CKV Nieuwerkerk

Prachtige comeback van Nieuwerkerk tegen TOP

Datum: 08-12-2018 15:19 null

Een werkelijk uitzinnige sporthal de Kleine Vink heeft zaterdag een tweede helft beleefd om nooit meer te vergeten. Gedurende de eerste helft gaf het ingetogen publiek Nieuwerkerk weinig kans meer tegen koploper TOP uit Arnemuiden. Na een zwakke start van de blauw zwarten stond TOP na een kwartier op een terechte 4-10 voorsprong. TOP verzuimde dit verschil te vergroten en Nieuwerkerk kon gelukkig zijn met een ruststand van slechts 10-14. In de tweede helft was werkelijk alles anders. Het publiek ging als één man achter de ploeg staan en zag de wedstrijd kantelen. In het veld gingen de spelers weer ouderwets door het vuur voor elkaar en werd elke goal gevierd alsof het de winnende was. Zo kroop Nieuwerkerk steeds dichterbij en bij 16-16 was het gelijk. Bij 19-18 was daar de eerste voorsprong en vervolgens pakte de ploeg van Simons en Van Essen een tweepunten voorsprong om die niet meer weg te geven. Een fantastische ontlading in de Kleine Vink en een prachtige interactie tussen spelers en supporters. Nieuwerkerk na vier speelrondes in de Hoofdklasse op 6 punten en nog belangrijker: op een gedeelde eerste plek!

Na twee mooie zeges op Groen Geel en SDO keek Nieuwerkerk met het nodige vertrouwen uit naar het duel met de ongeslagen koploper TOP uit Arnemuiden. TOP is een serieuze kampioenskandidaat. Op het veld koploper in de Hoofdklasse en dus ook in deze sterke zaalpoule bovenaan. Bij TOP een verrassing in de basis; routinier Petra van Belzen-de Ridder op de plek van de talentvolle Willemijn Bouwens. Bij Nieuwerkerk de vertrouwde namen. De wedstrijd stond onder leiding van het prima arbitrale duo Van Vreeswijk en Keijman.

Babette Blok kreeg de lastige en belangrijke taak om Jeanine Marijs uit te schakelen en Miriam Swart mocht het opnemen tegen Anita de Ridder (terug van een jaar PKC). Marijs en De Ridder behoren aanvallend gezien tot de top van Nederland en het was dan ook prachtig om te zien dat Blok en Swart alles in de strijd gooiden om het aantal goals van deze dames zo laag mogelijk te houden. Dat lukte!

Dit nam niet weg dat Nieuwerkerk matig aan het duel begon. In de aanval veel verkeerde keuzes, haastige aanvallen, weinig rebound en snel balverlies. En het ergste: weinig goals. Ook verdedigend zat het niet goed in de beginfase. Zo had de beste verdediger van de blauw-zwarten, Koen Collée, geen fijne start tegen de rappe Jurgen Janse. Twee acties van deze Janse bezorgde TOP een snelle 0-2 voorsprong. Ondanks dat Nieuwerkerk de eerste vijf minuten nog wel aardig meekwam, mede door goals van Dani Hoogendoorn en Babette Blok, was bij een stand van 2-3 toch duidelijk dat TOP beter in de wedstrijd zat. TOP was fel op de bal, dat bleek al bij het uitverdedigen en ook in de verdediging kwam Nieuwerkerk niet in haar gewenste eigen spel.

TOP loopt vervolgens uit naar 2-5 en mist op die stand een strafworp. Dani Hoogendoorn vervolgens met zijn tweede treffer voor de 3-5. Via Petra van Belzen en Babette Blok (ook haar tweede) gaat het vervolgens naar 4-6. Vervolgens zijn daar twee van de bekende afstandsschoten van Jeanine Marijs en gaat TOP plots naar een verschil van vier. Als dan ook Anita de Ridder en haar zus Petra de korf vinden staat TOP dus toch door vijf damesgoals op rij op een 4-10 voorsprong na een kwartier korfbal.

Met twee mooie treffers van afstand brengt Collée zijn ploeg weer in de buurt van TOP, maar zijn directe tegenstander Janse volgt zijn voorbeeld en schiet ook twee keer raak. 6-12 met nog vijf minuten tot de rust. Die laatste vijf minuten wisselt Nieuwerkerk in de verdediging van tactiek en mede daardoor kan TOP niet verder uitlopen of het gaatje van zes in stand houden. Miriam Swart schiet van ver de 7-12 binnen, maar ook deze goal wordt gevolg door een goal van TOP. En ook na de 8-13 van Niels Stuurstraat (zijn eerste goal en vanaf de stip) is het raak voor TOP: Anita de Ridder met haar tweede en 8-14. In de laatste twee minuten nog twee belangrijke treffers voor Nieuwerkerk. Een handige goal van Cathy van Horik en een strafworp van Hoogendoorn. Ruststand 10-14 en dat was vanuit Nieuwerkerks perspectief zo slecht nog niet.

In de tweede helft moest er uit een ander vaatje getapt gaan worden. Niet alleen door de spelers maar ook door het publiek. Het publiek van Nieuwerkerk leek te beseffen dat haar jonge ploeg meer support nodig had in dit zware duel tegen de koploper. Vanaf de eerste minuut van de tweede helft gingen de supporters achter de ploeg staan. Gesteund door dit gezang schoot Nieuwerkerk uit de startblokken de tweede helft. Wat een verschil met de eerste helft! TOP was duidelijk van slag en Nieuwerkerk rook haar kansen!

