CKV Nieuwerkerk

Aanstaande zaterdag start voor het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk het tweede seizoen in de zaalhoofdklasse. Na de knappe handhaving in haar debuutseizoen mag de jonge talentvolle ploeg van coaches Leon Simons en Jan van Essen dit jaar weer aan de bak in de loodzware maar prachtige competitie. De duels in de zaalhoofdklasse staan elke week weer garant voor spektakel, veel goals, talentvolle en sterke spelers en prachtig korfbal.

Nieuwerkerk start zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Avanti uit Pijnacker. In deze vooruitblik nemen we jullie mee langs de 7 tegenstanders van Nieuwerkerk 1. Waar ligt de kracht van onze opponenten en wat kunnen we verwachten. We doen dit op alfabetische volgorde dus pretenderen geen waarzeggende kwaliteiten dit keer. Puur omdat dit best moeilijk is. Hoewel we met de degradanten Die Haghe en Sporting Delta en kampioen DeetosSnel vorig seizoen een 100% Toto-score zouden hebben gehad.

Allereerst Avanti uit Pijnacker. Onze eerste tegenstander van aanstaande zaterdag. De degradant uit de Korfbal League, dus direct een zware dobber. Twee seizoenen geleden promoveerde Avanti verrassend naar de Korfbal League nadat de ploeg twee seizoenen daarvoor in een poule met Nieuwerkerk kampioen was geworden in de Overgansklasse. Prachtige jaren dus voor de blauwhemden. Vorig jaar was het vooral genieten in de League en veel ervaring opdoen. Na de degradatie werd afscheid genomen van routiniers David Post en Sijmen v.d. Bergh. Vanuit de zeer succesvolle A1 van Fortuna uit Delft kwamen Tom Snaphaan en Angelo v.d. Hout naar Pijnacker. Zij kwamen mee met hun A1 trainer Niels v.d. Steuijt. Na jarenlang succesvol coach te zijn geweest van Fortuna A1 is hij de assistent geworden van de nieuwe Avanti coach Marrien Ekelmans. Hij kwam over van Valto en nam zijn sterspeelster Judith Goedendorp mee. Een echte spits. Ook Sophie Donkervoort gaat in de zaal weer spelen. Met de aanwezigheid van pure spits Rick v.d. Blink, sterke verdediger Jordy Zuidam en de lepe Stephan Hogervorst beschikt Avanti zo over een sterk team. Na een stroef begin in de veld hoofdklasse heeft de ploeg zich goed hersteld en inmiddels staan ze in de middenmoot met 7 punten.

Dan DSC uit Eindhoven. DSC kennen we nog van vorig zaalseizoen. Toen nog de degradant. Vorig jaar niet in staat om de kruisfinales te halen en dat viel wat tegen in Eindhoven. Er werd afscheid genomen van trainer André Kuipers en ook vertrok Robbe de Wit naar DVO. De dames topscoorster Maaike Roubos hing haar korfbalschoenen in de wilgen. Twee aderlatingen voor DSC. Nog altijd is Timo de Wit een blikvanger in Eindhoven. Ook onder leiding van de nieuwe coach Wouter Blok kan DSC op hem bouwen. Aram Brouwers is zijn plekje kwijtgeraakt aan de teruggekeerde spits Jan Knollema. Verder beschikt DSC natuurlijk nog steeds over goede dames met bijvoorbeeld Renee Kuin en Lotte van Montfort. Niet onverwacht staat DSC in de veldhoofdklasse dan ook hoog op de ranglijst. Een vierde plek met 11 punten en slechts 2 punten achter koploper TOP. Een prima ploeg dus die we eind december en begin januari twee keer achter elkaar treffen. Vorig jaar pakte Nieuwerkerk thuis een belangrijk punt tegen DSC. 

