CKV Nieuwerkerk

Verslag NK D1

Datum: 23-06-2019 20:17

Nog maar 2,5 maand geleden schreef ik op de website van CKV Nieuwerkerk een stuk over het prachtig verlopen zaal NK van Nieuwerkerk D1 (https://ckvnieuwerkerk.nl/actueel/nieuws/trots-en-blij ). Dit titel was “Zo trots en blij!”. Kern van het verhaal was dat ik als JTC-voorzitter al zo veel verloren NK-finales had meegemaakt en dat ik zo blij was dat we nu hadden gewonnen. Ik sloot af met: “Op naar het volgende NK en hopelijk winnen we dan weer de finale. Dat voelt gewoon veel beter

Daarbij natuurlijk niet gedacht aan de mogelijkheid dat ik op 23 juni alweer in de pen moest klimmen. Kan je nog blijer zijn of nog trotser? Ja dat kan dus. En ik zal proberen uit te leggen waarom.

Na het gewonnen NK in de zaal volgde een prachtige periode voor Nieuwerkerk D1. Huldiging door de wethouder in het tijdelijke gemeentehuis. Trotse ouders en opa’s en oma’s. Maar daarna toch weer opladen voor de tweede helft van het veldseizoen. Zes kampioenspoules van vier teams in de D-Hoofdklasse. En ingedeeld worden bij PKC D1 (kampioen in de zaal en deelnemer aan het zaal-NK). Nieuwerkerk D1 liet zien ook op het veld in vorm te zijn, want concurrent PKC werd getrakteerd op nederlagen van 15-10 en 10-20 (datzelfde PKC D1 werd zaterdag overigens heel knap 4e op het NK nadat ze zich als beste nummer twee hadden geplaatst voor dat toernooi). Al snel was duidelijk dat Nieuwerkerk D1 ook op het veld aan het NK ging meedoen. Heel knap, maar nog niet uniek voor CKV Nieuwerkerk. Dat hadden sommige lichtingen de afgelopen jaren ook al voor elkaar gekregen (bedankt Wouter dat je mijn geheugen nog even opfriste).

We zitten twee weken voor het NK. Een belletje van Masja (coach D1) op vrijdagochtend. Gek. Masja appt normaal altijd. Ik zit in vergadering en kan niet opnemen. Het daaropvolgende app bericht komt hard binnen. “Shayn heeft gisteravond zijn voet gebroken. Graag even contact.” Ik schrik. Het contact ging trouwens over hoe nu met reserves en de NK-shirts die al waren besteld. Het tekent de betrokkenheid van de coaches. Direct in de regelstand.

Maar wat een enorme domper. Allereerst voor Shayn. Dit fantastische jochie leeft voor de sport en moet nu het NK missen. En natuurlijk ook voor de ploeg. Want wat was Shayn tijdens het zaal NK belangrijk geweest. Met zijn fysiek, met zijn prachtige goals en met zijn ontelbare onderscheppingen in de verdediging. Eerlijk is eerlijk, dit was een flinke aderlating voor het team. Ik zag de kansen op een nieuw NK-succes slinken.

Dit is dus waarom ik nog trotser ben. Ik vind het een ongelooflijke knappe prestatie van de coaches John, Marlies en Masja dat zij ervoor hebben gezorgd dat de ploeg erin geloofde dat ze het ook zonder Shayn konden. De klap kwam bij iedereen aan, maar als coaches heb je dan een belangrijke taak. Vertrouwen uitstralen naar de rest van je ploeg. Zorgen dat andere spelers kunnen opstaan en ook erin geloven dat ze dat kunnen. En dat op moment suprême, tijdens het NK. En dat is precies wat er gebeurde zaterdag. Kijk naar de eerste wedstrijd. Eerstejaars D-speler Matthijs van Schaik (normaliter iets wat in de schaduw van de oudere jongens, wat ook niet erg is in je eerste jaar) schiet gewoon even vier op vijf in de belangrijke openingswedstrijd van het NK. Hij straalde ook in alles uit dat hij het wel even zou doen. Alsof het niets is. Prachtig. En die andere eerstejaars D-heer Raph v.d. Burgt maakt gewoon even zeven van de tien doelpunten in de NK-finale. Fenomenaal! Ik kan niet anders zeggen. Een fantastische prestatie van het team. En dat is iets om waanzinnig trots op te zijn. En datzelfde team zorgt ervoor dat Shayn in de laatste minuut van de NK-finale op anderhalf been nog kan invallen en verdorie bijna nog scoort ook. En de vrouwelijke ster van het toernooi en de aanvoerster van Nieuwerkerk D1 doet een stapje naar achter en laat Shayn op het podium de beker aanpakken. Een wens van het hele team. Ja dat zorgt bij mij dus voor centimeters hoog kippenvel en een traantje achter mijn veilige zonnebril.....

