CKV Nieuwerkerk

Interview van Jip uit de E1 met zijn trainer Lion

Datum: 18-10-2018 09:12 null

Ik ben Jip Korteweg en ik speel in de E1 van CKV Nieuwerkerk. Ik zit in groep 6 van de Wingerd en moest voor school iemand over sport interviewen. Ik heb Lion van Klooster geïnterviewd. Hij is mijn trainer bij de korfbal. Ik heb Lion bij hem thuis vragen gesteld.

Hoe werkt korfbal?

Lion: “Korfbal is een balsport, een gemengde sport, je mag niet lopen met de bal, je moet samenspelen, wordt gespeeld in een speelveld en dit veld bestaat uit 2 vakken. Na een doelpunt of bepaalde tijd moet je wisselen en van vak en functie. Dus wordt de verdediger aanvaller of andersom. In de F en E heb je één vak met 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes. Het is een heel leuke sport waarbij je al je spieren gebruikt en ook je hoofd moet gebruiken. Het is ook heel erg gezellig met heel veel leuke activiteiten ernaast.”

Hoe oud was je toen je begon met korfballen?

“Ik was 7 jaar. Bij ons waren en nog geen Kangoeroes, dus ik kon pas toen ik 7 was gaan korfballen.”

Hoe lang geef je eigenlijk al trainen?

“Leuke vraag en daar heb ik al over nagedacht. Ik geef al weer 35 jaar trainen. Ik ben begonnen met trainen geven toen ik 12 jaar was. Ik gaf eerst trainen samen met een oudere trainer uit de selectie en leerde van hem het trainen geven. Ik ben begonnen als een jong trainertje. Ik heb ook nog heel veel mensen getraind die nu de papa of mama zijn van kinderen waarmee jij nu korfbalt (Diederich, Andre, Dorien, Arjan, Viola). Toen ik 30 was ging ik voor het eerst ook trainen geven bij een andere vereniging dan waar ik zelf korfbalde.”

Aan welke clubs heb je allemaal trainen gegeven?

“Ik ben begonnen bij CKV Nieuwerkerk. Daarna ben ik naar Avanti gegaan. Daar had ik een leuk verhaal. Ik was na trainen aangehouden door de politie met geen licht en toen had ik aan de politie andere naam gezegd. Ik had een blauw met oranje fiets en de volgende training hebben we de fiets met het hele team tijdens de training overgeverfd. Dat was mijn leukste training ooit.

Ik heb ook bij WION trainen gegeven. Daarna werd ik hoofdtrainer van Nieuwerkerk. Daarna was ik ook nog trainer van Sperwers.  Zij speelden heel laag, maar we speelden op zondag en we gingen vaak heel weekend weg, in hotels en uit eten. Was wel heel gezellig.

Toen ging ik naar SKF, die hoog speelden. Toen weer terug naar CKV Nieuwerkerk en nu geeft hij trainen aan een team in België en natuurlijk de E1 van Nieuwerkerk waar jij in speelt.”  

Hoe vaak ben jij kampioen geworden? Volgens mij heel vaak?

“Dat is best wel makkelijk bij mij, want niet echt supervaak. Nu met de E1 van Nieuwerkerk!

Ik speel bijna altijd voor degradatie of promotie, want ik hou van spannende wedstrijden. Dus ik speel bijna altijd tot einde seizoen voor degradatie of voor kampioenschap. Ik kan me nog goed herinneren het kampioenschap met de C1 van Nieuwerkerk. Hiermee heb ik het NK gespeeld, heel gaaf!

Een ander mooi kampioenschap was bij Vlaardingen. Toen was ik voor het eerst trainer van een eerste senioren team. Daar was een heel nieuwe team EN daar heb ik mijn vrouw Brenda leren kennen.

Het zijn niet veel kampioenschappen, maar wel veel mooie kampioenschappen. Bij Nieuwerkerk werden we met het eerste bijna kampioen. Er was heel veel publiek thuis en ook uit en dat was heel gaaf. Maar we werden net niet kampioen.”

Heb je ook nog andere sporten gedaan dan korfbal?

“Ik heb ook nog tennis en squash gespeeld. Maar ik ben beter in coachen dan in zelf sporten. Ik heb ook nog geskied, maar dat was niet zo’n succes. Ik kwam helemaal in het gips weer thuis. Hoe minder ik sport hoe veiliger het is.”

Waarom vind je korfbal zo leuk?

“Ik vind het leuk omdat het een teamsport is maar ook met 1:1 duel, met je persoonlijke tegenstander. Je moet veel samenspelen, en het is veel tactiek. Ook leuk om je tegenstander te frustreren. En als het koud is buiten spelen we lekker binnen. Ik vind het ook leuk om met meisjes te sporten. En vooral de 3e helft en de gezelligheid na trainen en korfbal en de feestjes vond ik leuk. Ik vind het ook leuk dat je de tegenstanders gaat herkennen en dat je als je hoog speelt steeds weer zelfde spelers tegenkomt. Dat is ook heel erg leuk! Ik kom nu ook heel veel jaren later weer spelers tegen waar ik tegen heb gekorfbald. Superleuk!”

Wat is je favoriete trainer?

“Die heb ik eigenlijk niet een favoriete trainer. Omdat ik al zelf snel trainen ben gaan geven was ik wel kritisch op mijn eigen trainers. Dus ik vond niet zo snel dat ze het goed deden?Maar wat vind jij een leuke trainer dan?”

Jip: een trainer die fanatiek is, die veel opdrachten doet tijdens trainen, Soms ook grappig is, wel serieus is op dingen waar je wel serieus op moet zijn, En niet te kritisch tijdens de wedstrijd. (rara wie is dit…)

Lion “Ik heb mijn jeugdtrainers niet heel goed onthouden. Ik weet wel trainers die ik niet leuk vond. Ik was zelf ook niet altijd even leuk, beetje rebels en een boefje. Ik mocht bij Deetos wel een half jaar meetrainen bij Ben Crum (want was uit mijn eigen team gezet) en ik vond dat wel heel erg leuk.”

Wat is je favoriete club met korfbal?

“Dat is natuurlijk de club waar je begonnen bent, dus CKV Nieuwerkerk maar beetje haat liefde verhouding. Ik ben zelf wel paar keer weggegaan bij de club en ik was best wel vervelend baasje af en toe. Maar mijn hart is blauw zwart!”

Wil je nog iets vertellen van wat je wilt vertellen?

“Ik vind het heel erg leuk om met de E1 en de E2 te werken. Het is superlang geleden dat ik jeugd heb getraind. En jullie zijn altijd weer super enthousiast, dus heel gaaf! Jullie leren heel snel en dat is mooi! En hopelijk hebben we nog een heel mooi seizoen met elkaar.”

Heel erg bedankt voor het leuke interview en dat je zoveel hebt verteld!