CKV Nieuwerkerk

Zolang het goed met me gaat, blijf ik coachen

Op de vooravond van Kerst 2017 schuift ons kersverse Lid van Verdienste Jan de Bel aan. Samen nemen we zijn tijd bij onze club door en maken we één van Jans favoriete gerechten: pasta!

We nemen eerst een heerlijke koude goudgele rakker. Jan is nog weinig senang en dat komt mede door de tegenvallende resultaten van ons vlaggenschip. Maar voordat we inzoomen op de huidige jaargang, laten we Jan kort even terugdenken aan lang vervlogen tijden.

Onze club zat eerst op de Koningin Emmahof. Ik was eerst supporter, maar werd daarna trainer. Als supporter had ik altijd mijn koperen toeter bij me. Later ben ik trainer geworden. Ik ben een strenge fanatieke coach. Ook bij IJsselvogels met Piet Kersbergen. Hij is helaas te vroeg overleden aan een hartstilstand. Daar was ik echt kapot van. Ik heb nog wel contact met zijn vrouw Nel. Zij wil niet meer trouwen en dat begrijp ik wel.

Trouwen met jou Jan?

Hahaha begint ie weer hè. Nee natuurlijk niet!

En vertel eens iets over de kleine Jan.

Kleine Jan is opgegroeid in de Bachstraat. En via de ’s-Gravenweg kwam ik op de Beatrixstraat terecht. Ik heb een zus en zij woont in Griekenland. Mijn school zat in Gouda. We gingen op de fiets en met de bussen van Van Gogh. Dat waren gewone Streekbussen. Dat was een leuke tijd. Ik heb nog wel eens in mijn nakie in de kookklas gestaan. Ik was door het ijs gezakt en was zeiknat. Alle meiden lachen joh haha. Ik werd toen wel regelmatig gepest en later op werk en bij de plantsoenendienst ook.

Na mijn schooltijd in Gouda ging ik bij Bier aan de ’s-Gravenweg werken. Ik moest met een kruiwagen van die rode potjes halen. Die kruiwagen viel wel eens om. Toen ik vervolgens een keer een schop van zijn zoon kreeg, ben ik er direct mee gestopt. Dat was een zure vent! We werkten trouwens voor een hongerloontje. Ik heb toen tegen collega’s gezegd: Zullen we het kantoor overvallen, maar daar hebben we maar van afgezien haha. Hij heeft ons trouwens wel eens mee genomen naar Snip en Snap. Daar had ie dan wel weer geld voor haha, maar het bedrijf is later wel failliet gegaan (wikipedia: Snip en Snap was een komisch duo bestaande uit Willy Walden – Snap - en Piet Muijselaar - Snip. Met hun eigen revue trokken ze in de periode van 1937 tot 1977 volle zalen).

Dat is behoorlijk gedetailleerd Jan. Je geheugen is nog ijzersterk! Wat is je van je tijd bij onze club nog zo scherp bijgebleven?

We gingen met de trein naar Franeker. Daar was het Kampioenschap van Nederland. In de trein zat een man met een mondharmonica. Ik kon heel die man niet. Hij heeft de hele heenreis gespeeld. Omdat we daar hadden gewonnen, mochten we op het Gemeentehuis komen. Daar is toen een groepsfoto gemaakt.

Je hebt toch zelf ook gespeeld Jan?

Ja bij WION en KCC. En bij Nieuwerkerk voor de gein. En vroeger deed ik ook mee tijdens het inschieten voor de wedstrijd. Maar nu gaat dat niet meer. Ik mis het zelf spelen wel hoor. Want als ik aan het coachen ben dan krijg ik wel de kriebels hoor.

Nou ik denk dat de spelers wel veel van je kunnen leren hoor!

Oh ja, oh gelukkig.

Dat weten de spelers ook wel hoor, ze houden allemaal van je.

Ja? Ik vraag me af of het team van me houdt. Bij het praatje toen we andere spelers in het 1e team moesten zetten,- begin dit zaalseizoen-  toen mocht ik er bij zijn. We moesten versterking hebben en toen zeiden ze ‘zullen we Kores erin zetten’ en iemand anders eruit. Ik mocht er voor het eerst bij zijn, maar vond dit wel moeilijk.

En wat vond je van die beslissing Jan?

Ik was het er wel mee eens, maar vond het echt lastig. Je wilt toch versterking hebben.

En heeft het tot nog toe geholpen?

Nou niet echt. Maar we hebben nog 9 wedstrijden maar ik blijf wel hopen. 

Kijk je erg uit naar het coachen en training geven?

Ja, de hele week denk ik er aan.

Wat doe je zoal door de weeks? Hoe ziet je dag er uit?

Nou ik ga soms lopen in het Schollebos. Maar de laatste tijd heb ik dat niet meer gedaan. Dan ga ik tussen de middag even naar bed. ‘s-Ochtends komt eerst de leiding, met mijn tabletten en daarna komt de zorg. Dan helpen ze me. Pas geleden was de zorg erbij en toen wilde ik me omdraaien en toen viel ik bijna tegen de muur aan. Daar schrok ze van. En ze helpen me een beetje met aankleden.

Welke trainers heb je eigenlijk allemaal gehad?

Oh zo veel!

Ok, noem er eens 10.

Leon Simons, die ging toen weg en kwam weer terug. En anderen. Ed Mayer en Bram Rog en dan was er nog één. Een Nieuwerkerker, ik weet zijn naam niet zo gauw meer.

