CKV Nieuwerkerk

Datum: 04-02-2018 18:30 null

“ ….. gooi anders even de sleutel in de bus bij Kees van Herwaarden ….”

 

Getalenteerd jeugdig voetballertje, maar ook korfbal trok zijn aandacht. Begonnen in Ridderkerk en via Nieuwerkerk zelfs op de trainersstoel in Moordrecht komen te zitten.

Vandaag zijn we in gesprek gegaan met Alfons. Een mooi verhaal over onder meer een dorpsclubje dat met een goede lichting zich van de afdelingscompetitie naar de subtop van het korfbal speelt, het trainerschap, vriendschap en oefenvormen die de toets der kritiek niet konden doorstaan.

Staand vlnr: Jack de Ruiter, Brigitte Colleé, Ruud Hogeweg, Eric Rook, Jeroen van Gulik, Henk Collée, Alfons Flik, trainer Ed Mayer. Zittend vlnr: Gerda Vis, Heike van der Berg, ida de Jong, Monique Baljeu, Esther de Leeuw, Mirjam Groenendijk en Helma van Dijk. Liggend op de voorgrond: Jan de Bel!

 

Alfons voordat we het verleden in duiken graag even jouw elevatorpitch hoe jij anno januari 2018 in het leven staat.

Sinds 2011 werk ik als onderwijsadviseur bij HCO Onderwijsadvies in Den Haag. Daarvoor heb ik 25 jaar in het basisonderwijs gewerkt als leerkracht en directeur. Met ingang van 1 maart 2018 start ik voor 3 dagen in de week als beleidsmedewerker onderwijskwaliteit voor de Laurentius Stichting in Delft en ga ik de rest van de tijd aan de slag als zelfstandige onderwijsadviseur. Ik ben getrouwd met Ingrid en heb 2 kinderen, Marlein van 22 die als pedagogisch medewerker werkt bij “Het Paleisje” in Nesselande en Kasper van 20 jaar die natuurkunde studeert. Ik probeer nog steeds 3 tot 4 keer in de week te sporten om lekker in mijn vel te zitten. Ik speel tennis, ik fiets en fitness.

Leuk om te horen dat je een nieuw avontuur tegemoet gaat. Een mooie uitdaging zo te horen.  Het bruggetje naar jou als korfballer die ooit de overstap naar onze club maakte, is dan ook een eenvoudige. Ik zou zeggen “brand maar los”.

Al vanaf jonge leeftijd ben ik gaan korfballen bij Ten Donck. Dat had vooral te maken met het feit dat mijn ouders daar korfbalden (herkenbaar he) en mijn zussen. Ook speelde ik voetbal tegelijkertijd. Dat werd een probleem toen ik ongeveer 16 jaar was, want we promoveerden met Slikkerveer (voetbal) met de A-junioren naar de landelijke competitie en ik werd gevraagd bij Ten Donck (korfbal) om in het eerste team te gaan spelen. Ik moest dus 4 x in de week gaan trainen en op zaterdag voetballen en op zondag korfballen. Na één jaar verplichtte de voorzitter van de voetbal mij om te kiezen, en toen heb ik toch voor de gezelligheid van korfbal gekozen. Het grootste succes bij Ten Donck was het kampioenschap en promotie naar de 1e klasse Landelijk. Als type speler was ik het best te omschrijven als snel en wendbaar, waardoor ik eigenlijk altijd de scorende speler in het vak was. Ook vanwege mijn lengte was het beter dat ik niet te vaak in de paalzone terecht kwam.

En toen je overstap naar Nieuwerkerk.

In 1984 ben ik geslaagd voor de Pedagogisch Academie, voorloper van de PABO. In 1986 kreeg ik een baan als leerkracht op “De Wingerd” in Nieuwerkerk aan de IJssel en ging ik in Nieuwerkerk samenwonen. De eerste periode reed ik nog heen en weer naar Ridderkerk om te korfballen, maar na verloop van tijd wilde ik toch in de buurt gaan korfballen. Moest ik kiezen voor De Bermen in Capelle aan den IJssel (nu onderdeel van KCC) die ook landelijk speelden, of moest ik kiezen voor dat leuke clubje onderaan de flat dat op afdelingsniveau speelde, CKV Nieuwerkerk. Het werd het laatste en daar heb ik nooit spijt van gehad.

