CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk verliest in slotfase van Avanti en Van den Blink

Datum: 18-11-2018 20:27 null

Klik Hier voor de wedstrijdfoto's van

Matthijs de Jong

De openingswedstrijd in de zaalhoofdklasse had best wat overeenkomsten met de debuutwedstrijd van een jaar geleden. Toen speelde Nieuwerkerk ook goed en had het kansen om te winnen van DeetosSnel. Toen gooide het Dordtse fenomeen Jimin de Vries roet in het eten. Zaterdag tegen Avanti had Nieuwerkerk ook goede kansen om te winnen. Een prachtige start leverde een voorsprong van zeven punten op (11-4 en 12-5). Nog voor rust kwam Avanti terug tot 14-12. Bij een stand van 15-12 met nog een krappe 20 minuten te spelen kwam bij Avanti het Pijnackerse fenomeen Rick van den Blink in het veld. Zijn entree zette de wedstrijd volledig op zijn kop. Hij scoorde, liet al zijn teamgenoten beter spelen en ondanks een 19-16 voorsprong van Nieuwerkerk wist Avanti met 21-24 te winnen. Een bomvolle Kleine Vink had genoten. Van een sterk Nieuwerkerk, van een wilskrachtig Avanti en van weer zo’n hoofdklasse fenomeen.

Sporthal de Kleine Vink was zaterdag afgeladen voor de start van de zaalhoofdklassecompetitie. Korfbal League degradant Avanti uit Pijnacker had ook ongelooflijk veel supporters meegenomen. Zo hing er een prima sfeertje. Binnen de lijnen werd waarschijnlijk het meest sportieve duel tussen Nieuwerkerk en Avanti sinds jaren gespeeld. Dit had alles te maken met de positieve instelling van de spelers en de uitstekende leiding van het arbitrale duo Gerritsen/Deen.

De wedstrijd schoot werkelijk uit de startblokken en het was Nieuwerkerk dat direct haar visitekaartje af wist te geven; 1-0 binnen drie seconden. Doelpunt Babette Blok. Een minuut later was het 2-0 door Laura v.d. Linden. V.d. Linden maakte haar debuut in de Kleine Vink en speelde een fantastisch duel. Verdedigend steeds overal tussen en aanvallend ook zeer nuttig. Een echte aanwinst! Avanti-speelter Judith Goedendorp toonde zich ook een goede aanwinst. Zij kwam over van Valto naar Pijnacker en was in de eerste helft belangrijk met drie goals. Na haar 2-1 was het al snel 3-1 door Miriam Swart. In de 4e minuut schoot Jordi van Zuidam raak voor Avanti maar daarna ging Nieuwerkerk er op en er over.Schoten van Niels Stuurstraat, Dani Hoogendoorn en een prachtige vrije bal van Koen Collée zorgde voor een 6-2 voorsprong binnen zes minuten! Een minuut later schoot Stuurstraat ook gelijk zijn tweede binnen. Zijn tegenstander Angelo v.d. Hout leek een hele lastige avond te gaan krijgen, maar het moet gezegd worden dat hij zich heel goed herpakte. Een 7-2 voorsprong binnen zeven minuten en zes verschillende doelpuntenmakers voor Nieuwerkerk. Wat een fantastische start!

Avanti moest het in deze fase hebben van Jordi van Zuidam en Judith Goedendorp. Zij zorgden dan ook voor 7-3 en 7-4. Nog binnen de 10 minuten was het 9-4 door rake schoten van Dani Hoogendoorn en Babette Blok. Er stond in deze fase echt geen maat op een ontketend Nieuwerkerk. Twee minuten later was het verschil op zijn hoogtepunt na een strafworp van Stuurstraat en een schot van Koen Collée: 11-4 binnen 12 minuten. Avanti had ondertussen al een time out genomen uiteraard.

Vanaf dat moment een paar cruciale momenten. Jordi van Zuidam ging zich vastbijten in Collée. Collée die er ruim twee maanden uit is geweest met een flinke blessure had in het vervolg van de wedstrijd een zware dobber aan de sterk spelende Avanti-aanvoerder en kwam niet meer tot scoren. Ook Niels Stuurstraat zou in het vervolg van de wedstrijd nog maar twee goals maken. Zoals gezegd, ging Angelo v.d. Hout sterker spelen. Sterker nog, hij wist nog drie keer raak te schieten voor de rust. Dat waren er zeker twee te veel, want met te weinig druk vielen deze schoten. Na elf goals in 12 minuten wist Nieuwerkerk in de 13 minuten daarna nog maar drie keer te scoren voor de rust.

11-5 door V.d. Hout en daarna 12-5 van Mats Rodenburg van afstand. Ook voor Rodenburg een prima debuut in de Kleine Vink. Verdedigend ijzersterk tegen Stefan Hogervorst en aanvallend met drie goals zelf ook belangrijk. Rodenburg ging op de duur de bewaking van V.d Hout overnemen. Na de 12-5 van Nieuwerkerk nam Avanti de wedstrijd over. Een belangrijke wissel was het inbrengen van Nikki van Trigt. Haar eerste bal achter de korf was raak, niet veel later een slimme strafworp mee en weer daarna weer raak van achter de korf. Ondertussen liet zij zien wat ze heeft geleerd in een jaar Korfbal League. Overal in de korfzone heel fysiek en het randje opzoeken. Maar scheidsrechter Gerritsen, ook gewend met het League niveau, liet veel toe en dat maakte de wedstrijd ook leuk. Nieuwerkerk liet zich in ieder geval van de wijs brengen door Nikki van Trigt. Een wijze les!

