CKV Nieuwerkerk

Hoe is het nu met …… Ida de Jong

Een zeer open gesprek over aardbeienthee, hand lezende trainers en trainers met een oorlogstrauma, drugs, de combinatie sport en studie en enorme ego’s in het veld.

Ida de Jong speelde in de jaren ’80 en ’90 samen met haar broer Duco voor onze vereniging. Ze was onderdeel van de ‘gouden lichting’ die Nieuwerkerk 1 net die kwaliteitsimpuls kon geven om eindelijk eens door te stoten naar de 2e, 1e en zelfs Overgangsklasse. Na jaren van spelen in de 3e klasse en 1e klasse Rotterdamse Bond kon ons vlaggenschip eindelijk de weg naar boven inzetten. Samen met de jonkies Mirjam Groenendijk, Ruud Hogeweg, Jeroen van Gulik en Jack de Ruiter verjongden zij het 1e team. Met de komst van Eric Rook van KOAG en de aanwezigheid van ervaren spelers als bijvoorbeeld Willem Jan Van Gulik, Henk Collee, Helma van Dijk en Esther de Leeuw brak een zeer mooie periode aan.

Vandaag aangeschoven Ida de Jong. Lang van het Nieuwerkerkse toneel verdwenen, maar dit zaalseizoen zo waar eens in De Kleine Vink tegen het lijf gelopen. Tijd om in te zoomen hoe het met haar is!

Ida, spelers uit jouw periode kunnen moeiteloos jou en je broer herinneren, al is het maar om jullie namen. Je broer Duco – Duco Ubert Clemens Oscar – en hoe zat het ook alweer met jou naam?

Ida Dorothea Astrid de Jong, Iet voor ingewijden, en Iet is alweer 48 en woont in Bilthoven. Heerlijk praten in de derde persoonsvorm.

En wat doet Ida vandaag de dag?

Mijn partner en ik hebben een eigen bedrijf (belastingadvieskantoor), daarnaast doe ik aan trimhockey en in het weekend bekijk ik de hockeywedstrijden van mijn zoons (13 en 15 jaar).

Hoe ben je destijds bij onze club terecht gekomen?

Schoolkorfbal 😉 en er was toen nog geen meisjesvoetbal in Nieuwerkerk dus ging ik korfballen.

“…..Schoolkorfbal en er was toen nog geen meisjesvoetbal ….” Ida staand links en Mirjam Groenendijk staand in het midden

 

Welke teams heb je doorlopen totdat je bij de seniorenselectie aansloot?

Dat waren volgens mij de C2, B1 en de J1. Ik debuteerde in 1987 op 18-jarige leeftijd. Mirjam was – als ik me niet vergis – toen al een jaartje eerder over.

Eén van de standaardvragen is er eentje aangaande de trainingsintensiteit in die periode.

Haha, nou we trainden best wel intensief! Bovendien waren we ook nog allemaal druk met trainen geven, coachen, velden uitleggen, bardiensten draaien. Op het laatst zelfs 3x in de week trainen. Toen ik mijn eerste baan kreeg kon ik het niet meer combineren. Na de donderdagtraining ging ik nog lekker stappen in Rotterdam als student en danste ik tot diep in de nacht in Nighttown.

“…. Een mooie groep om jaar in – jaar uit voor de prijzen te spelen …..”

 

In welk seizoen speelde jij je laatste wedstrijd in de selectie? Weet je nog iets van deze wedstrijd?

Geen flauw idee. Heeft geen indruk gemaakt, was mij ook niet bewust dat het mijn laatste zou zijn. Volgens mij was seizoen 91/92 mijn laatste seizoen in de selectie. Ik had mijn HBO diploma net op zak en had het te druk met andere zaken. Ik ben nog wel gestart aan de voorbereiding van 92/93. Ik had geen rijbewijs, laat staan een auto. Woonde in Rotterdam. Willem Jan heeft me nog wel eens opgehaald. Ik ging van baan naar baan. Ik zag geen kans dit te combineren met spelen in de selectie.

Eerst nog jaren gebald in een team met onder andere Peter Wilhelm, Tom van der Schee, Jan Baljeu, Ruud Hogeweg, Jeanet van der Schee, Miranda de Ruiter en Jolanda Veens. Later ben ik in een team met Jan Hordijk Theo Karreman Aat ter Maten, Gerda van de Knaap en Rini de Vent gaan spelen, het 5e of 6e meen ik. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn geheugen wat dit betreft mij een beetje in de steek laat.