Wat is - voor jou als speler van buitenaf - jouw gouden tip en/of jouw manier om opgenomen te worden bij een nieuwe club?

Volgens mij moet je je gewoon openstellen voor nieuwe contacten. Dat is mij in ieder geval goed afgegaan.

En wat voor type spelers was je? 
Ik was een speler die je nu als spits zou bestempelen; veel voorin en vooral veel scorend vermogen. Verdedigen was trouwens niet mijn sterkste kant.

Terug naar je begintijd bij onze club. Wat is je nog bijgebleven?

Het eerste dat ik me herinner is de accommodatie en het veld. Dat was echt passend op dat moment bij het afdelingsclubje. Een oude keet bij de voetbal en een knollenveld om te spelen en te trainen. Toen ik voor de eerste keer een wedstrijd ging kijken om eens te zien wat voor club het was, raakte ik direct in gesprek met een aantal leden van de club; Henk Collee en Ruud Hogeweg. Ik had het erg naar mijn zin die middag. Dat resulteerde in de vraag of ik niet als een van de laatsten die wegging de sleutel van de keet in de bus kon doen van Kees van Herwaarden. Op dat moment had ik mijn keuze bepaald.

Wat niveau betreft was het wel een behoorlijke stap terug. Dat merkt ik vooral aan de tegenstanders, maar niet zo zeer aan mijn medespelers. Ik kwam terecht in een hele goede lichting met o.a. Jeroen van Gulik, Miriam Groenendijk, Henk Collee, Jack de Ruiter, Esther de Leeuw, enz. en we stapelden het ene na het andere kampioenschap op elkaar. De eerste 2 jaren nog met 3-vakken korfbal, daarna met 2 vakken.

Vanaf het eerste moment speelde ik in het eerste team. Later, toen het 2 vakken korfbal was geïntroduceerd, was het afwisselend in het eerste en tweede team. Mijn eerste trainer was Ed Mayer bij Nieuwerkerk, en daarna heb ik met Ruud van Balkom gewerkt. In de eerste periode onder Ed Mayer kwam ik in een vak met Erik Rook. Wat mij is bijgebleven is, dat we het af en toe niet helemaal eens waren met de oefenstof tijdens trainingen en er onze eigen draai aan gaven. Nooit is daar verder over gesproken……

Stand vlnr: trainer Ruud van Balkom, Alfons Flik, Jack de Ruiter, Willem Jan van Gulik, Eric Rook en Dolf Nome. Zittend vlnr: Milou van Klooster, Monique Baljeu, Mirjam Groenendijk en Karin Slegtenhorst

Kijk dat zijn mooie uitspraken haha. En daar moeten we maar niet te veel op voortborduren. Je hebt het over de vele kampioenschappen en promoties. Is er een wedstrijd die er echt voor je uitspringt?

Als er dan toch een wedstrijd moet noemen, is het denk ik wel de wedstrijd die het kampioenschap in de zaal inluidde, de wedstrijd tegen Albatros. In die wedstrijd die cruciaal was, lukte bijna alles, en wonnen we mede dankzij veel goals van mij. In “Het Kanaal”, het streekblad toen, stond een stuk geschreven met als kop: “Nieuwerkerk flikt het”.

Je speelde met de broertjes Van Gulik. Zij worden door menigeen als de betere clubspelers benoemd. Hoe ziet jouw all Time favorite CKV-team eruit? 4 om 4, wie op de bank qua reserves, coaching en verzorging? 

Volgens mij heb ik maar 1 seizoen met Willem-Jan gespeeld. Met Jeroen wel al die jaren. Een all time favorite CKV team kan ik niet zeggen, daar is de tijd te kort voor geweest en volg ik het eerste niet intensief genoeg meer voor. 

Wanneer speelde jij eigenlijk je laatste pot in de selectie?

