CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk hard onderuit bij Groen Geel in Wormer

Datum: 02-02-2019 21:58

De topper tussen de nummer 2 Nieuwerkerk en nummer 3 Groen Geel was helaas binnen twaalf minuten al beslist. Groen Geel schoot als een ongekende komeet uit de startblokken en overklaste Nieuwerkerk werkelijk op alle fronten. Na die eerste twaalf minuten keek Nieuwerkerk tegen een onmogelijke 15-4 achterstand aan. Bij de ploeg uit Wormer viel de ene na de andere mooie bal binnen. Nieuwerkerk was onrustig, schoot ongelukkig en stond verdedigend te wankelen. Bij 18-9 was het team van Simons en Van Essen heel hard toe aan de rust. De tweede helft ging het verdedigend gelukkig een stuk beter. Aanvallend bleef het onder de maat en haalde eigenlijk niemand een voldoende. Groen Geel won dik verdiend met 27-16. Die uitslag viel, gelet op het eerste kwartier, eigenlijk nog mee. Niks aan de hand, Nieuwerkerk staat nog altijd derde en kan zich volgende week veilig spelen in de thuiswedstrijd tegen SDO.

Nieuwerkerk 2 gaf nog wel het goede voorbeeld. In de enigszins vreemde korfbalhal van Groen Geel (wel een lekker sfeertje, maar eigenlijk te laag en te klein voor topkorfbal) won de ploeg van Edwin Visser de topper van Groen Geel 2 met overtuigende cijfers (18-24). Zou Nieuwerkerk 1 deze prestatie kunnen evenaren? In de wekelijkse vooruitblik op de website van de club was het al te lezen: Groen Geel heeft feitelijk de beste selectie van deze Hoofdklasse. De stap naar de Korfbal League zou een logische stap zijn voor de formatie van coach Dik. Maar de prestaties zijn tot dusverre onder de maat en dus stond Nieuwerkerk 1 voorafgaand aan dit duel een punt voor op Groen Geel. Redelijk wat supporters uit Nieuwerkerk hadden de lange reis naar Wormer gemaakt. Zij waren natuurlijk benieuwd of Nieuwerkerk de prachtige thuiswedstrijd tegen Groen Geel (25-18) een goed vervolg konden geven.

De wedstrijd begon goed van beide kanten. Na de snelle 1-0 van Lisanne de Bruin beantwoorde Babette Blok direct met de 1-1 van afstand. En na de 2-1 van Carlo de Vries wist Dani Hoogendoorn van dichtbij af te ronden na een goede actie van Koen Collée. Wat er in de elf minuten daarna volgde, kon eigenlijk geen Nieuwerkerk supporter geloven. De supporters die het thuis met de livescore moesten doen, dachten waarschijnlijk dat er iets mis ging met de score. Maar dat was niet het geval.

Groen Geel benaderde de wedstrijd als een finale. Er stonden acht spelers in het veld die werkelijk alles voor elke bal deden, opgezweept door hun publiek. Nieuwerkerk was daarentegen wat slapjes en verspeelde bijvoorbeeld al heel knullig de bal met het uitbrengen. We kunnen het hebben over het wederom zeer inconsequente optreden van scheidsrechter Keus, maar dat doen we niet (althans niet uitgebreid). Na twee wedstrijden van deze arbiter kunnen we wel concluderen dat we hem niet echt mee hebben. De manier waarop bijvoorbeeld Marieke Duineveld de duels in mocht blijven gaan, het leidde tot frustratie bij alles wat Nieuwerkerk was. Klasse natuurlijk dat Duineveld werkelijk alles in de strijd gooit. Maar onbegrijpelijk dat er niet tegen werd opgetreden door de arbitrage. Maar goed, doorslaggevend was het niet. Dat was ook niet de onrustige manier waarop Nieuwerkerk haar aanvallen opzette. Groen Geel gaf heel veel verdedigende pressie en eigenlijk kon Nieuwerkerk geen normale aanval opzetten. Veel plaatsfouten en slechte keuzes met het schot. Groen Geel had haar huiswerk goed gedaan. Nieuwerkerk had ook in de rebound niks te zeggen.

Wat was dan wel doorslaggevend? Dat was het ongekende niveau dat Groen Geel wist te halen de eerste helft. Het waanzinnige percentage waarmee ze schoten en de overtuigende wijze waarop ze hun aanvallen neerzetten. Na de 2-2 zet Groen Geel in een tijdsbestek van drie minuten een 7-0 (!) run neer. Nieuwerkerk moet leren van deze fase. Het tempo had omlaag gemoeten. In plaats van heel snel het schot te nemen, had de ploeg het uit moeten stellen. Dat lukte niet. Onrust en paniek. Collée en Laura v.d. Linden doen na de 9-2 even wat terug: 9-3 en 9-4. Groen Geel gaat gewoon door. Kevin Dik (10-4), tweemaal Carlo de Vries (12-4) en alweer Kevin Dik (13-4). De ene goal nog mooier dan de andere. Binnen het kwartier was de tussenstand wel heel erg pijnlijk: 15-4 en 16-4 door twee goals van Jasper de Leeuw. De Nieuwerkerkse heren hadden ditmaal allemaal geen antwoord op hun opponenten uit Wormer.

