CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk knokt zich naar eerste zege

Datum: 23-11-2019 16:45 null

In speelronde 2 van het zaalseizoen mocht Nieuwerkerk 1 wederom aantreden in sporthal De Kleine Vink. Promovendus Fiks kwam op bezoek. Een wedstrijd die Nieuwerkerk eigenlijk moest winnen. Daar zag het kort na rust niet naar uit. Na een enerverende eerste helft waarin Fiks werkelijk alles deed om te winnen, keek Nieuwerkerk bij rust tegen een 12-13 achterstand aan. Nieuwerkerk kwam ook deze week wat slap uit de kleedkamer en zag Fiks binnen drie minuten weglopen naar 12-16. Daarna kantelde de wedstrijd. Verdedigend zette Nieuwerkerk de puntjes op de i. Fiks kwam tot vier goals in de laatste 22 minuten. De invalbeurt van Mats Rodenburg bracht wat rust in de aanval en bij 16-16 was het weer gelijk. Bij een 17-18 achterstand waren de rollen ditmaal omgekeerd. Het was Nieuwerkerk dat vier keer op rij scoorde en de 21-18 voorsprong kon verdedigen dankzij een ijzersterke Dani Hoogendoorn in de slotfase. Eindstand 22-20 en twee belangrijke punten voor Nieuwerkerk.

Wedstrijdfoto's van Robbert Ephraim: ephraimphoto@outlook.com

Prachtige livestream van CKV Nieuwerkerk met commentaar via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=PjEorZsA-8w

Fiks beleefde vorige week een prima debuut in de Hoofdklasse. Een 31-32 nederlaag tegen KCC, daar is niks mis mee. Nieuwerkerk verloor van TOP met 19-24 en beide teams waren zaterdag dus op jacht naar de eerste punten. Voor een Hoofdklasser maakte Fiks nogal een knullige fout door wat spelers met de supportersbus mee te laten rijden. Deze bus had wat vertraging en dus was de Fiks-selectie, zaterdag spelend in de oranje uitshirts, vertraagd in de Kleine Vink. Dat zal Fiks-coach Harland in het vervolg liever anders zien. Bij Fiks verrassend genoeg geen Kevin Vreeken en Dionne Blange in de basis. Vreeken leek geblesseerd (op zijn plek Mart Hortensius) en de lange Blange werd vervangen door Lianne Anholts. Bij Nieuwerkerk dezelfde opstelling als vorige week.

Nieuwerkerk begon goed aan de wedstrijd en zag Babette Blok en Niels Stuurstraat al snel raak schieten. Daarna ontstond een echte vechtwedstrijd. Fiks gooide fysiek alles in de strijd. De spelopvatting was vrij eenvoudig. Naar binnen pompen met de dames, hopen dat er fysiek contact ontstond en wellicht wat strafworpen verdienen. We zagen het vorige week tegen KCC en Nieuwerkerk ging er niet goed mee om. Nadat Hortensius in de 4e minuut de eerste Fiks treffer binnenschoot counterde Laura v.d. Linden direct met de 3-1. Een mindere fase van Nieuwerkerk volgde. Melissa Heijne was belangrijk voor Fiks; een strafworp na inspringen van Miriam Swart en een omdraaibal zorgde voor 3-3 en daarna scoorde Michelle Rozenbroek de 3-4 nadat Babette Blok opzij werd gebeukt door Dominic van Welzen.

Door doelpunten van Jop Brouwer en Niels Stuurstraat pakte Nieuwerkerk toch weer een voorsprong van 5-4, maar daarna waren het weer twee goals voor Fiks. Zo golfde het spel op en neer. Nadat Mart Hortensius van dichtbij de 5-6 maakte (zijn laatste goal) kreeg Fiks een grote kans op de 5-7. Van Welzen miste een strafworp en zag Collée aan de andere kant wel scoren vanaf de stip (actie V.d. Linden). De belangrijkste speler in de openingsfase voor Fiks was Melissa Heijne. Na haar 7 goals tegen KCC ging ze ook in de Kleine Vink goed van start, 6-7 uit haar handen. Gelukkig voor Nieuwerkerk herpakte Swart zich daarna verdedigend goed. Op het kwartier schoot Stuurstraat Nieuwerkerk weer naast Fiks en na goed werk van Brouwer schoot Collée kort daarna de 8-7 binnen.

