CKV Nieuwerkerk

Swift kampioen na 13-11 zege op Nieuwerkerk

Datum: 02-06-2019 10:35

Nieuwerkerk speelde zaterdag 1 juni uit bij Swift in Middelburg. Voor Swift de kampioenswedstrijd. Voor Nieuwerkerk de laatste kans om de strijd om de titel spannend te houden. De wil was er absoluut bij het achttal van Simons en Van Essen. De eerste helft was Nieuwerkerk, zonder zelf uit te blinken, de bovenliggende partij. Bijna steeds aan de goede kant van de score, maar door een matige afronding slechts een 6-7 voorsprong bij rust. In de tweede helft helaas een kwartier totale droogte bij Nieuwerkerk. Swift wist de wedstrijd tussen de 38e en 45e minuut te beslissen met 5 goals op rij. Nieuwerkerk bleef ervoor gaan en dat valt te prijzen. Toch was Swift uiteindelijk met 13-11 de sterkste na een matig duel. Swift dus ongeslagen kampioen. Een hele knappe prestatie. Nieuwerkerk feliciteert Swift dan ook met deze terechte titel en wenst de ploeg succes in de Hoofdklasse volgend seizoen.

Foto’s van Swift via: https://kvswift.nl/2019/06/swift-naar-de-hoofdklasse/

Het was zaterdag warm in Nederland, zo ook in Middelburg. Waar Swift normaal al niet zo’n hoog tempo hanteert in het aanvalsspel, werd dit tempo door de hitte nog lager. Ook Nieuwerkerk speelde niet altijd even snel en dynamisch, maar misschien maakte dat deel uit van het opgezette strijdplan. Verdedigend zat het in ieder geval heel goed in elkaar bij de blauwhemden, maar daarover later meer.

Swift speelde haar kampioenswedstrijd. Het leidde niet tot een enorme drukte in Middelburg, maar er stond genoeg publiek langs de lijn. Het eerste wapenfeit was voor Nieuwerkerk, dat via een strafworp van Niels Stuurstraat op 0-1 kwam in de 2e minuut. De 1-1 van Swift liet helaas niet lang op zich wachten. Uit een strafworp werd het 1-1. Helaas wist Swift in de eerste vier minuten van de wedstrijd drie keer te scoren. Gezien het vervolg van de wedstrijd was dat even te snel. De 2-1 uit een schot van Mirella Pouwer en de 3-1 na een iets wat gemakkelijk gegeven strafworp. Daarna ging de defensie van Nieuwerkerk op slot. Met name het vak van Collée, Hoogendoorn, Swart en Van Horik verdiende de complimenten over de wijze waarop ze Swift uitschakelden. 11 minuten na de 3-1 van Pouwer wist Swift pas weer te juichen, overigens weer na een schot van Pouwer (die profiteerde van het feit dat ze soms bewust wat ruimte kreeg).

In de tussentijd nam Nieuwerkerk de wedstrijd over. Vrije bal Babette Blok, 3-2, gevolgd door een Time Out van Simons en Van Essen. Puntjes even op de i. Een hard blok van Swart op de vrije bal van Swift. Een prima aanval met heel veel rebounds van Mats Rodenburg en 3-3 door Stuurstraat van afstand. Diezelfde minuut nog de voorsprong voor Nieuwerkerk, na een mooie pass van Swart was het Van Horik dichtbij voor de 3-4. Als Nieuwerkerk op schot was geweest zaterdag, was dit het moment geweest om Swift pijn te doen. Maar daar waar ze zo goed verdedigden, waren Hoogendoorn, Collée en Swart niet bepaald op schot. Ook het damesduo Blok/V.d. Linden kwam niet lekker uit de verf in aanvallend opzicht. Ook de verdienste van Swift natuurlijk. In de 15e minuut daardoor de gelijkmaker van Pouwer, die werd gevolgd door een drinkpauze.

Ook na de drinkpauze kwam Nieuwerkerk weer op voorsprong. Stuurstraat was eigenlijk de enige Nieuwerkerk speler die wel op schot was, 4-5. Helaas weer een gemakkelijk gegeven vrije bal, die werd benut door Aisja Zuidweg, 5-5. De slotfase van de eerste helft ging in. Collée verdiende een strafworp na een mooie actie. Hoogendoorn miste het buitenkansje helaas. Niet veel later een mooie pass van Hoogendoorn op Collée en een goal onder de korf, 5-6. Met haar derde afstandsschot (en daarmee de enige Swift-speler die tot een veldgoal kwam de eerste helft) was het Mirella Pouwer met de 6-6. Niels Stuurstraat bepaalde de ruststand met een schot op 6-7 in het voordeel van Nieuwerkerk. Zijn vierde treffer alweer in dit doelpuntarme duel.