Ik herinner mij nog een wedstrijd op de bank bij 1 onder leiding van Bram Rog, het kan dus ook zijn dat ik eerst nog in het 2e gebald heb? In ieder geval heb ik groot respect voor mensen die full time werk en selectie sport kunnen combineren, ik ben daar niet toe in staat. In mijn studieperiode ging het nog, maar daarna kon ik het niet meer opbrengen en organiseren om 3x per week te trainen en training te geven (ik heb pas mijn rijbewijs op mijn 26e gehaald). Maar eerlijk gezegd laat mijn geheugen me een beetje in de steek. Mijn laatste plakboek is van seizoen 91/92 met de gierpunt als eindstation. Daarna ben ik denk ik afgevallen als selectiespeler, zoiets? Wel weet ik – de toenmalige trainer Ruud van Balkom belde eens om mijn advies inzake verslaving - dat er gedacht werd dat ik ervaringsdeskundige met betrekking hard drugs ben, maar dat ben ik niet. Ik leefde een ander leven dan de Nieuwerkerkers dat wel. Ik kwam weleens niet of te laat. Zo kon ik een keer geen training geven en wist niet bereid om het van me over te nemen. Zo kan ik me voorstellen dat er een bepaalde beeldvorming plaats vond. Later ging dat beter en met mijn toenmalige én huidige partner Erik ben ik nog heel vaak op de vereniging geweest ….. en heel vaak aan de bar gehangen van zowel in het clubhuis (met bar en de bekende bel) als de oude Ringvaarthal. We hebben samen nog een jeugdteam getraind en dat team was ook op ons huwelijk in 2000. In 2003 zijn we verhuisd naar Zeist. Toen ben ik definitief gestopt. Inmiddels was Tijmen geboren (2002) en volgde Arthur in 2004.

“…..dat team was ook op ons huwelijk in 2000 …..” Vlnr: Damiet Verbeek, Caroline Bakkeren, Pieter Brinkman, Jasper de Lange, Wilbert Burger, Coen Karreman en Jasper Tuitel

 

Wat voor type speler was je?

Ik ben klein, dus had niet zoveel onder die paal te zoeken. Kon wel van ver schieten (met een voor sommigen het bekende links uitwaaiende zwabberbeen) en was soms wel snel en linkshandig. Zoals gezegd was ik niet altijd op tijd. Gewoon altijd een beetje dwars en anders.

Oh ja waar ik nu ook achter ben – het  werd nog eens duidelijk verwoord in het interview met mijn J1-trainer Kees Knuisting Neven - dat dames zo'n ondergeschikte rol hebben bij korfbal. Ik ben erg van de gelijkwaardigheid, en dat we fysiek anders zijn snap ik maar ondergeschikt dan wel bovengeschikt kan ik slecht tegen. Dat is de “Pipi” in mij wat mij uiteindelijk ver heeft gebracht maar niet in korfbal danwel in Nieuwerkerk. Dat de mannen aan de bar hingen en de vrouwen aardbeienthee dronken aan de tafeltjes met een zakje snoep vind ik nog steeds een bijzonder beeld.

“…..Ik ben klein, dus had niet zoveel onder die paal te zoeken .…”

 

 

Welke wedstrijd zal je altijd bijblijven en waarom?

Die ene waar ik een onmogelijke omdraaibal maakte thuis in de oude sporthal. Nieuwerkerk 1 - Oranje Wit 1. Ik maakte het laatste doelpunt 3 minuten voor tijd. Eindstand 8-7 (eind december 1989). Wat weinig doelpunten, ook toen.

Welk seizoen zal je altijd bijblijven en waarom?

J1 Oost Souburg Kampioen van Nederland Junioren 1985/1986.

“….J1 Oost Souburg Kampioen van Nederland ….”

 

Beste medespeler/ster in jouw periode?

Erik Rook en Mirjam Groenendijk.

Welke medespelers zijn je bijgebleven?

Henk Collee om zijn enorme ego in het veld, als hij juichte na een doelpunt kon hij gewoon medespelers omver lopen omdat hij totaal op het publiek gericht was. Daar buiten was ie meer dan oké.

“…..als hij juichte na een doelpunt kon hij gewoon medespelers omver lopen …”

Kampioenswedstrijd tegen Fiks met vlnr. Ida de Jong, Monique Baljeu, Henk Collee en Mirjam Groenendijk

 

Wat is jouw all time favorite CKV-team?

Nieuwerkerk 5.

Welke trainers heb je versleten en wat staat je daar nog van bij?

Kees Knuisting Neven: sprak zo heerlijk Nieuwerkerks ik gaat/ jij ga

Ed Mayer de magiër, hij las mijn handlijnen en het zou niet best aflopen haha, hij had bidons met oplosdrankjes in allerlei smaken, we gingen elk jaar op kamp en hadden heel veel lol en hij leerde ons patronen lopen totdat we ze konden dromen

Ruud van Balkom, sportman pur sang met zijn oorlogstrauma in zijn schouder waardoor hij een bijzondere motoriek had als hij moest draaien met zijn hoofd.

“….Ed Mayer de magiër, hij las mijn handlijnen en het zou niet best aflopen …”

 

Kom je nog wel eens bij onze club?

Nee, sinds de verhuizing van de club naar De Kleine Vink ben ik er eigenlijk  nooit meer geweest ……tot een paar weken geleden. Wat mij direct opviel is dat de club nog heel gezellig is. Iedereen is ook nog zo heerlijk gewoon gebleven, weinig poenig, terwijl ik natuurlijk in het kakkineuze Bilthoven woon en daarmee te dealen heb. Het was echt een warm bad om weer eens op de club te zijn. Ik zal zeker vaker langskomen. En wat een accommodatie zeg! Oh ja ik ben ook nog naar de uitwedstrijd tegen Dalto geweest. Immers in de buurt hè!

Vertier buiten de club met Monique Baljeu

 

Wat zou je onze jeugd willen meegeven? 

Heb plezier met elkaar. Motiveer elkaar en geef elkaar vertrouwen. Verras door niet altijd hetzelfde te doen. Wees sportief in en buiten het veld, de wereld zit al rot genoeg in elkaar.