Stapje voor stapje kwam Avanti dichterbij. Een time out van Nieuwerkerk bleef opvallend genoeg uit. 15e minuut 12-6 doorloper Van Zuidam. 17e minuut, 12-7 schot Goedendorp. 18e minuut 12-8 schot V.d. Hout. 19e minuut, 12-9 schot Van Trigt. 20e minuut, 12-10 strafworp Van Zuidam. 22e minuut 12-11 V.d. Hout met een schot. Zeven minuten: geen goals van Nieuwerkerk en zes goals op rij van Avanti. Het was weer helemaal een wedstrijd. Zonde!

Miriam Swart doorbrak de 0-6 run van Avanti met een mooi schot, 13-11 in de de 23e minuut. Negen minuten na de 12-5 van Rodenburg. Achteraf een cruciale fase in de wedstrijd. De sterk ingevallen Van Trigt met de 13-12 en Mats Rodenburg in de slotminuut met de 14-12, tevens de ruststand.

Het publiek kon even op adem komen. Wat een eerste helft! Wat een wervelende start van Nieuwerkerk en wat een knappe come back van Avanti.

De tweede helft begon heel anders. De goals vielen niet meer zo makkelijk. In de 3e minuut na rust wel 15-12 door Cathy van Horik. Zo hadden alle Nieuwerkerks gescoord. Bij Avanti liep het niet en de ploeg kwam zeven minuten niet tot scoren. Reden voor de Avanti coaches om Rick v.d. Blink in het veld te brengen. Van den Blink is al jaren een goalgetter pur sang. Waarschijnlijk is hij de speler die het meest baat heeft bij de nieuwe wisselregel. Vaak wordt hij in slotfases van de wedstrijd steeds in de aanval gebracht. En eigenlijk maakt hij het altijd waar!

Zo ook zaterdag in de Kleine Vink. Met nog 18 minuten op de klok kwam hij in het veld en de wedstrijd kantelde volledig. Hadden de jonge heren van Nieuwerkerk te veel ontzag voor V.d. Blink? In ieder geval zorgde hij met zijn tweede schot voor 15-13 om vervolgens direct weer gewisseld te worden. Hij werd ingebracht in het andere vak naast Van Zuidam. Dit keer een schitterende doorloper en 15-14 door V.d. Blink. Van den Blink schudde het Avanti publiek wakker en zijn teamgenoten kregen ook een enorme boost van zijn optreden. Het wachten was eigenlijk op de 15-15.

Gelukkig schoot Stuurstraat raak voor Nieuwerkerk, zodat het 16-14 werd. Na de 16-15 van Sophie Donkervoort (weer begonnen in de zaal) wist Hoogendoorn een strafworp voor Nieuwerkerk te verzilveren. Een kwartier voor tijd zette Van Zuidam Avanti op 17-16 door in de 2-2 situatie naast V.d. Blink raak te schieten. Het was knap van Nieuwerkerk dat het vervolgens toch weer uitliep door goals van Rodenburg (zijn 3e) en Miriam Swart (ook haar 3e).

Helaas ging het daarna toch mis. In een tijdsbestek van vijf minuten wist Avanti een 0-5 run te plaatsen. Ook Stefan Hogervorst en Manon Ballings kwamen in deze fase tot scoren (19-17 en 19-18). In de 40e minuut zette V.d. Blink Avanti voor de eerste keer na de 0-0 weer naast Nieuwerkerk: 19-19. Nieuwerkerk knakte eigenlijk in deze fase. Opvallend was ook de wissel van Miriam Swart in deze cruciale fase, toch de dame met de meeste goals en de meeste dreiging. In de 41e en 42e minuut kwam Avanti tot scoren en op 19-20 dus de eerste Pijnackerse voorsprong, gevolgd door de 19-21 van Meike Noorlander. Het Pijnacker publiek ontplofte en ging er goed achter staan.

Niels Stuurstraat zorgde voor hoop in de Nieuwerkerkse harten door de 20-21 te scoren. Maar daar was weer die dekselse V.d. Blink met een afstandschot, 20-22. Invaller Jasper Marck voor Nieuwerkerk in de 45e minuut met 21-22. Spanning in de laatste vijf minuten? Nee dat viel helaas mee. Nieuwerkerk scoorde weer vijf minuten niet en uiteindelijk wist Avanti die slotfase eenvoudig uit te spelen. Door goals van Hogervorst en Van Zuidam eindigde het duel in 21-24.

Er had absoluut meer in gezeten voor Nieuwerkerk. Na de fantastische start had de ploeg echter te vaak een lange fase zonder goals. Zo kon Avanti via 12-5 te snel terugkomen. En met een wisselspeler als Rick v.d. Blink kan Avanti de wedstrijd dan toch over de streep trekken. Dat is natuurlijk ook een klasse. Tegen de degradant uit de Korfbal League heeft Nieuwerkerk wel haar visitekaartje afgegeven en het publiek in de Kleine Vink had een heerlijke avond.

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 5(1), Dani Hoogendoorn 3(1), Mats Rodenburg 3, Miriam Swart 3, Babette Blok 2, Koen Collee 2, Laura v.d. Linden 1, Cathy van Horik 1 en Jasper Marck 1

Doelpunten Avanti: Jordi van Zuidam 6(1), Rick v.d. Blink 4, Stefan Hogervorst 3(1), Angelo v.d. Hout 3, Judith Goedendorp 3, Nikki van Trigt 2, Manon Ballings 1, Sophie Donkervoort 1 en Meike Noorlander 1