Al snel 11-14 door een vrije bal van Blok en een minuut later 12-14 door een strafworp van Stuurstraat. Toen Dani Hoogendoorn met een heerlijke schot de 13-14 maakte in de derde minuut was de wedstrijd weer helemaal open. Een belangrijke 5-0 run voor Nieuwerkerk vanaf 8-14.

Belangrijke defensieve rollen uiteraard voor de dames. Zo streed Blok voor elke meter tegen Marijs en gaf ze haar weinig ruimte. En als Marijs dan een keer vrij stond, kreeg ze een verdedigend blok om haar ogen van de compagnon van Blok: Laura v.d. Linden. Fantastisch! Ook Stuurstraat stond goed te verdedigen tegen Jurriaan Bouwens. Wellicht geprikkeld door het verslag van vorige week, we zullen het niet weten. En aan de andere kant was het power-woman Miriam Swart die werkelijk alles in de strijd gooide tegen Anita de Ridder. En Swart won dit onderlinge duel overduidelijk op punten! In de hele tweede helft zouden Marijs en De Ridder allebei nog 1 keer raakschieten. Petra van Belzen scoorde niet meer na de rust. De vierde dame, Emmelie Bouwens, schoot TOP wel naar 13-15 in de 5e minuut. Het wachten was echter op het moment dat Nieuwerkerk langszij ging komen, dat merkte je aan alles.

Babette Blok met alweer haar vierde goal voor de 14-15. TOP bleef in deze fase mee scoren door fouten van Nieuwerkerk. Soms te gretig en dat leverde veel strafworpen op. Zo werd het 14-16 uit een stip van Peter van Belzen. Maar daarna was daar de gewenste gelijkmaker! Eerst 15-16 door uitblinker Dani Hoogendoor en daarna de 16-16 door een schot van Miriam Swart. De sporthal barste bijna uit zijn voegen.

Nu de voorsprong pakken en dan eroverheen. Strafworp TOP, 16-17 door invaller Michael Hendrikse. Aan de andere kant de invaller van Nieuwerkerk, Jasper Marck, met een schot voor de 17-17. Weer een strafworp voor TOP, Jorian Schroevers met de 17-18. Strafworp voor Nieuwerkerk, actie Swart, goal Dani Hoogendoorn, 18-18. Wat een spanning. En dan in de 14e minuut van de tweede helft is daar de eerste voorsprong van Nieuwerkerk. Wederom is het Jasper Marck die raakschiet, 19-18.

Vanaf dat moment is TOP de ploeg in achtervolging. Dat doen ze aanvankelijk goed, want door een doorloper van Hendrikse wordt het snel 19-19. Maar daar is alweer Miriam Swart van afstand, 20-19. Gevolgd door de eerste treffer van Jurrian Bouwens, 20-20. Laatste 10 minuten gaan in.

En in die laatste 10 minuten staat bij Nieuwerkerk Niels Stuurstraat op. Aanvallend niet in de wedstrijd en alleen gescoord uit stippen. Onder luide aanmoedigingen van het publiek stapt hij hier overheen en schiet twee keer heerlijk raak in minuut 41 en 42. 22-20 voor Nieuwerkerk! Een minuut later dan toch weer eens een goal van Marijs, 22-21. Maar Nieuwerkerk gaat het niet meer weggeven, dat is wel duidelijk, ondanks dat er nog zeven minuten te spelen zijn. Smetje in deze fase is een gele kaart voor Dani Hoogendoorn. Zijn eerste kaart in zijn carrière en wellicht wat te snel getrokken.

Het blijft natuurlijk wel spannend. Strafworp Hoogendoorn 23-21. Schot Anita de Ridder, 23-22. Maar dan een heerlijke doorbraak van Stuurstraat en nog fraaier afgerond met 1 hand: 24-22! TOP geknakt. Twee minuten geen goals waarna Collée van afstand de wedstrijd beslist. De laatste goal is van TOP vanaf de stafworpstip. Eindstand 25-23. Tweede helft 15-9 voor Nieuwerkerk. Wat een wedstrijd en wat een ontlading.

Nieuwerkerk staat zo na vier wedstrijden op zes punten en heeft al twee titelkandidaten verslagen. Samen met Tempo, Avanti en DSC staat Nieuwerkerk nu op een gedeelde eerste plek. Vorig jaar werd het aantal van zes punten pas in speelronde 11 behaald, toen ook door een zege op TOP. TOP staat nu op een 5e plek met 5 punten. Groen Geel verloor weer en heeft 3 punten. De Meervogels en SDO staan samen op 0 punten.

Volgende week de belangrijke uitwedstrijd voor Nieuwerkerk bij De Meervogels. Daar kan de ploeg uit Zoetermeer op 8 punten worden gezet en in de strijd om handhaving zou dat een hele belangrijke stap zijn. Nu weer tot dinsdag genieten van deze prachtige prestatie en dan de focus op Zoetermeer en de Meervogels. Als het publiek van CKV het belang van deze wedstrijd beseft, kan het wel eens een gekkenhuis gaan worden in sporthal de Veur volgende week.

Doelpunten Nieuwerkerk: Dani Hoogendoorn 7(3), Niels Stuurstraat 5(2), Babette Blok 4, Miriam Swart 3, Koen Collée 3, Jasper Marck 2 en Cathy van Horik 1

Doelpunten TOP: Jorian Schroevers 4(2), Jurgen Janse 3, Jeanine Marijs 3, Anita de Ridder 3, Peter van Belzen 3(3), Petra van Belzen 2, Emmelie Bouwens 2, Michael Hendrikse 2(1), Jurriaan Bouwens 1