Wat een fantastische CKV-dag was het weer zaterdag. De bus naar Hardenberg (175km heen en 175km terug) zat al snel vol. En de jeugd ging er wat van maken dit keer. Er werd flink geïnvesteerd door de kids. Blauwe tuinpakken, vuurwerk en wc-rollen. Super dat jullie er waren! Het maakt zo’n toernooi voor de kinderen extra gaaf! Trots ben ik ook op de aanwezigheid van drie van de vier heren uit Nieuwerkerk 1. Niels, Dani en Koen beseffen zelf misschien nog niet hoe gaaf het voor de D1-kids is dat hun helden uit Nieuwerkerk 1 er deze dag voor hen zijn. Maar zo is het wel. Mooi! De hele A1 was er, bijna de hele B1 en  de hele C1. En vele andere kids van groot naar klein. Met elkaar een prachtige dag ervan gemaakt.

Om 7.15u de kantine geopend. Alle D1-kids waren al aanwezig. Vanuit het bestuur een korte speech van Martijn Reym en ook nog wat woordjes vanuit de JTC. De ouders hadden de prachtige NK-hempjes gesponsord. Het bestuur had flink wat centjes in de busreis gestopt, net als Richard trouwens! Top! De kosten bleven voor de supporters zo heel laag. De ploeg ging al om half 8 richting Hardenberg.

Om 8.00u vertrok de bus. Een fantastische buschauffeur (Gerrit) maakte er een mooi feestje van in de bus. Alle leeftijden door elkaar en gezelligheid. Bij aankomst direct laten horen en weten dat CKV Nieuwerkerk is gearriveerd. Net op tijd om de spelerspresentatie mee te maken. De fakkels gingen aan en de kelen werden gesmeerd! Onze supporters hebben zich uitstekend gedragen!

Wedstrijd 1 was tegen CSL D1 uit Friesland. Nummer 2 in de reguliere competitie achter LDODK maar wel van LDODK gewonnen. Een ploeg met een paar hele goede trucjes die verder vergat te korfballen. Maar door die trucjes wel een paar slimme goals. Nieuwerkerk bleef rustig en scoorde zelf heel makkelijk. Britt en Matthijs vonden de korf heel makkelijk. Na een 8-4 ruststand werd er met 13-5 gewonnen. Wat een lekkere start zeg! Het was ook gelijk de laatste wedstrijd op veld 2, want vanaf dat moment speelde Nieuwerkerk D1 alles op veld 1.

Fortuna en KZ speelden met 5-5 gelijk in die eerste ronde. Tweede wedstrijd tegen KZ. In de zaal ook de tweede poulewedstrijd tegen KZ. Toen een hele moeizame wedstrijd die werd verloren. De enige nederlaag van dit hele seizoen. KZ refereerde er nog aan in hun vooruitblik op het NK. Zij hadden van de Nederlands Kampioen gewonnen. Dat lukte dit keer niet. Het was weer een moeizame wedstrijd, maar de defensie van Nieuwerkerk zat op slot. En op de juiste momenten werd er gescoord. Al snel een 3-0 voorsprong en bij de rust 4-1. De tweede helft was niet best. Eerlijk is eerlijk. Laag tempo, maar na de 5-1 was de wedstrijd wel beslist. De 5-2 van KZ viel in de slotseconde. Twee wedstrijden gewonnen. Fortuna won van CSL, maar niet zo overtuigend als Nieuwerkerk. Een gelijkspel tegen Fortuna was voldoende voor de finale.

Fortuna D1 is natuurlijk een goede ploeg. Veel talent gecombineerd met veel lengte. Fortuna begon goed aan het duel met Nieuwerkerk en pakte een 0-2 en 1-3 voorsprong binnen vijf minuten. Nieuwerkerk knokte zich nog voor de rust terug naar 4-3 en ging rusten met 4-4. Heel spannend. Direct na rust 5-4 voor Nieuwerkerk maar gelijk 5-5. Toen 6-5 en 7-5 voor Nieuwerkerk. Dat was de nekslag voor Fortuna, dat na de rust nog maar 1 goal maakte. De finale was bereikt en een groot feestje werd gevierd!

