CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk wint met 10-18 bij Merwede

Datum: 11-05-2019 10:27

CKV Nieuwerkerk heeft in speelronde 10 van de veldcompetitie een zakelijke 10-18 zege geboekt op de nummer 6 van de ranglijst Merwede. Na een 5-9 voorsprong bij rust werd het in de tweede helft nogmaals 5-9. De omstandigheden in Sliedrecht waren niet optimaal. Er waaide een flinke wind dwars over het veld en daar hadden beide teams moeite mee. De wedstrijd kwam nooit goed op gang. Nieuwerkerk is echter nooit in gevaar geweest en zonder overtuigend te spelen, werd toch een ruime zege behaald. Leuk detail was dat alle basisspelers van Simons en Van Essen tot scoren kwamen. Helaas geen verrassingen op de andere velden en dus blijft het verschil met koploper Swift 4 punten.

Nieuwerkerk begon zaterdag met Nathan Marck en Lotte Dingjan in de basis. Twee spelers die deze plekken hebben afgedwongen met sterk spel in het tweede team. Tegenstander Merwede strijdt tegen degradatie. De ploeg is fysiek sterk over de heren. De wind was zeker niet in het nadeel van de ploeg uit Merwede. Het is natuurlijk altijd even afwachten hoe de ploeg er voor staat na weer drie weken geen competitiekorfbal.

De start was goed, al snel lag de 0-1 in de mand door een schot van Niels Stuurstraat. Merwede kwam snel op 1-1, maar zag Nieuwerkerk via twee goals van Dani Hoogendoorn uitlopen naar een 1-3 voorsprong na 8 minuten. Hoogendoorn was zaterdag een van de betere spelers aan CKV-kant. Helaas kwam zijn vak niet echt lekker los. Door de wind was Nieuwerkerk genoodzaakt om aan een kant van het veld aan te vallen. Voordat de aanvallen goed begonnen, was er vaak al balverlies door plaatsfouten. Met name over de passing zal Nieuwerkerk dan ook niet tevreden zijn.

Nadat Merwede een strafworp miste, kwam de ploeg toch op 2-3. Niels Stuurstraat in de 11e minuut met zijn tweede schot en ook zijn tweede treffer, 2-4. Jammer dat de aanvoerder van Nieuwerkerk deze lijn niet door kon trekken. Ondertussen liet scheidsrechter Winter lekker doorspelen, waarschijnlijk in de hoop dat de wedstrijd zo een beetje op gang kwam. Helaas lukten dat beide teams niet en werd er teveel gemekkerd op de arbitrale leiding. Onnodig.

Tot aan 4-5 hield Merwede keurig een gaatje van 1 goal. De 5e treffer van Nieuwerkerk kwam uit handen van Cathy van Horik. Bij de stand van 4-5 waren er nog 10 minuten te spelen tot aan de rust. In die laatste 10 minuten werd de wedstrijd beslist en kwam het verschil in kwaliteit wat meer naar boven door 4 Nieuwerkerkse treffers op rij. Miriam Swart en Laura v.d. Linden maakten beiden een goal vanuit de korf na fraai samenspel tussen de dames. Tussendoor schoot Dani Hoogendoorn zijn derde treffer binnen. In minuut 26 verdiende Lotte Dingjan een strafworp die werd benut door Stuurstraat (ook zijn 3e). Vlak voor rust weer slordig balverlies in de opbouw naar de aanval. Merwede profiteerde met een strafworp in de laatste minuut. Ruststand 5-9. Over de defensie kon Nieuwerkerk tevreden zijn. Aanvallend kon het zeker beter.

Na rust wilde dat nog niet direct lukken. Pas in de 7e minuut van de tweede helft viel de eerste goal. Hoogendoorn schoot raak. Deze goal werd al snel gevolgd door een afstandstreffer van Nathan Marck. Met een 5-11 tussenstand met nog 23 minuten was de wedstrijd nu echt beslist.

In de periode die volgde viel Mats Rodenburg op met twee rake schoten, tussendoor nog de 5e treffer van Dani Hoogendoorn. Nieuwerkerk leek via tussenstanden van 7-14 en 8-16 op weg naar toch nog een grote uitslag (de 15e was van Van Horik en de 16e van Hoogendoorn). Negen minuten voor tijd drie wissels aan de zijde van CKV waar Koen Collée, Babette Blok en Bram Boeter in het veld kwamen voor Mats Rodenburg, Dani Hoogendoorn en Laura v.d. Linden.

Direct na deze wissels schoot Lotte Dingjan de 8-17 binnen. Dat gaatje van 9 was het grootste verschil van de middag. Merwede wist in de slotfase nog twee keer de korf te vinden en voor Nieuwerkerk schoot Miriam Swart uit een vrije bal de 18e en laatste goal binnen. Eindstand 10-18. Een wedstrijd die niet heel lang herinnerd zal worden, maar wel weer twee punten voor Nieuwerkerk dat nu 16 punten heeft na 10 wedstrijden.

Swift won zeer overtuigend in Dordrecht van Oranje Wit (12-22) en is hard op weg naar de titel. De ploeg uit Zeeland staat op 20 punten en heeft een eenvoudig programma met Merwede uit en Valto thuis. De kans is aanwezig dat Swift op 1 juni haar kampioenswedstrijd speelt tegen Nieuwerkerk. Dan moet Nieuwerkerk tussendoor wel winnen van Vriendenschaar en Oranje Wit.

Oranje Wit is het behoorlijk kwijt, maar lijkt met 9 punten wel veilig te zijn. HKC won zaterdag met 23-12 de derby tegen Vriendenschaar en staat op 14 punten. HKC is klaar. GKV won met 16-15 de belangrijke wedstrijd tegen Valto. Onderin is het spannend voor GKV, Valto, Merwede en Vriendenschaar.

Zaterdag 18 mei gaat Nieuwerkerk op bezoek bij Vriendenschaar in Hardinxveld. Momenteel de nummer 5 van de ranglijst.

Doelpunten Nieuwerkerk: Dani Hoogendoorn 6(2), Niels Stuurstraat 3(1), Mats Rodenburg 2, Miriam Swart 2, Cathy van Horik 2, Laura v.d. Linden 1, Nathan Marck 1 en Lotte Dingjan 1

Stand Overgangsklasse D

1. Swift 10-20
2. Nieuwerkerk 10-16
3. HKC 10-14
4. Oranje Wit 10-9
5. Vriendenschaar 10-7
6. GKV 10-5
7. Merwede 10-5
8. Valto 10-4

Programma zaterdag 18 mei
16.00u Vriendenschaar - Nieuwerkerk
15.30u Oranje Wit - GKV
15.30u Merwede - Swift
16.00u Valto - HKC