Jelmer op het NK

Ik heb het al vaker gezegd: Van Jelmer Baljeu gaan we nog veel horen en afgelopen zaterdag was het weer zover. Jelmer was wederom gevraagd om te fluiten op een NK. Na NK’s in Spijkenisse, Dordrecht en Wijk bij Duurstede was het ditmaal het NK C1 klasse in Ridderkerk.

Op een fantastisch nieuw complex van KCR (KCR heeft er lang op moeten wachten, maar ze kunnen nu met recht trots zijn) was het voor Jelmer vanaf het begin “gesneden koek”. Na drie eerdere NK’s wist Jelmer precies wat er gevraagd wordt en hoe alles werkt.

Alle scheidrechters worden ingedeeld voor twee poulewedstrijden. Rondom en tijdens de wedstrijden worden de scheidsrechter bijgestaan door begeleiders. Na de poulewedstrijden wordt er door de begeleiders besloten wie er in de finale rondes nog een wedstrijd mag fluiten.

Bij dat laatste aspect viel er nog een wereld te winnen voor Jelmer op de eerdere NK’s kwam hij niet verder dan een wedstrijd om de 7de en 8ste plek. Vooral bij het laatste NK in Wijk bij Duurste viel het toch een beetje tegen dat hij niet gevraagd werd voor een finale ronde.

Maar hoe anders ging het ditmaal. Bij het fluiten van de poulewedstrijden werd duidelijk dat  Jelmer het laatste jaar enorm “gegroeid” is. Uiteraard niet in lengte maar wel in aanwezigheid. Waar Jelmer vroeger uitblonk in rustgevendheid, die je alleen vindt bij een mannelijke Baljeu, is hij nu aanwezig met goede gebaren en dito coaching.

Natuurlijk helpt het als je elke week wordt begeleid vanuit de bond in het kader van de DMC, maar je moet toch echt zelf stappen maken. Voor Jelmer geldt dat hij niet één maar vele stappen heeft gezet.

Tijdens de eerst poule wedstrijd floot Jelmer Vitesse C1 – Tiel C1. Een leuke wedstrijd met veel publiek. De Tiel supporters waren al vroeg gearriveerd met de bus en hadden de keel goed gesmeerd. Voor Vitesse was het bijna een thuiswedstrijd, dus van die kant veel mensen, maar niet zo luidruchtig als de sfeervolle aanhangers van Tiel.

De wedstrijd bleef lang spannend, maar aan het eind trok Vitesse terecht aan het langste eind. Wat opviel was dat Jelmer in de spannende wedstrijd moeiteloos op de been bleef. Aan de kant werd vader Jan al gecomplimenteerd door Wim Slingerland met het goede fluiten van zijn zoon. En als je als scheidsrechter een compliment krijgt van Wim Slingerland dan heb je echt goed gefloten.

De tweede wedstrijd kwam Wim Slingerland weer kijken, want Jelmer floot de wedstrijd tussen IJsselvogels en Meervogels. Twee ploegen die beide tweemaal hadden gewonnen. De winnaar van het duel plaatste zich voor de finale.
De wedstrijd werd in de laatste 10 minuten beslist. IJsselvogels moest helaas afhaken en Meervogels besliste het duel.

Na de poulewedstrijden de spanning onder de scheidsrechters. Wie mag nog een keer fluiten en wie krijgt de finale? Dan moeten de zes scheidsrechter bij elkaar komen. De finale wordt ditmaal gefloten door Jelmer! Een topprestatie !

Na de toewijzing even de blijdschap, maar dat duurt maar even. Er moet namelijk nog wel gefloten worden. De finale is loei spannend, 10-10 na de reguliere speeltijd.

Uiteraard is de scheidsrechter goed ingelicht hoe om te gaan met een eventuele verlenging. De regels worden doorgenomen en het nagelbijten kan beginnen. In de verlenging is Amicitia de sterkste en wint met 15-13 van de Meervogels.

Na afloop veel complimenten voor de scheidsrechter. De gehoorde kreten over de scheidsrechter: Rustig, Uiterst correct, Heerlijk helder en zeer sportief.

Jelmer kan terugkijken op een geweldige dag! De grootste complimenten komen misschien wel een aantal dagen later. Als ik rondloop op de afsluitavond van de scheidsrechters word ik door menig scheidsrechter of beoordelaar aangeschoten met alleen maar lovende woorden over Jelmer. Er was echt zeer veel waardering.

Namens de scheidsrechterscommissie wil ik Jelmer van harte feliciteren met z’n geweldige finale en ik blijf het toch zeggen: WE GAAN NOG VEEL VAN HEM HOREN!

Wederom een trotse coördinator,
Jordy