De volgende ploeg is Groen Geel uit Wormer. Groen Geel wordt in korfballend Nederland gezien als de meest talentvolle ploeg op niveau. Na de verloren hoofdklasse-kruisfinale van vorig seizoen tegen Dalto wist de ploeg de boel knap bij elkaar te houden. Talenten en jeugdinternationals als Kevin Dik, Carlo de Vries en Martin Coevert wisten de aanbiedingen uit de Korfbal League te weerstaan. Sterker nog; Groen Geel versterkte zich behoorlijk met spelers uit de League. Routinier Stijn Hoekstra (Awdtv en KZ) kwam er bij. En bij de dames versterkten onder meer jeugdinternationals Lindsy Krop (Blauw Wit) en Renee van Ginkel (DVO) de selectie. Groen Geel is hierdoor nog sterker geworden. De ploeg heeft een duidelijk doel voor ogen: promotie naar de Korfbal League en de Ereklasse. Op het veld vallen de prestaties iets wat tegen in de hoofdklasse. Na een prima start met vier zeges verloor Groen Geel drie keer op rij waardoor de achterstand op KCC nu vier punten is. Groen Geel is wellicht meer een zaalploeg. Vast staat dat ze het goed gaan doen in deze poule. In speelronde 2, op zaterdag 24 november, komen ze op bezoek in de Kleine Vink. 

Dan over naar de eerste promovendus uit de overgansklasse. Dat zijn de Meervogels uit Zoetermeer. Ook geen onbekende tegenstander. Vorig jaar een mooi kampioenschap en nu dus in de Hoofdklasse. Na het kampioenschap trokken De Meervogels veel spelers aan. Van degradant Die Haghe kwamen Nienke Hoogeveen en Jaimy Roos. Jaimy gaat zo spelen met zijn broertje Mike. Eerder keerde al Lars Ottevanger terug van Tempo. Eline van Lomwel keerde terug na een avontuurtje bij KVS en Danny Schulting maakte via de Eibers de komst vanaf Dalto. Tariq de Wit is hersteld van een blessure en zat zijn broer Timo helaas noodgedwongen stoppen met topkorfbal. Zo zijn er flink wat wisselingen bij De Meervogels. Op het veld in de overgangsklasse moest de ploeg dan ook nog wat wennen. Drie nederlagen en met 10 punten een vierde plek. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe een promovendus het doet maar duidelijk is dat de ploeg uit Zoetermeer beschikt over voldoende ervaring, talent en een brede selectie. 

SDO Kamerik is de tweede promovendus in deze poule. De ploeg jojoot al jaren tussen de hoofdklasse en de overgangsklasse. Vorig jaar dus weer kampioen geworden in de overgangsklasse waardoor de oranje formatie dit jaar weer in de hoofdklasse acteert. Dat doet SDO ook op het veld. Daar heeft de ploeg het moeilijk. Met 1 punt staat SDO onderaan. Dat punt werd in de laatste wedstrijd gepakt tegen koploper Rohda. In de ploeg bij SDO een oude Zeeuwse bekende, namelijk Sander Harinck. Wij kennen Harinck vooral van zijn periode bij Tjoba al heeft hij tussendoor ook even bij Vriendenschaar Hardinxveld gespeeld. Hoe Harinck in Kamerik terecht is gekomen, is voor ons nog even een vraag. Bekende namen in SDO 1 zijn Hilbert van Koerten en Jelmer Beijeman. Heren die heel makkelijk kunnen scoren. Bij de dames (voor ons) minder bekende namen. In de sporthal in Kamerik zal echt geen tegenstander het makkelijk krijgen. De hal is klein en het publiek fanatiek. SDO zal gewoon weer gaan genieten van het spelen in de hoofdklasse en gaan echt voor stuntjes zorgen. Als dat maar niet in speelronde 3 tegen Nieuwerkerk is.

