Datum: 14-10-2018 10:42

Een enigszins onherkenbaar Nieuwerkerk 1 verloor zaterdag de eerste punten van het seizoen. Swift uit Middelburg was een maatje te groot en won dik verdiend met 15-20 na een 5-11 ruststand en een 5-13 tussenstand vlak na rust. Onder toeziend oog van veel publiek zat het er voor Nieuwerkerk eigenlijk geen moment in. Nieuwerkerk oogde wat gespannen en haalde qua spel niet haar niveau van de laatste weken. Dat was ook de verdienste van Swift. De Zeeuwen waren, zeker de eerste helft, feller en gaven meer druk in defensief opzicht. Via 4-6 liep Swift in de laatste vijf minuten van de eerste helft uit naar 5-11. Toen het na rust gelijk 5-13 werd, was de wedstrijd beslist. Nieuwerkerk had een korte opleving die leidde tot 11-14 en 12-15. Swift liet het niet spannend worden en vertrok als koploper van de Kleine Vink.

Een kraker waar iedereen al een tijdje naar uit had gekeken. Tot dusverre staken Nieuwerkerk en Swift erboven uit en hadden ze allebei alle wedstrijden gewonnen. Het recente verleden in onderlinge duels maakte Swift wel de lichte favoriet. Ook zaterdag had de ploeg het weer goed voor elkaar. Het plan van Swift klopte en Nieuwerkerk kwam niet in haar eigen spel. Typerend voor het verloop van de wedstrijd was de eerste aanval van Nieuwerkerk, waarin de ploeg binnen 5 seconden de bal kwijt en aan de andere kant Joren Gillissen, na een lange Zeeuwse aanval de score zag openen. In de beginfase waren de zusjes Naomi en Aisja Zuidweg de opvallendste spelers. Bij een 2-5 voorsprong van Swift hadden zij beiden al tweemaal gescoord.

Nieuwerkerk nam kansen genoeg, maar de afronding liet helaas te wensen over. Pas in de 9e minuut vond de ploeg via Dani Hoogendoorn voor de eerste keer de korf. Swift gaf veel druk op de juiste mensen van Nieuwerkerk en de Nieuwerkerkers die wel de ruimte kregen waren ongelukkig in hun afronding. Toch bleef Nieuwerkerk in de wedstrijd, omdat ook Swift nog niet met scherp schoot in deze fase. Zo werd het 3-5 via Cathy van Horik en 4-6 door Niels Stuurstraat, nadat Joren Gillissen zijn tweede had gemaakt.

Vanaf de 24e minuut was het Swift dat de klok sloeg en de wedstrijd definitief naar zich toe trok. Bepalend in deze fase was Gijs Gillissen die voor de rust nog drie keer raakschoot. Eerst binnen de minuut 4-7 en 4-8 uit zijn handen. Stuurstraat deed nog wat terug, maar in minuut 26, 27 en 28 was het raak voor Swift door Stephan de Boer, Naomi Zuidweg en wederom Gijs Gillissen. Swift ging rusten met een comfortabele 5-11 voorsprong.

En zo was het jonge team van Nieuwerkerk dan voor de eerste keer mentaal geknakt dit seizoen. Dat kan een keer gebeuren en is ook geen schande maar wel jammer dat het juist in deze belangrijke wedstrijd gebeurde. De laatste vijf minuten voor de rust waren bepalend geweest. Ondanks het slechte schotpercentage had Nieuwerkerk zeker nog kans gehad als die fase beter was doorgekomen.

Na rust was Nieuwerkerk van plan zich terug te knokken. Dan is het wel even een tikkie als het binnen een paar seconden 5-12 is door Stephan de Boer. Helaas ook de eerste vijf minuten een te laag afrondingspercentage bij Nieuwerkerk en dus geen goals. Vijf minuten na rust werd het 5-13 door een strafworp van Joren Gillissen en toen was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld.

Gelukkig gooide Nieuwerkerk daarna de schroom wat van zich af. Plots vielen de goals ook weer wat makkelijker. Met vier goals op rij in zes minuten zag de stand er wat beter uit. Cathy van Horik, Miriam Swart en twee keer Niels Stuurstraat waren de doelpuntenmakers. Na de 9-14 van Gijs Gillissen waren het Dani Hoogendoorn en wederom Stuurstraat die voor Nieuwerkerk wisten te scoren. Een 6-1 run in 10 minuten en dus plots met 11-14 weer terug in de wedstrijd?

Dat laatste was misschien maar een paar minuten zo. De bal had in die fase misschien wel een keer op de strafworpstip gelegd kunnen worden en dan had er nog wat mogelijk geweest. Dat gebeurde niet en Swift herpakte zich. In deze fase waren de zusjes Zuidweg met de 11-15 en 12-16 belangrijk. De Nieuwerkerkse tussenstorm ging weer liggen en Swift liet Nieuwerkerk niet meer dichterbij komen dan 13-16.

Om en om scorend eindigde de wedstrijd op 15-20 en Swift stapte dikverdiend als winnaar van het veld. Voor Nieuwerkerk niks aan de hand. Met 10 punten uit 6 duels staat de ploeg er nog steeds prima voor. Swift is echter een ploeg die weinig zal morsen, dus het is zaak om zelf ook te blijven winnen. Over een maand of acht staat het duel in Middelburg op het programma en Nieuwerkerk zal dan weer verder zijn als team. Eerst volgende week de uitwedstrijd bij Valto in de Lier om 16:30u.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 6(1), Dani Hoogendoorn 4(2), Mats Rodenburg 2, Cathy van Horik 2 en Miriam Swart 1

Doelpunten Swift: 1 onbekend, Gijs Gillissen 5, Joren Gillissen 4(1), Aisja Zuidweg 4, Naomi Zuidweg 4 en Stephan de Boer 2