De wissels bij Nieuwerkerk konden eigenlijk niet uitblijven. Miriam Swart had het lastig met Marieke Duineveld en met scheidsrechter Keus. Rosanne Lansbergen verving haar en dat deed Lansbergen prima. Ze had al een zware wedstrijd met Nieuwerkerk 2 in de benen maar speelde 35 prima minuten bij Nieuwerkerk 1. Ze bracht wat rust in het vak en dat was hard nodig.

Via twee strafworpen van Niels Stuurstraat werd het 16-6. Vanaf de stip deed Stuurstraat het goed, maar hij kwam tot geen enkele veldgoal versus Jasper de Leeuw. Wat een verschil met de thuiswedstrijd, toen hij 10 goals maakte. Knap gedaan van De Leeuw ook natuurlijk. Hij schoot ook nog de 17-6 binnen en Lindsy Krop de 18-6. Nieuwerkerk scoorde via Stuurstraat (stip) en schoten van Blok en Rosanne Lansbergen nog drie keer voor de rust. De ruststand was zo 18-9.

Het publiek van Nieuwerkerk moest letterlijk en figuurlijk even bijkomen in de rust. Het was getuige geweest van een ongekende eerste helft. Een werkelijk fantastisch Groen Geel. Om te smullen, zoals voorspeld van de week. Maar dat deed het Nieuwerkerkse publiek natuurlijk niet. Het was teleurgesteld in haar eigen ploeg. Het is geen schande om van dit Groen Geel te verliezen. Maar de manier waarop het in de eerste helft ging was natuurlijk pijnlijk. Op die momenten mist Nieuwerkerk in haar herenkwartet wel een “klootzakkie”. Stuurstraat, Collée, Rodenburg en Hoogendoorn zijn stuk voor stuk prachtige en getalenteerde korfballers. Ze zijn echter nog jong en op dit soort momenten ook nog iets te lief. Groen Geel had best op een andere wijze een halt toegeroepen mogen worden. Nathan Marck deed dat wel weer in de tweede helft. Hij verdedigde Carlo de Vries met man en macht en hield hem wel van scoren af. Geen probleem, onze jonge spelers hebben absoluut veel geleerd zaterdag.

De tweede helft begon met een fraaie goal van Hoogendoorn, 18-10. Groen Geel had haar vorm duidelijk in de kleedkamer achtergelaten. Het was een stuk minder overtuigend. Nieuwerkerk had in deze fase absoluut terug kunnen komen in de wedstrijd, als de ploeg zelf ook haar niveau had gehaald. Aanvallend bleef het echter ver onder de maat. Bijna 10 minuten geen goals. Het vak met Stuurstraat, Rodenburg, Blok en V.d. Linden kon de korf maar niet vinden. Op dit moment had een verse spits best mogelijk geweest. Die kwam er niet. Uiteindelijk werd het aan de andere kant 20-10 door twee goals van Lisanne de Bruin.

Verdedigend deed Nieuwerkerk het gelukkig veel beter in de tweede helft. Carlo de Vries scoorde alleen nog in de slotminuut een vrije bal en Collée had Kevin Dik ook weer veel beter onder controle (geen veldgoals meer van Dik in de tweede helft). Natuurlijk ging Nieuwerkerk deze wedstrijd niet meer winnen, maar het onderling resultaat (+7 doelsaldo voor Nieuwerkerk) leek nog wel even te redden. Zeker door goals van invaller Nathan Marck, Mats Rodenburg, Collée en de weer ingevallen Miriam Swart. Op 22-15 was het verschil nog maar zeven goals met nog 7 minuten te gaan.

Groen Geel werd echter op tijd weer wakker en met enkele verse krachten, werd het gaatje toch weer groter. Zo schoot invaller Stijn Hoekstra nog tweemaal raak. Nieuwerkerk scoorde pas op 26-15 weer een goal. Wederom invaller Nathan Marck. Carlo de Vries bepaalde de eindstand op 27-16. Een dik verdiende en grote zege voor Groen Geel. Groen Geel pakt zo de tweede plek over van Nieuwerkerk.

Een teleurstellende avond voor Nieuwerkerk. De frustraties kwamen er na afloop ook wel even uit. Niet goed, maar wel begrijpelijk. De selectie van Nieuwerkerk zit vol met winnaars. Snel zal het besef er weer zijn dat de selectie als geheel aan een fantastisch zaalseizoen bezig is. Groen Geel is een jaartje verder. Geen schande. Dit kon een keer gebeuren. En als het dan moet gebeuren, dan maar tegen het sterke Groen Geel.

Nieuwerkerk volgende week de belangrijke thuiswedstrijd tegen SDO. Groen Geel volgende week naar TOP Arnemuiden. Als we dan een verslag lezen van Groen Geel, hebben ze gewonnen ;-) Maar het zou de club met deze topselectie natuurlijk wel sieren als ze ook eens schrijven over hun verloren duels. Maar veel zullen ze vast niet meer verliezen. Kijk niet gek op als we dit Groen Geel volgend jaar in de Korfbal League zien!

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collée 3, Niels Stuurstraat 3(3), Dani Hoogendoorn 2, Babette Blok 2, Nathan Marck 2, Miriam Swart 1, Rosanne Lansbergen 1, Laura v.d. Linden 1 en Mats Rodenburg 1

 

Doelpunten Groen Geel: Kevin Dik 6(3), Carlo de Vries 6(1), Lisanne de Bruin 4, Jasper de Leeuw 3, Lyndsy Krop 3, Terrenc Griemink 2, Stijn Hoekstra 2 en Marieke Duineveld 1