Verdedigend had Nieuwerkerk de zaken goed voor elkaar. Aanvallend was de ploeg helaas niet scherp genoeg om een gaatje van twee te slaan in de eerste helft. Als dat was gelukt, had men misschien nog beter kunnen profiteren van de onrust bij Swift. Daar waren de zenuwen van de kampioenswedstrijd duidelijk aanwezig. Logisch ook. Er stond promotie naar de Hoofdklasse op het spel. Vanuit Nieuwerkerks perspectief was het natuurlijk de vraag of de ploeg in de tweede helft wel een groter verschil kon maken. Helaas liep dat anders.

De eerste acht minuten van de tweede helft veranderde er eigenlijk weinig aan het spelbeeld. Het genoemde Nieuwerkerk vak bleef fantastisch verdedigen. Een ding was anders en dat was dat Stuurstraat helaas niet meer raakschoot. Hij nam veel goede pogingen die beginfase, maar de bal viel niet meer door de korf. In de 6e minuut kwam Lotte Dingjan in het veld voor Babette Blok.

Een cruciaal moment in de 8e minuut volgde. In de verdediging kreeg Nieuwerkerk een spelhervatting na een overtreding van Joren Gillissen. Gillissen wilde de bal niet afgeven en er ontstond wat getrek tussen Collée en Gillissen. Swift kreeg vervolgens de bal mee. Een onbegrijpelijke beslissing. Vlam een beetje in de pan en zeker toen Gijs Gillissen in de aanval die volgde al snel op fraaie wijze de 7-7 wist te scoren. Collée zal volgende keer uit het duel blijven, maar feit blijft dat dit een dure fout was van de arbitrage. Het vertragen van Swift werd zo ook nog eens beloond.

Swift had een opleving daarna en Nieuwerkerk kakte juist wat in. Aanvallend werd het helaas steeds moeizamer. Rosanne Lansbergen kwam in het veld voor Cathy van Horik en niet veel later kwam Nathan Marck voor Dani Hoogendoorn. Hoogendoorn had heel goed verdedigd tegen Joren Gillissen, maar kwam helaas zelf aanvallend niet uit de verf zaterdag. De wissels hielpen Nieuwerkerk niet aan de broodnodige goals. Aan de andere kant vielen ze wel. Een korte kans van Mirella Pouwer en een strafworp en binnen het kwartier was het 9-7 voor Swift. Nieuwerkerk al bijna 15 minuten zonder goal in de tweede helft en de titelstrijd natuurlijk wel beslist op deze manier.

Na een kwartier 10-7 uit wederom een vrije bal van Aisja Zuidweg. Het werd een beetje pijnlijk zo voor Nieuwerkerk en dat had de ploeg op basis van de eerste helft niet verdiend. Een minuut later de 11-7 uit een omdraaibal van diezelfde Zuidweg. Een 5-0 streak na de rust voor de Zeeuwen. Koen Collée doorbrak de droogte na ruim een kwartier met een schotje van dichtbij na goed werk van Lansbergen, 11-8. Kort na de drinkpauze versierde Swart vervolgens een strafworp, die werd benut door Collée, 11-9. De wedstrijd werd weer even spannend toen Laura v.d. Linden, na een prima aanval van Nieuwerkerk, met een droog schot de 11-10 wist te maken. Helaas kwam Swift (strafworp) al snel op 12-10. De Zeeuwen hadden op dit moment 50% van hun goals uit vrije ballen en strafworpen gemaakt.

In de slotfase gebeurde nog genoeg. Een afgekeurde goal van Collée, een gemiste stip van Collée en een goal van Nathan Marck. 12-11. Het siert Nieuwerkerk dat ze tot het einde bleven gaan voor een resultaat. Dat resultaat kwam er niet door de eerste goal van Stephan den Boer, 13-11. Dat was ook de einduitslag. Swift wint ook haar 13e wedstrijd. Ongelooflijk knap en dus de terechte kampioen. Nieuwerkerk heeft ervoor gestreden en deed het op twee korte periodes verdedigend uitstekend. Aanvallend was het niet voldoende om de kampioen te verslaan. 11 goals is natuurlijk veel te weinig.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 4(1), Koen Collée 3(1), Nathan Marck 1, Laura v.d. Linden 1, Cathy van Horik 1 en Babette Blok 1.