De volgende sterke tegenstander is Tempo uit Alphen aan de Rijn. Bij Tempo is weinig veranderd. Eigenlijk verandert daar al jaren niks. De drie broertjes Steenbeek en Edwin v.d. Weijde vormen het herenkwartet. Bij de dames is de van Eibernest overgekomen Elma Schreuder een absolute versterking. Vorig zaalseizoen haalde Tempo bij Nieuwerkerk in de poule net niet de kruisfinale (DeetosSnel en Dalto wel). Op het veld promoveerde de ploeg van coach Frits Wip wel naar het hoogste niveau. In de Ereklasse doet Tempo het prima. Nipte nederlagen tegen DOS’46 en LDODK en zelfs winst op het Blauw Wit van Christian Dekkers. Daardoor een vijfde plek, boven Blauw Wit. Frits Wip kennende wil hij met Tempo dit zaalseizoen maar 1 ding: promoveren. Daar heeft hij ook zeker de ploeg voor. Vorig jaar wist Nieuwerkerk in Alphen bijna te stunten. In de slotfase gaf de ploeg de overwinning weg. In de Kleine Vink was Nieuwerkerk een paar maanden later kansloos. Interessant om te zien in hoeverre Nieuwerkerk is gegroeid om dit seizoen Tempo meer tegenstand te kunnen bieden.

Dan de laatste tegenstander. Dat is het Zeeuwse TOP uit Arnemuiden. Over ploeg gesproken waar weinig verandert in de loop der jaren. Bij TOP nog altijd Jeanine Marijs (weer de lokroep uit de Korfbal League weerstaan) en ook is Anita de Ridder teruggekeerd van een jaartje PKC. Tel daar de zusjes Bouwens bij op en de nieuwe coach Kees Jan Oppe heeft weer een dameskwartet waar de hele hoofdklasse jaloers op is. Bij de heren leverde TOP wel wat in door de terugkeer van Dylan Gillissen naar Swift. Toch draait TOP goed op het veld in de hoofdklasse. De Zeeuwen staan bovenaan en vormen de top met Rohda, Fiks en DSC. In de voorbereiding verloor TOP overigens met 24-26 van Borgerhout, de Belgische formatie waar Nieuwerkerk enkele dagen later vrij eenvoudig van won. De afgelopen jaren waren de wedstrijden tegen TOP verschillend van aard. In Zeeland boekt Nieuwerkerk zelden een resultaat terwijl in Nieuwerkerk vaak wordt gewonnen. Zo ook vorig zaalseizoen toen Nieuwerkerk in speelronde 12 een heel belangrijke en knappe zege boekte op TOP. In speelronde 4 komt TOP op visite in Nieuwerkerk. Laten we hopen op eenzelfde scenario.

Het rijtje tegenstanders bij elkaar genomen, kunnen we wel constateren dat Nieuwerkerk wederom in een weliswaar prachtige, maar tevens loodzware hoofdklasse poule is ingedeeld. Laten we dan nog even snel naar onze eigen ploeg kijken. Ten opzichte van vorig jaar hebben we wat ervaring verloren. Broer en zus Kores en Eunice Punt-Havenaar zijn helaas gestopt en ook Tim Nome en Lisanne Bron-Halbe spelen niet meer in de selectie. Mats Rodenburg (Dalto), Laura v.d. Linden (DeetosSnel) en Miriam Swart versterkten de gelederen. Met deze spelers in de ploeg maakte de ploeg in september en begin oktober een zeer frisse indruk op de korfbalvelden. Leuk spel om naar te kijken en veel goals. Helaas was Swift in speelronde 6 te sterk en eindigde Nieuwerkerk door de nederlaag bij HKC in mineur. Maar laten we het positief bekijken. Het was vaak genieten! Ook afgelopen weekend was het geen straf om bij Nieuwerkerk 1 op de tribune te zitten. Een waanzinnige wedstrijd tegen Oost Arnhem op vrijdagavond notabene. Het scoreverloop liet maar weer eens zien hoe raar een zaalkorfbalwedstrijd tegenwoordig kan verlopen. Een 5-1 en 9-5 voorsprong werd in een mum van tijd omgezet in een 10-12 achterstand en 13-17 ruststand om vervolgens in de tweede helft met 33-29 te winnen.

Ook dit jaar zal Nieuwerkerk elke week weer alles geven in de Hoofdklasse. Het is nodig om te overleven. De ploeg heeft de steun van het publiek hard nodig. Het was geen toeval dat de laatste wedstrijden van vorig zaalseizoen, toen het publiek er goed achter ging staan, allemaal werden gewonnen.

We wensen alle spelers en coaches heel veel succes en plezier toe! En aan de supporters: kom in grote getalen, steun de ploeg en geniet van dit mooie niveau!