Regels Kleine Vink voor zaalwacht, coaches, spelers en publiek

Datum: 04-11-2019 18:22

Beste allemaal,

Het zaalseizoen begint bijna! Iedereen is er bij gebaat dat de wedstrijden op tijd beginnen. Ook willen we de hal en de kleedkamers netjes houden. Hierbij dan ook wat instructies voor de zaalwachten, coaches, aanvoerders en publiek:

Zaalwacht (en andere ouders):

Bij de jeugdwedstrijden is er een ouder aangewezen die tijdens de wedstrijd fungeert als zaalwacht. Dit betekent net iets meer dan alleen achter de knoppen van het scorebord zitten.

Als je bent aangewezen als zaalwacht bij de wedstrijd van jouw kind, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent in de sporthal. Als jij in de ochtend als eerste staat aangewezen (9.00u of 9.30u), zorg er dan samen met de trainers voor dat de palen voor de drie veldjes of het ene grote veld worden opgezet. Er kunnen twee tafels worden opgesteld en daarop kan de bediening van het scorebord worden neergezet.

• Probeer in samenwerking met de coaches van Nieuwerkerk en de tegenpartij en de scheidsrechters om de eerste wedstrijd iets eerder te laten starten, bijvoorbeeld 8.55u ipv 9.00u of 8.25u in plaats van 8.30u.

• Een ploeg schiet maximaal drie minuten in voor de wedstrijd. Spreek met coaches en scheidsrechter af dat er snel wordt ingefloten voor het begin van de wedstrijd. Zet de klok op 3 minuten en laat deze aflopen naar 0.

• Spreek voor de wedstrijd met de coaches en de scheidsrechter af dat er maximaal vijf minuten rust wordt gehouden na de eerste helft. Na de eerste helft roep je dit ook nog even naar iedereen. Je zet de klok op 5 minuten en laat deze aflopen naar 0. Als een ploeg langer in de kleedkamer blijft zitten, ga je als zaalwacht de ploeg uit de kleedkamer halen. De toeter hoor je niet in de kleedkamer dus het heeft geen zin om die in te drukken.

• Tijdens de wedstrijd houd je als zaalwacht de score van de wedstrijd bij. In de plastic bak zit een beschrijving hoe dit werkt en er is altijd wel iemand in de zaal die weet hoe dit werkt.

• Zorg ervoor dat er bij een blessure snel wordt doorgewisseld en dat de wedstrijd snel hervat.

• Zorg dat er tijdens de wedstrijd geen kinderen rondom het veld met ballen spelen. Daar kunnen natuurlijk alle ouders op letten. Ook mag er niet gegeten en gedronken worden in de sporthal. Houd daar met elkaar toezicht op als ouders/zaalwacht.

• Na de wedstrijd moeten de spelers al hun rommel rondom de spelersbank even in de prullenbak gooien. Houd daar als zaalwacht toezicht op.

• Controleer als zaalwacht en andere ouders af en toe de kleedkamers zodat daar ook alles netjes blijft.

Coaches en aanvoerders:

Net als de zaalwacht hebben de coaches en aanvoerders een belangrijke taak bij het handhaven van het tijdschema in de sporthal. Zorg dat je spelers op tijd aanwezig zijn. Zorg dat je ploeg klaar is voor het inschieten en dat dit maximaal drie minuten duurt. We zien soms coaches die kort voor de wedstrijd nog minuten lang tegen hun ploeg gaan praten langs de lijn en dat er daarna nog minutenlang high fives worden uitgedeeld. Doe dat vooral in de wedstrijdbespreking en zorg dat je ploeg snel het veld in gaat. Hier gaat vaak kostbare tijd verloren.

Bij een blessure snel doorwisselen. Je kan altijd nog terugwisselen daarna. Houd het kort in de rust. Er staat maximaal vijf minuten voor de rust. Als jij langer in de kleedkamer blijft zitten met je ploeg, heeft de hele club daar last van.

Spreek voor de wedstrijd even af met je scheidsrechter en de coach van de tegenpartij dat er 3 minuten wordt ingeschoten en 5 minuten wordt gerust.

Controleer als coach ook af en toe de kleedkamers of jouw ploeg en de tegenstander het netjes houden in de Kleine Vink. Let er na de wedstrijd op dat jouw ploeg en de tegenpartij alle rommel rondom de spelersbank in de prullenbak gooit. Je wilt niet weten wat we daar aan het einde van de dag allemaal aantreffen.

Bedankt allemaal voor jullie medewerking!

Veel plezier en succes in de zaal!