Hoe is het nu met .... Een nieuwe rubriek waarin we in gesprek gaan met oud-selectiespelers -en trainers van onze vereniging. Ook proberen we veel oude foto’s te plaatsen. Deel 1 van de nieuwe rubriek is goed ontvangen, dus we gaan lekker door!

Deze week deel twee met Jan Hordijk. Jan Hordijk is geen onbekende in onze vereniging. Onze oud-voorzitter heeft momenteel de prachtige leeftijd van 63 jaar bereikt, is nog immer woonachtig in ons dorp en sinds 1982 praktiserend huisarts.

“…….Jan de Bel had al lang erelid moeten zijn …..”

Jan kwam in 1965 in aanraking met onze – toen nog zeer jonge – vereniging (door middel van het traditionele schoolkorfbal) en doorliep de B1, A1, J1 om vervolgens in 1971 zijn debuut te maken in het vlaggenschip. Op dat moment zat Jan in de eindexamenklas van het Marnix Gymnasium.

“We trainden op donderdagavond anderhalf uur en daar werden we niet moe van, zodat we op zaterdag nog energie over hadden om een hele wedstrijd te spelen.”

Jan speelde velen jaren in ons eerste team en nam in 1988 afscheid van de selectie.
“Mijn laatste wedstrijd in Nieuwerkerk 2 was in mei 1988 en deze eindigde voor mij vroegtijdig vanwege een aan mij getoonde rode kaart. Details in dezen kunnen op verzoek mondeling verstrekt worden.”

Het merendeel van de huidige leden zal zich deze periode niet meer herinneren, al is het alleen maar doordat het al zo lang geleden is en velen toen nog niet op deze aardkloot rondliepen. Neem ons eens mee naar die tijd Jan.

“We speelden indertijd drievakkenkorfbal en in het middenvak kon ik het minste kwaad. Mijn grootste kwaliteit was als aanvoerder het gesprek met de scheidsrechter op bijzonder niveau voeren. Een vriend is hij, die op je falen wijst en aldus geschiedde. Verdedigen deed ik met handen en voeten en dat was hard nodig om de veelal snellere tegenstander af te remmen in zijn al te dolle aspiraties. De spelers van de huidige selectie zouden me indertijd allemaal te snel af zijn geweest…maar een hartelijk woord en de noodrem deden soms wonderen, waardoor het misschien toch mogelijk was om een frisse neus te halen op een zonnige middag.”

Welke wedstrijd is je altijd bijgebleven?

“Dat moet in mei/juni 1972 geweest zijn. Met Nieuwerkerk I promoveerden we vanuit de afdeling naar de derde klasse (zie foto) Wijlen Piet Kersbergen was toen geblesseerd en ik speelde op zijn plaats, terwijl ook Ria en Gerda Marck dit seizoen in het eerste team speelden (beiden 17 jaar jong).”

Okay Jan dat is één wedstrijd. Is er ook nog één seizoen dat er met kop en schouders uitsteekt?

“Dat waren de seizoenen onder Bram Rog en met het beste eerste team, dat CKV Nieuwerkerk ooit gehad heeft (begin jaren negentig). In die jaren mocht ik voorzitter van CKV Nieuwerkerk zijn en dat was een feest!”

Over het beste vlaggenschip gesproken, wie was in jouw periode je beste teamgenoot?

“Dat was Bert Brinkman. Hij is jarenlang de aanvallende smaakmaker van onze club geweest.”

Heb je nog contact met spelers uit die periode?
“Aad ter Maten is er eentje om te noemen. Met hem heb ik heel veel jaren in een team gespeeld en met hem haal ik graag herinneringen op over in onze ogen roemruchte daden.”

Welke spelers zou jij voor de beste CKV-selectie ooit oproepen?
“Dan zou ik de volgende dames kiezen: Tonny Dekker, Ria en Gerda Marck, Ineke Harms, Marijke Kalkman, Mirjam Groenendijk, Viola en Joyce Harms, Juliette Hordijk, Eunice Punt, Miriam Swart en Babette Blok en zij zouden vergezeld worden door deze 9 heren: Martin Dekker, Bert Brinkman, Henk Collee, Willem Jan en Jeroen van Gulik, Erik Rook, Jack de Ruiter, Jacob Jan Oudijk en Kores Punt."

Dat is een inderdaad een prima selectie Jan. Je hebt er kijk op. Ik kan me voorstellen dat deze spelers je zijn bijgebleven zeg. Heb je ook nog een trainer die je bijgebleven is?
“Dan ga ik voor de gezellige en goede trainingen van Dick Opschoor, toen al twee keer in de week.”

We zien je gelukkig nog regelmatig op ons complex rondlopen. Vooral op de zaterdagen als ons vlaggenschip thuis speelt. Wat valt je op als je het vergelijkt met jouw periode van pak ‘m beet 35 jaar geleden?

“Als ik nu de wedstrijden kom bekijken van vooral het eerste team, dan valt me op, dat er met veel enthousiasme en inzet gespeeld wordt. Het is allemaal serieuzer geworden. Was alles in ‘mijn tijd’ relatief, dan lijkt het nu soms wel, of het leven ervan afhangt. Maar uiteindelijk blijft het toch die frisse neus halen…”

Met welke speler of spelers uit de huidige selectie zou je een goede combinatie vormen?

“’t Liefst met Jan de Bel, die al lang erelid zou moeten zijn! Verder heb ik met veel plezier in 2008 tijdens een familietoernooi met mijn koters, Joost, Juliette en Suzanne in een vak gespeeld. Dit was onwaarschijnlijk goed”, grapt Jan.

Kan je het korfbalspelletje van nu nog vergelijken met dat uit jouw periode?

“Vergelijken van tijden en speelstijlen is gevaarlijk en leidt veelal nergens toe, maar misschien stonden er vroeger meer persoonlijkheden en speciale mensen in en langs het veld, waardoor er meer lol te beleven was en een en ander niet onnodig opgeklopt werd.”

Nu we je toch spreken Jan, zou je onze jeugd nog een boodschap willen meegeven?

“Boodschappen voor de jeugd kunnen het beste door een dominee worden uitgesproken. Dus wil ik de jeugd van harte de kerkdiensten op de kostelijke zondag aanbevelen.”

Okay Jan we zullen het doorgeven. We zijn aan het einde van ons gezellige onderhoud gekomen. Wie zouden we zeker nog eens aan een vragenvuur moeten onderwerpen?

“Renze van Streun mag in deze rubriek niet vergeten worden”.

Dank je Jan, we zullen er mee aan de gang gaan! Tot snel langs de velden en de groeten aan Helga, Joost, Suzanne, Juliëtte, Martine en al je kleinkids.