van Gulik.

En toen – het zal rond 1982 geweest zijn - ging ik naar de selectie, waar ik helaas niet heel veel jaar in gespeeld heb in verban met een knieblessure (en dat nog zonder kunstgras).

De trainers destijds in mijn selectieperiode waren Dick Opschoor, Ed Mayer, Peter Schravendijk en Richard Geryszewski. Van Dick Opschoor heb ik het langst trainen gehad. Goede, leuke en gezellige trainer, maar ook heel streng en scherp als het moest. Ed Mayer herinner ik me vooral van de trainingsweekenden in de periode tussen veld en zaal in Someren, heeeeel gezellig!

Richard en Peter heb ik te weinig meegemaakt als trainer. Ze bleven beiden ook maar 1 of 2 seizoenen?

Mijn debuut in de selectie dateert trouwens al van iets eerder dan 1982; ik kwam als jeugdspeelster terug van een uitwedstrijd, het eerste speelde die zaterdag thuis. Ineke Harms was geblesseerd geraakt en er was geen reserve dame aanwezig. Ik had dus het geluk als eerste terug te zijn op het sportpark en mocht Ineke de tweede helft vervangen. In de plaatselijke krant stond de maandag erna dat Ineke “verdienstelijk was vervangen door jeugdspeelster Marja van den Herik”. Toch leuk. Ik weet nog dat ik heel koude handen had en dat mijnheer Van Streun (Renze) mijn handen stond te warmen tijdens een dood spelmoment.

Rond 1982 dus mijn eerste volle seizoen in Nieuwerkerk 1. Ik was 18 jaar en net in Delft aan een HBO-opleiding botanisch analist begonnen. Naast twee keer in de week trainen en op zaterdag de wedstrijd, gaf ik ook nog twee keer in de week trainen aan een pupillenteam en zaterdag als coach bij dat team.

Kampioenen! Staand vlnr trainer Dick Opschoor, Nico Marck, Coen Staal, Henk Colee, Corrie Janssen, Cor de Groot, Willem Jan van Gulik, Kees Knuisting Neven, Peter Wilhelm, Jacco de Ruiter. Zittend vlnr Rini de Vent, Gerdi van Driel, Joke Velsink, Marja van den Herik, Helma van Dijk, Dita Knuisting Neven, Liesbeth Ploeger en Sandra van Herk

 

Mijn sterkste punt als speelster? Ik vond mezelf vrij allround, maar als ik dan íets aan moet geven, dan toch wel verdedigen, ook het middenveld vond ik altijd heerlijk. Als ik eenmaal over m’n dode punt heen was, kon ik blijven gaan. Ik kan dat absoluut niet vergelijken met een huidige speelster, omdat ik gewoonweg nooit meer een korfbalwedstrijd bezoek.

Dat is geen desinteresse, maar ik bekijk iedere zaterdag minimaal twee voetbalwedstrijden en dan blijft er weinig tijd meer over voor een korfbalwedstrijd. Alhoewel, mijn jongens voetballen bij RVVH en dat ligt naast het veld van KCR en dan merk ik toch dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ik laat m’n blik vaak richting de korfballers gaan, waar ik er in de loop van de jaren diversen van heb leren kennen.

Al bladerend in de diverse fotoboeken (plakboek met krantenknipsels kan ik helaas niet vinden) denk ik dat mijn tijd als jeugdspeelster toch wel het leukst is geweest. We hadden een goed team, kampioen met de B3, B1, A1 en misschien ook wel met de J1. Naast de trainingen en wedstrijden gingen we ook veel met elkaar om. ’s Zomers na het tomatenplukken met z’n allen naar de Zevenhuizerplas, surfen, zwemmen, slapen. De zaterdagavonden werden gevuld met Amerikaanse party’s, later gingen we met z’n allen naar De Tap. Oudjaarsnachtfeest bij familie Van den Bovenkamp, kortom een geweldige tijd, waar ik in Helma van Dijk een zeer goede vriendin aan heb overgehouden.

En dan wordt er gevraagd wat de beste medespeler was destijds. Moeilijk, als je in selectieteams speel, dan heb je vaak alleen maar goede spelers om je heen, met ieder zijn/haar kwaliteit en zo vorm je een goed lopend team. Zie bijvoorbeeld onze A1 (nu B1 ) uit 1978 op de foto hierboven.

Staand vlnr: Trainer Ed vd Berg, Bert Boender, Wouter Kalkman, Willem Jan van Gulik, Aad van der Elst, IJsbrand Maaskant, Jan Gerard de Groot en Jacco de Ruiter (helaas overleden). Zittend vlnr: Bel Verstoep, Selma Mannekes, Helma van Dijk, Marja van den Herik, Ingrid van Herk, Karin Bijlsma en Laura den Besten

Naast mijn actieve loopbaan als speelster heb ik dus ook jarenlang trainen gegeven aan jeugdteams en in de JTC gezeten, zo bleef ik toch contact houden met de vereniging en het spelletje waar ik zoveel plezier aan beleefde. Ik weet zeker dat er diverse spelers waar ik trainen aan heb gegeven de  eerste selectie hebben gehaald in ieder geval Viola en Joyce Harms, Marieke van der Spek, Arnaud van der Knaap en gerust nog meer…..

Trouwens toen m’n knie tot wat rust was gekomen, heb ik nog een paar jaar in Nieuwerkerk  5 gespeeld, met o.a. Gerdi van Driel, Riny de Vent, Karin de Vlaming, Dita en Kees Knuisting Neven, Guus de Lange en Wouter Kalkman. Een team met allemaal oud-eerste spelers. Technisch een goed team, conditioneel allemaal wat minder, maar wel heel leuk. We wonnen destijds zelfs van selectieteams (RWR, nu RWA  en Argento uit Schoonhoven).

Een boodschap voor de jeugd: ga zolang het kan door met je favoriete sport.  Het is goed voor je lichaam en sociale contacten. Het kan niet anders dan dat er vriendschappen (voor het leven) ontstaan. Lukt het je zelf niet meer om actief met het korfballen bezig te zijn, probeer dan toch om je op een andere manier  in te zetten voor je vereniging.  Maar bovenal: geniet! En buiten deze boodschap op sportief vlak; Wees tevreden met wat je hebt, altijd meer maakt niet gelukkiger!

Wie gaan we nog meer vragen voor deze rubriek…… ik ben zoveel mensen uit het oog verloren waarvan ik wil weten hoe het met hen gaat, maar diegene waar ik nu de naam van ga noemen is IJsbrand Maaskant. IJsbrand en ik zaten destijds op dezelfde basisschool en zijn oren tuten denk ik nog van de vragen die ik allemaal aan hem heb gesteld over hoe of wat korfbal. Bij ons in het gezin sportte/korfbalde niemand, terwijl IJsbrand de jongste was in een gezin waar er diversen van korfbalden, een geweldige vraagbaak dus voor mij. Ik zou heel graag willen weten hoe het met hem gaat. Dus IJsbrand, bij deze…