CKV Nieuwerkerk

Hoe is het met.....Marijke Kalkman

Datum: 04-05-2018 21:46

“……. Na een jaar spelen in het 1e – ik was pas 14 - ben ik toch weer teruggegaan naar de jeugd, ik vond het niet zo leuk bij die ouwetjes …"

Na een heerlijke trip down to memory lane met Ida schuift vandaag Marijke Kalkman aan.  Dat vroeger alles beter was, is nooit wetenschappelijk bewezen. En dat geldt ook voor het grote talent en de geweldige drive die Marijke had en heeft. Of het ooit nog bewezen kan worden weten we niet, maar Marijke is hoogstwaarschijnlijk wel de beste dame die uit de Nieuwerkerkse klei is ontsproten.

Marijke is momenteel 57 en woonachtig in Nesselande. Ze is fysiotherapeute, met als specialisatie bekkenproblematiek.

"Ik ben maatschapslid en heb 8 therapeuten in loondienst. In mijn vrije tijd ben ik nog heel sportief. Ik loop hele en halve marathons, fiets regelmatig op de racefiets en mountainbike. Af en toe een kleine triatlon en om sterk te blijven kettlebellen."

Hoe ben je destijds bij onze club terecht gekomen?

"Via Loes Terlouw. Ik was in 1970 in Nieuwerkerk komen wonen en wilde graag op een sport en dat werd dus korfbal. Wij speelden toen nog op een veldje bij de voetbalvereniging Nieuwerkerk. Hadden geen eigen kantine en kleedkamers."

Welke teams heb je doorlopen totdat je bij de seniorenselectie aansloot?

"De B1 en A1 en daarna direct naar het 1e team."

Deels uit eigen ervaring – ik heb gelukkig nog een jaar met je in het team mogen spelen – en voor een groot deel uit alle mooie verhalen, weet ik dat je eigenlijk de beste dame bent geweest die onze club heeft opgeleid. Op jonge leeftijd debuteerde je al.

 

"Ik was 13 jaar - zat op het Comenius in Capelle a/d IJssel - toen ik al als reserve mee mocht met het 1e. Jan Hordijk en Aat Termaten kwamen mij thuis ophalen. Dat was in het seizoen 1973/1974. We speelden toen in de derde klasse en natuurlijk in 3 vakken. Het seizoen daarna stond ik vast in 1.  In het jaar erna ben ik toch weer teruggegaan naar de jeugd. Vond het niet zo leuk bij die ”ouwetjes”."

"Ik was heel fanatiek en wilde op een zo hoog mogelijk niveau korfballen. Terug in de junioren wilde ik heel graag naar Trekvogels, maar dat mocht niet van mijn ouders. Trekvogels was een zondagvereniging. Toen ik ging studeren kwam dan ook eindelijk mijn gewenste overstap naar een hoger spelende club.

Aangezien ik vanwege mijn studie en relatie in Rotterdam-Zuid ging wonen kon ik mijn ambitie toch nog waarmaken. Ik maakte de overstap naar Sperwers, die in die tijd op een hoger niveau speelde dan Nieuwerkerk.

In het begin was het heel erg wennen. De trainingen waren veel intensiever en ik moest leren tweehandig te worden. Ik was destijds een zeer snelle dame waarbij het schot wel wat aandacht nodig had en verdedigend had ik het redelijk goed voor elkaar. Sperwers speelde landelijk en we waren bij uitwedstrijden hele zondagen op pad, omdat we vaak met de trein gingen, maar dat was wel super gezellig. Koffie, thee en broodjes gingen mee. Ik zie nog regelmatig leden en oud-leden van Sperwers bij mij in de praktijk."

Marijke sprongduel op het gravel van Sperwers tegen Oost-Arnhem

Eind jaren ’80 toen Nieuwerkerk eindelijk de 3e klasse verliet en aan een opmars in korfballand begin, kwam je oude club weer in beeld. Hoe is dat eigenlijk in zijn werk gegaan?

"Eind 1989 was er een jeugdinterland Nederland-België op het terrein bij Nieuwerkerk en daar raakte ik in gesprek met Jan Hordijk en Leen Vogelaar. Zij vroegen of ik terug wilde komen naar Nieuwerkerk. Ik zei kom in het voorjaar nog maar eens terug en tot mijn verbazing deden ze dat ook nog. Ik woonde toen alweer veel meer in de buurt van Nieuwerkerk en het reizen in combinatie met mijn werk vond ik te zwaar worden. Ik heb dus ‘ja” gezegd. Helaas werd het geen sportief succes, maar wel privé. Ik bleek in september namelijk zwanger te zijn van Miranda en moest al vrij snel stoppen met korfballen. Na haar bevalling ben ik weer bij Nieuwerkerk begonnen en kwam ik weer in het 1e team."

“…Zij vroegen of ik terug wilde komen naar Nieuwerkerk. …”

Welke wedstrijd zal je altijd bijblijven en waarom?