LDODK D1 had zich ook weer geplaatst voor de finale. In de zaal ook al de tegenstander in de finale. Toen een 3-4 achterstand in de rust om vervolgens met 10-6 te winnen. LDODK had duidelijke ambities zo konden we op hun website lezen. Dit toernooi moest gewonnen worden. Ze zaten ook in de makkelijkere poule vonden ze zelf. Toch had LDODK het heel lastig in de poule. 3-3 tegen PKC en daarna door het oog van de naald tegen De Meeuwen. 10-9 winnen na een 7-9 achterstand kort voor het einde. Van Sporting Delta werd er makkelijker gewonnen en zo haalde LDODK dus ook weer knap de finale.

De finale verliep anders dan de vorige keer. Toen was de eerste helft voor LDODK. Die was dit keer volledig voor Nieuwerkerk. De ploeg was zo ontspannen en zo gefocust. LDODK had meer last van de spanning. Het resulteerde in een prachtige eerste helft die werd afgesloten met een 5-1 voorsprong. Raph maakte er drie die eerste helft en Kenzo de andere twee. Dit kon toch niet meer mis? Zeker gezien het spelbeeld, want wat speelde Nieuwerkerk goed en leuk korfbal in de finale.

De tweede helft een ander spelbeeld. LDODK nam de wedstrijd over. Het werd 5-2 en 5-3. Nieuwerkerk werd slordig. De zenuwen kwamen toch om de hoek kijken. Tien minuten nog. 5-4 door een strafworp van LDODK. Gelukkig, daar was Raph weer, 6-4. LDODK met 6-5. Jeetje wat een spanning. Vrije bal door Renske, hoppa 7-5! En ook nog eens 8-5 door Raph. Beslist? Nee hoor, LDODK bleef ervoor gaan en via een mooi schot naar 8-7. Toen een heerlijke goal van Kenzo. Grote afstand, even beethouden en bam! 9-7. Maar toch weer 9-8. De 10-8 was een bevrijdende treffer! De laatste minuut ging in. Daar was de al besproken wissel van Shayn. Aftellen en toen feest! Nieuwerkerk D1 wederom Nederlands Kampioen D-Hoofdklasse! Pitch-invasion numero 2 van dit seizoen! Een prachtig feestje met spelers en publiek. De plaatjes bij het andere bericht op deze website zeggen meer dan 1000 woorden.

Een unieke prestatie van dit CKV Nieuwerkerk team. Tweemaal Nederlands Kampioen in een seizoen. Een fantastische en ongelooflijk knappe prestatie van coaches John, Marlies en Masja. En natuurlijk van onze kanjers Britt, Isabel, Lana, Lise, Renske, Kenzo, Matthijs, Raph, Shayn en Taco. En de reserves Daan, Jip en Gaby natuurlijk ook enorm bedankt en gefeliciteerd!

Het is echt heel knap om weer te pieken op zo’n dag dat alle details beslissend kunnen zijn. Natuurlijk had de D1 het allemaal al meegemaakt in de zaal, maar dat hadden Fortuna, KZ, PKC, De Meeuwen en LDODK ook. Het is gewoon heel knap! En iets om heel trots op te zijn als club. Onze D1 is echt met afstand de allerbeste. Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat deze kinderen door kunnen ontwikkelen bij CKV Nieuwerkerk. Met elkaar beter worden en op jacht naar nieuw succes in de C1.

Een mooie huldiging volgde. En daarna natuurlijk de lange reis terug naar Nieuwerkerk. In de kantine een prima afsluiting op z’n Nieuwerkerks. Eerst lekker patat eten en daarna de kinderen spelen in het gras en de ouders met elkaar nakletsen met een biertje erbij. Wat een dag! Weer eentje om niet te vergeten. Snel maar eens de wethouder Sport mailen. Hij deed immers een belofte. Mocht de ploeg op het veld ook Nederlands Kampioen worden, dan zou er een huldiging volgen in de nieuwe raadszaal. De spelers wisten dat gister direct te vertellen. Het zou een mooie afsluiter van een prachtig seizoen betekenen. En natuurlijk weer heel veel trotse papa's, mama's, zussen, broers en opa's en oma's.

Ik wil alle vrijwilligers die zich op wat voor manier hebben ingezet voor het NK enorm bedanken. Bedankt ook aan de fantastische CKV-supporters. Ook de vereniging Juventa bedankt voor de organisatie. Het was een mooie dag.

Fijne zomer allemaal! Even lekker geen korfbal. Hoewel de JTC nog even hard aan de slag moet met de team-indeling en het vinden van trainers. Maar wie wil er nou geen trainer zijn bij deze mooie club?!

Lalalalalalalalalalalala come on Nieuwerkerk!! Lalalalalalalalala  (Ajax-liedjes kunnen dus best leuk zijn als ze maar de juiste tekst bevatten!)

Ronald Verbeek
Voorzitter JTC CKV Nieuwerkerk