Erik Rook?

Oh ja ook die nog en die heeft ook gespeeld in 1 en gecoacht.

En met wie heb je nog meer gewerkt?

Oh zo veel. Uh en nog één. Hij is ook in Capelle gaan wonen. Hij is geen trainer meer.

Oh je bedoelt Dick Opschoor?

Heb ik ook nog mee samengewerkt, maar het was een andere.

Wat is de beste of leukste trainer waar mee je hebt samengewerkt?

Ed Mayer toen we kampioen geworden waren en dat we bij hem thuis zijn gaan eten. We gingen Indonesisch eten.

En weet je nog hoe zijn vrouw heette?

Nel.

Weet je nog bij welke club hij vandaan kwam?

Ik zou het niet meer weten.

Ze kwamen bij Succes vandaan.

Oh ja. En toen is hij naar Reeuwijk gegaan. Ook trainer Bram Rog zal ik nooit vergeten. Ik mocht van hem niet op de bank zitten. Maar deze jongen is wel slim, ging ik helemaal aan de andere kant van de bank zitten. Mocht ik gewoon mee coachen!
Ooit was ik het niet eens met de scheids. Toen was ik zo kwaad en ik heb altijd een waterfles en toen spoot ik men nat. Hij wilde me toen een rode kaart geven. Een speler van Nieuwerkerk kon hem toen tegenhouden. Dit is al heel lang geleden en ik weet niet meer wie die speler was. Ik ben ook wel eens weggelopen.

Ben je weggelopen Jan? Een coach kan toch niet weglopen?

Ja ik was kwaad op de wedstrijd.

Op de spelers of op de scheids?

Op de spelers.

Maar afgelopen zaterdag ben je wel blijven zitten?

Ja hoor. En ook staan met coachen heb ik ook gedaan.

Maar dat mag toch Jan?

Ja

En hoe lang wil je nog doorgaan met coachen Jan?

Net zo lang het nog goed gaat. Het gaat tot nog toe goed, maar ik merk soms wel dat ik ouder word. Ik merk dat aan mijn gebreken. Zo zeg ik het maar.

Maar dat belet je niet om een goede coach te zijn hè?

Nee, dat pakken ze nooit van me af!

Wat zijn jouw hoogtepunten geweest Jan. Je successen?

Dat we kampioen geworden waren.

En is er nog een speciaal kampioenschap Jan?

Het kampioenschap in Franeker en verleden jaar met de bus. Toen we naar de Hoofdklasse promoveerden en het feest achteraf.

Jan we gaan even jouw favoriete team samenstellen. Ik stel voor 4 om 4. Wie zitten er in?

Oh uh nou heet ie nou?’ Uh die ik Krimpen woont.

Dat is Eric Rook.

En Peter Wilhelm en Lion van Klooster.

Dan hebben we nog 1 heer nodig Jan.

Martin Dekker.

Dan hebben we een mooi team Jan.

En Willem Jan en Jeroen.

Ok 6 heren vind ik wel genoeg.

En Henk Collee.

Dan hebben we 7 heren. Welke dames zou je erbij willen hebben?

Ja als ze nog leven.

Dat maakt niet uit Jan.

Uh hoe heette ze nou? Uh ze had hahaha grote t**t*n haha. Het was de zus van Nel, waar Leo mee getrouwd is.

Okay en welke dames nog meer Jan?

Mirjam Groenendijk die toen weggegaan is en nu weer terug is. En Marijke Kalkman, die heb ik nog gezien. En Karin Bijlsma en Jo. Jolanda de Ruiter.

We hebben nog wat dames nodig Jan.

Anita Meyer.

Wie, Anita Meyer?

Oh nee hè das een zangeres hahaha guttûhmmûtut! Die was het niet haha.

Ik ken geen Anita die bij de korfbal gezeten heeft Jan. We hebben nog 2 dames nodig Jan.

Tonny Dekker.

En dan nog iemand uit dit team, het team dat je nu coacht?

Nee. Esther De Leeuw! Esther waar Martin mee getrouwd is.

Nou we hebben een mooi team Jan:

Dames: Mirjam, Marijke, Karin, Jolanda, Tonny en Esther

Heren: Eric, Peter, Lion, Martin, Willem-Jan, Jeroen en Henk

Wat vind je mooi aan onze club Jan?

De gezelligheid. Het is wel jammer dat er wel eens gevloekt wordt. En ik heb wel eens een trainer gehad die rookte. Dat vond ik zo smerig.
Weet je trouwens dat ik een pacemaker heb? Vanaf begin dit jaar. Na de kerst van verleden jaar moest ik naar het ziekenhuis. Ik heb daar lang moeten liggen. Nu gaat het goed met me. In het ziekenhuis heb ik nog geëvangeliseerd.

Wat is dat Jan?

Nou over de Here Jezus praten.

Dat kan met je pacemaker? (Jan lacht hard)

En met een moslimvrouw. Daar heb ik in het ziekenhuis ook mee gepraat.

En zo golfde het onnavolgbare onderhoud met onze publiekslieveling op en neer. Jan het bier is op, je bordje is leeg en ik denk dat we meer dan genoeg leesstof voor onze trouwe lezers hebben. Wil je verder nog wat kwijt?

Nou Nieuwerkerk is mijn kluppie en ik wens iedereen hele fijne Kerstdagen en een gezegend 2018 toe!