Daarna weer twee goals voor Fiks. Lianne Anholts kreeg aan de achterkant te veel ruimte en Roy Vreeken maakte zijn zelfverdiende strafworp. Het scenario bleef zich herhalen, want vervolgens weer twee goals van Nieuwerkerk: schoten van Stuurstraat en Brouwer en 10-9. Daarna weer teveel ruimte voor Lianne Anholts en weer raak van afstand: 10-10. Blok zette Nieuwerkerk op 11-10 en daarna een opvallend moment. Routinier Jan Anholts verdiende met een slimmigheidje een strafworp in de rebound maar in dezelfde actie gooit hij totaal onnodig Jop Brouwer met een kata-waza op de grond. Deze judoworp werd volledig terecht beloond met een gele kaart, door de prima scheidsrechter. De strafworp bleef wel staan en zo 11-11 door Roy Vreeken. Fiks nam direct na deze goal een Time Out. Kort na de time out schoot Van Welzen zijn enige treffer binnen, nadat hij plots teveel ruimte kreeg. Nadat Collée de 12-12 maakte uit een vrije bal bepaalde Roy Vreeken met zijn vijfde treffer (eerste veldgoal) de ruststand op 12-13.

Hoe zou Nieuwerkerk vandaag uit de kleedkamer komen. Vorige week een 10-8 voorsprong maar binnen een paar minuten 11-11. Dit keer was het niet veel beter. Wederom was Nieuwerkerk wat afwezig na de rust. Fiks profiteerde optimaal en schoot via Jan Anholts, Lianne Anholts (doorloper en haar derde) en Michelle Rozenbroek door naar 12-16. Een flinke tik voor Nieuwerkerk. 

Gelukkig herpakte Nieuwerkerk zich goed. Vanaf de 12-16 (3e minuut na rust) werd het verdedigend veel beter van Nieuwerkerk. Fiks zou nog maar tot vier goals komen in de resterende 22 minuten zuivere speeltijd. Aanvallend schoten al snel Stuurstraat en Babette Blok raak, 14-16. Met wat wissels wisselden Laura v.d. Linden en Cathy van Horik van vak. De koppels van vorige jaar werden zo in ere hersteld. Ook kwam Mats Rodenburg voor wat meer reboundende zekerheid. Het deed Nieuwerkerk goed.

Miriam Swart was belangrijk. Eerst van afstand de 15-16 en daarna een strafworp voor de 16-16. Collée maakte deze stip. Helaas aan de andere kant daarna ook weer twee snelle goals voor Fiks. Fiks had inmiddels Dionne Blange gebracht voor Lianne Anholts. We kunnen stellen dat de wissels van Nieuwerkerk zaterdag een stuk beter uitpakten dan die van Fiks. Toch schoten Jan Anholts en Melissa Heijne Fiks nog wel op 16-18. Daarna was het over voor Fiks. Met nog veertien minuten te spelen ging de defensie van Nieuwerkerk overheersen en op slot. Het gaf de ploeg alle tijd en gelegenheid om, zonder zelf heel goed te spelen, toch de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Invaller Mats Rodenburg van afstand voor de 17-18 en Collée ook van afstand voor de 18-18. Brouwer naar het andere vak en gelijk raak van afstand, 19-18. Babette Blok op het kwartier met een schotje, 20-18. En om het feest compleet te maken wederom Miriam Swart van afstand, 21-18. Een 5-0 run van Nieuwerkerk in minuut 36 tot 42. Knap!

Fiks zette nog een keer aan en kwam heel snel op 21-20 via schoten van Rozenbroek en Vreeken. De laatste 8 minuten scoorde Fiks helemaal niet meer. Stuurstraat schoot wel direct zijn 6e binnen en gek genoeg bepaalde hij in de 42e minuut de eindstand op 22-20. In de 8 minuten die volgden was Dani Hoogendoorn heer en meester in de Nieuwerkerkse defensie. Hij pakte werkelijk elke bal tegen Van Welzen en gaf Fiks daarmee niet de kans om zich terug te knokken. Twee zwaarbevochten punten derhalve voor Nieuwerkerk 1.

De ploeg is nog lang niet in haar beste vorm. In deze vorm ga je bijvoorbeeld geen punten pakken van KCC, HKC of AW/DTV. Daarvoor is het aanvallend nog te slordig en worden echt nog teveel verkeerde keuzes gemaakt. Wel zal het verdedigende optreden van de tweede helft tegen Fiks vertrouwen geven voor de komende weken. Volgende week de uitwedstrijd bij Avanti. Avanti verloor, na een dikke overwinning op Rohda, dit weekend met 25-20 bij AW/DTV. Geen makkelijke opgave in Pijnacker volgende week.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 6(1), Koen Collée 5(2), Babette Blok 4, Jop Brouwer 3, Miriam Swart 2, Mats Rodenburg 1 en Laura v.d. Linden 1

Doelpunten Fiks: Roy Vreeken 6(4), Lianne Anholts 3, Michelle Rozenbroek 3, Melissa Heijne 3, Mart Hortensius 2, Jan Anholts 2 en Dominic van Welzen 1