"In de jeugd de beslissingswedstrijd tegen Trekvogels. Als senior de derby's tegen IJsselvogels, Overkanters en het Zuiden. Geweldig wedstrijden waren dat met veel publiek. Mijn periode in de B1 staat me ook nog goed bij. We hadden echt een heel geweldig team met een hele goede trainer, Piet Kersbergen."

Staand vlnr Marijke, Loes Terlouw, Berry Mahlman, Germa Hoogerwaard, Mirjam v Dam

Gehurkt: Henk Collee, Nico van Marle, Johan van Streun, Arie Oudshoorn, Kees Vermeij, Sandra Laurens, Jan Jaap Kalisvaart en Hans Verdoold

En welke (mede)spelers zal je niet zo snel vergeten?

"Uit het Nieuwerkerkse Bert Brinkman, Henk Collee, Erik Rook en Ineke Harms. Bert kon bewust doelpunten doorlaten om zodoende weer in de aanval te komen en te scoren als het hem alleemaal te lang duurde, Henk vanwege zijn – hoe verrassen - grote mond, snelheid en scorend vermogen en Jan Hordijk vanwege zijn gedrevenheid en het praten tegen de scheidsrechter. Ineke – haalde in de jeugd het Nederlands Team – was gewoon een verschrikkelijk goede dame. Aanvallend sterk en een enorm overzicht. Op “Zuid” hadden we dan nog Sandra Molenbeek (nu de Ronde), Elly Dekker, Annelies Eijselendoorn, Alwin Hirschfeld en Kees de Geus."

Hierop doorpakkend Marijke, wat zou jouw all time favorite CKV-team zijn?

Heren: Bert Brinkman, Henk Collee, Willem-Jan van Gulik, Jeroen van Gulik, Erik Rook, Kores Punt, Rick van Horik.

Dames: Ineke Harms, Mirjam Groenendijk, Yvette Truyens, Miranda Dercks, Viola Harms, Eunice Punt, Miriam Swart en Gerda en Ria Marck. 

En wat als je ook tegenstanders zou mogen kiezen?

"De spelers die me erg zijn bij gebleven zijn Els de Roode (Trekvogels), Elly Dekker (Sperwers) , Wim Singerland (IJsselvogels) , Wim Niessing (Trekvogels), Monique de Bruin (IJsselvogels), Wim van Dam (Weidevogels)."

Dus als we dit allemaal combineren dan wordt jouw best team ever?

"Henk Collee, Bert Brinkman, Wim Slingerland, Wim Niessing, Els de Roode, Monique de Bruijn, Sandra de Ronde, Elly Dekker."

Kijk 2 Nieuwerkerkse heren en Sandra als Nieuwe Nieuwerkerkse. Mogen we dus best trots op zijn! We hebben het nog niet over trainers gehad. Welke trainers heb je mogen dienen?

"Dat waren Piet Kersbergen (daar heb ik heel veel van geleerd als jeugdspeelster, helaas veel te vroeg overleden), Wim van der Jagt, Nico Meyer, Jan Eijken, Kick Hartlief, Dick Opschoor, Evert Fortuin, Ron Westerkamp, Ed Mayer, Bram Rog (vanwege zijn enorme inzicht en tactisch vermogen), Bram Slabbekoorn en misschien vergeet ik er dan nog wel een paar."

Doorbraak Marijke terwijl Leo Karreman aandachtig toekijkt

 

Wat heb je naast het spelen bij onze club nog meer binnen de club gedaan?

"Trainster van jeugdploegen en wedstrijdsecretaresse."

Hoe zou je onze club destijds typeren?

"Gezellig, sociaal, veilig, maar niet ambitieus."

Heb je nog (speciale) contacten / vriendschappen overgehouden aan je tijd bij Nieuwerkerk?

"Eigenlijk niet. Ik kom sowieso zelden meer op de club sinds Miranda er niet meer speelt en mijn vader is overleden. Heb geen speciale binding meer. In de selectie van nu spelen alleen nog 3 spelers die ik ken uit het team van Miranda: Tim Nome, Rosanne Lansbergen en Rick van Horik en dat zorgt voor te weinig affiniteit. Het is in alle opzichten veel professioneler geworden. Ik volg de club nog wel via de media en ze timmeren goed aan de weg."

Moeder en dochter

Wat zou je onze jeugd willen meegeven?

"Maak gebruik van je talent en volg je ambitie."

En is er verder nog iets dat ik voor je kan betekenen Marijke?

"Ik vind dit een erg leuk initiatief. Ik ben blij dat het goed gaat met Nieuwerkerk en dat ze de stap hebben gemaakt naar veel meer ambitie. Verder zou je onze oud-aanvoerder Ed van de Berg eens moeten vragen. Ik ben erg benieuwd hoe het met hem gaat en uiteraard de dame die ervoor heeft gezorgd dat ik bij Nieuwerkerk kwam spelen, Loes Terlouw."