In seizoen 93-94 speelde ik mijn laatste wedstrijd in het eerste team. Wij speelden toe Overgangsklasse en het was de laatste wedstrijd van het veld, ergens in Friesland (Jubbega?). Ik was pas 30 maar was toe aan een vriendenteam met een aantal andere spelers. Daarnaast vond ik het ook leuk om als trainer van selectieteams aan de slag te gaan. Toen ik in het eerste speelde, was ik ook trainer van een afdelingsploeg in Rotterdam; Unicum. Dit was qua intensiteit mooi te combineren met de CKV. Daarna ben ik nog trainer geworden bij Maassluis, IJsselvogels en 2 x interim-trainer bij CKV Nieuwerkerk. Dat was wel apart, om als trainer te werken met spelers bij wie je in het eerste team hebt gezeten. Ik deed deze interim-opdrachten met Bram Rog en IJsbrand Maaskant, eerst omdat de trainer zelf na korte tijd wegging en daarna toen we afscheid moesten nemen van een trainer.

Okay trainer van je eigen club, daar kan ik nog wel inkomen maar gevraagd worden door IJsselvogels dat is andere koek. Hoe is dat zo gekomen Alfons?

IJsselvogels zocht een trainer en kende mij als speler. Ik heb 2 gesprekken gevoerd en de klik was er.

Juist dat klinkt niet al te ingewikkeld. Op dat moment waren de krachtsverschillen redelijk klein als ik me niet vergis hè?

In de tijd dat ik IJsselvogels trainde, was het een vergelijkbare club als Nieuwerkerk. Onderling ontmoetingen werden ook om de beurt gewonnen. Pas later heeft Nieuwerkerk zich duidelijk doorontwikkeld, terwijl IJsselvogels meer een dorpsclub is gebleven. Bij IJsselvogels ben ik uiteindelijk 3 jaar aaneengesloten hoofdtrainer geweest en daarna nog 2 x teruggevraagd als interim hoofdtrainer. Ik heb daar een hele fijne tijd gehad en spreek bepaalde mensen nog wel eens. Ik weet nog wel toen ik de eerste keer hoofdtrainer werd bij IJsselvogels, dat me dat niet in dank werd afgenomen door sommige mensen binnen CKV. Zelf had ik daar maling aan….

Naast de scepter zwaaien op Mordt heb je bij ons de voorzittershamer toch ook nog in handen gehad?

Dat is juist. Naast korfbal heb ik me een aantal jaar actief opgesteld voor de club. Zo ben ik TC-lid geweest en dat ook een paar jaar gedaan als voorzitter van de TC. Daarnaast heb ik ploegen getraind (de D en de A) en ben ik 3 jaar voorzitter van de club geweest.

Alfons als trainer van de Nieuwerkerk jeugd met Dijks, Stolk, Verkley, Oudijk en Cornelisse en aan dameszijde Marlene, Viola, Jeanette, Marije en Monique. Bijna allemaal nog elke week op onze club

Altijd mooi te zien dat spelers van buitenaf echte Nieuwerkerkers worden en ook iets voor hun nieuwe club terug doen. Dat zie je momenteel gelukkig nog steeds terug in onze club. We zien je ook nog geregeld bij de wedstrijden van ons 1e team. Wat valt je daarbij op?  En wat voor indruk geeft onze club jou anno 2018?

Als ik CKV Nieuwerkerk vergelijk met de club uit mijn tijd, dan is het wel dat alles veel professioneler is geworden. Het spel is veel sneller, de begeleiding is veel professioneler en de accommodatie is veel beter. Over de breedte is Nieuwerkerk structureel een stuk sterker geworden. In onze periode speelden we met het vlaggenschip op een vergelijkbaar niveau, maar dat betrof een relatief kleine groep spelers die dat niveau haalde. Nu zie je dat de volledige huidige selectie een veel hoger niveau haalt.

Over ons vlaggenschip gesproken: gaan ze zich in de Hoofdklasse handhaven? Wat zegt Alfons de trainer als jij hen ziet spelen? Wat valt je op?

Ik kan alleen maar hopen dat Nieuwerkerk zich handhaaft. Vaak is het zo dat een gepromoveerde ploeg het het eerste jaar niet makkelijk heeft. Als je dat jaar overleeft, dan maak je een goede kans om je verder te ontwikkelen in die klasse.

Laten we het hopen Alfons. Deze club behoort in de Hoofdklasse. Ook jij weer bedankt voor je tijd en het nodige graven. Succes met je nieuwe uitdaging, geniet van je gezinnetje en tot snel in De Kleine Vink!